Kendime uygun mesleği nasıl seçebilirim? – 4

Prof. Dr. Ragıp Özyürek’in, “Kendime uygun mesleği nasıl seçebilirim?” sorusuna yanıt verdiği içerik serimizin 4’üncüsü yayında! Meslek seçimi yaparken sana yön gösterecek önerilere göz atmadan geçme!

Akademik ya da profesyonel yaşantın boyunca kendine sürekli seçim hedefleri belirleyip, bu hedeflerine ulaşmak istersin. Seçim hedeflerin herhangi bir mesleğin ya da dersin seçimi olabilir. Bu seçim hedeflerine ulaşmak içinse performans hedeflerinin nasıl belirlendiğini de öğrenmen yararlı olacaktır.

Performans hedeflerinin belirlenmesi: Karakteristik özelliklerine uygun olan mesleki seçeneklere ulaşman için nasıl bir performans sergilemen gerektiğini ifade eder.

Bir konuda performans göstermen gerekiyor ve hazırlanmak için belirli bir süren varsa, bu süre içinde göstermen gerektiğini düşündüğün davranışlara performans hedefleri diyebiliriz. Örneğin; gitar çalmak istemen bir seçim hedefi iken, bu hedefe ulaşmak için neler yapman gerektiğiyle ilgili düşüncelerin performans hedefleri olarak düşünülebilir. Bir diğer örnek ise tenis oynamak isteyen öğrenciler için olabilir. Tenis oynamak isteyen bir öğrenci performans hedefi olarak her çarşamba günü 1 saat süreyle kendini geliştirici antrenmanlar yaparak, belirli bir süre içinde (diyelim ki 3 ay), tenisçi abisi ile ilk karşılaşmasını yapmak istemektedir.

Senin performans hedeflerin aşağıdakilerden hangisine daha uygun? Uygun olanları not edebilirsin.

  • Açık ve belirgindir.
  • Alt hedeflere bölünmüştür.
  • Yapacaklarım kolaydan zora doğru sıralanır.
  • Gün geçtikçe belirlediğim performans hedeflerim zorlaşıyor.
  • Bölünmeler yaşasam bile, zamanla belirlediğim yeni hedefler sürekli zorlaşıyor ve geliştiğimi hissediyorum.
  • Performans hedeflerini açıkça çevremdekilere ifade edebilirim, ilerlediğimizi de net biçimde kanıtlayabilirim.
  • “Yapacağım!” diye kendi kendime söz verir ve bir hedef belirlersem, bu hedefe sadakatli bir biçimde bağlanırım.
  • Yılgınlıklar ya da başarısızlıklar yaşadığım oldu, ama amaca ulaşmak için her zaman azimli ve sabırlı biçimde çalışırım.
  • Hedeflerimi belirlerken, kendi performansımı ilerletmeyi amaçlarım ve yaptığım işten keyif alırım.
  • Yaptıkça, daha çok yapmak, başardıkça daha çok yapmak istiyorum.
  • Derste, problemleri çözerken ya da başka bir işimde anlamadığım bir yer olursa, peşini bırakmam, mutlaka öğrenirim.

Bu maddelerden çoğu sana uygunsa, performans hedefleri belirleme konusunda o kadar iyisin demektir. Ayrıca, şu sorular üzerinde de düşünürsen, kendini daha da geliştirebilirsin;

  • Kapasiten oranında başarılı olamadığın derslerin var mı? Varsa, performans hedeflerinin bu özellikleri doğrultusunda neler yapabilirsin?
  • Bir konuda önceleri çok zorlanmana karşın, azimli biçimde çalışıp başarıya ulaştıktan sonra kendinle gurur duymanın verdiği rahatlığı hiç yaşadın mı? Eğer yaşadıysan, o zaman ne yaptıysan, bir benzerini şimdiki performans hedefin için de yapabilir misin?
  • Kendini, yeni ve daha zorlaşan hedefler belirleme konusunda hazır hissediyor musun?

Ayrıca konuyu bitirmeden önce iki konuda öneri vererek, dikkatini buraya da çekmeye çalışalım:

  • Herhangi bir sanatsal ya da sportif etkinlik yapmadan ya da aile içinde sorumluluklar üstlenmeden performans hedefleri yükseltilebilir mi? Sence, yüksek puan alma hedefine sadece ders çalışarak ulaşılabilir mi?
  • Seçim hedeflerinin geliştirdiğin becerilerin çok ötesinde olup olmadığından nasıl emin olabilirsin? Becerilerinin çok ötesinde seçim hedefleri belirleyen kişiler düş kırıklığının dışında başka neler yaşayabilirler?

Kısaca, kendine ve ailene zaman ayırmayı lütfen ihmal etme. Ayrıca, seçim hedeflerinin beceri ya da performans hedeflerinle uyumlu olmadığını gerçekçi bir şekilde değerlendir. Hem hayal kurman yararlıdır hem de hayalci olmaman…

“Kendime uygun mesleği nasıl seçebilirim?” içerik serisindeki tüm yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.

Konuk Yazar: Prof. Dr. Ragıp Özyürek

Psikolojik Danışman Eğitimcisi, Öğretim Üyesi