Sosyal hayata da zaman ayırarak çalışma takvimi nasıl planlamalı?

Çalışma planını oluştururken kendine zaman ayırmak oldukça önemlidir. Üniversite sınavına hazırlanırken kendini de ihmal etmemek, sosyal aktivitelerini sürdürmeye devam etmek istiyorsan, verilen tavsiyeleri dikkate alabilir ve bu sorunun üstesinden gelebilirsin. Sınavlara hazırlık ve tercih döneminde her türlü sorunun cevabını ve etkili zaman yönetimi ipuçlarını burada bulabilirsin.

Sınava çalışma ve sosyal hayat dengesinin bir arada yürütülmesi oldukça önemlidir. Üniversite sınavında elde edeceğin akademik başarının değeri, bu süreçte sosyal hayatının da devam etmesiyle artar. Sosyal ilişkilerini sınavlara hazırlık sürecinde de devam ettirerek hem ruhsal hem de zihinsel açıdan rahatlamak mümkün olur. Buna bağlı olarak hem sınava çalışmayı hem de sosyal etkinliklerini sınava hazırlık sürecin boyunca aksatmadan devam ettirmeyi ihmal etmemen önemlidir.

Zaman yönetimi ve planlama nasıl yapılmalıdır?

Verimli çalışma ve sosyal hayatı bir arada yürütmenin yolu, zaman yönetiminden geçer. Zaman yönetimi, sahip olduğun süreyi en verimli ve akılcı şekilde değerlendirmek olarak açıklanabilir. Etkili zaman yönetimi ipuçlarını dikkate alarak planlamanı yapabilirsin. Bu sayede hem sosyal hayatını hem de sınava hazırlık sürecini içeren rutin programını oluşturabilirsin.

  • Bu süreçte işlerini erteleme hatasına düşmemek oldukça önemlidir. Ertelediğinin işlerin ve yaptığın hataların farkındalığına sahip olarak pes etmeden devam etmelisin.
  • Çalışmanı yaparken dikkatini dağıtabilecek her türlü şeyden uzaklaşmaya çalışmalısın. Sınava çalışırken sosyallik kavramını dengede tutmak gerekir. Sosyalleşmeye ayırdığın vakitlerde ise sınava hazırlık sürecinden kısa bir süre uzaklaşabilir, zihnini başka işlerle veya hobilerinle meşgul edebilirsin.
  • Planını yazıya dökmek çoğu zaman daha etkili bir yöntem olarak bilinir. Planlarını yapılacaklar listesi halinde düzenlemeyi deneyebilirsin. Böylece günlük ajandanda yer alan yapılacak işleri tamamladıkça hem rahatlamış hem de kaydettiğin ilerlemeyi gözlemlemiş olursun.
  • Sosyal etkinlikler ve sınava çalışma bilinenin aksine birbirini besleyen iki unsurdur. Sınav senesinde kendini çok bunalmış hissediyorsan, bu durumda yalnız olmadığını bilmen gerekir. Sosyal etkinlikleri sınav senesinde bir kenara bırakmak, bilinenin aksine doğru değildir. Bu nedenle mümkün olduğunca sosyalleşmeye, sosyal etkinliklere katılım ve ilgi göstermeye çalışman kendi psikososyal iyiliğinin sürdürülebilir olması açısından önemlidir.

Dikkat dağıtıcı unsurlarla başa çıkmak için hangi stratejiler uygulanabilir?

Sosyal etkinlikleri planlamak için pratik stratejilere ihtiyaç duyabilirsin. 

  • Bu alanda ihtiyaç duyulan stratejilerin ilki, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak olarak öne çıkar. Dikkat dağıtan unsurları ortadan kaldırmanın ilk koşulu bunların neler olduğunu belirlemekten geçer. Günlük rutininde kullandığın elektronik cihazları ve düzenli olarak gerçekleştirdiğin aktiviteleri takip edebilirsin. Bu sayede sınava çalışma sürecinde dikkatini dağıtan unsurların neler olduğunu saptayabilirsin. 
  • Zaman yönetimi konusunda sahip olduğun becerileri geliştirebilir ve dikkat dağıtan unsurlarla başa çıkabilirsin. Tüm çalışma ve mola saatlerini kendi kişisel tercihlerin doğrultusunda planlamanda fayda bulunur. Süreç içerisinde koyacağın ufak çaplı hedefler ile kendine bir ödül mekanizması oluşturabilirsin.
  • Çalışma ortamını düzenlemek oldukça önemlidir. Kişisel tercihin ölçüsünde düzenleyeceğin çalışma alanının tercihen daha sessiz, dikkat dağıtıcı ve gereksiz eşyalardan uzak olması oldukça önemlidir. Kendi konsantrasyon becerilerin doğrultusunda kişisel bir çalışma köşesi oluşturabilirsin.
  • Çalışma ve hazırlık süreçlerinde istikrar önemli olduğu gibi mola ve dinlenme süreleri de önemli bir yer tutar. Özellikle çalışma maratonuna kısa molalar koyman gerekirken günlük planlamalarında sosyal etkinlik ve rahatlatıcı aktivitelere yer verebilirsin. Bu gibi planlamalar sayesinde sadece ders çalışmaktan kaçınmış olursun. Bu sayede kendini rahatlatarak hem ders çalışabilir hem de sevdiğin aktivitelere zaman ayırabilirsin.