Sınav sürecinde zinde kalmak için nasıl beslenmeli, ne yapmalı?

Sınavlara hazırlık döneminde sağlıklı beslenmeye dikkat etmek oldukça önemlidir. Özellikle strese giren ve belirli bir uyku düzeni olmayan kişiler, yanlış şekilde beslenir. Yanlış beslenmek, hem vücudun güçten düşmesine hem de öğrenmenin olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Bu durumu önlemek için sınav öncesi ve sınav günü beslenme ipuçlarını yazımızdan inceleyebilirsin!

Sınav öncesi ve sınav günü özellikle dinçlik kazandıran ve herhangi bir rahatsızlık hissi oluşturmayan besinler tüketilmesi oldukça önem taşır. Çok gergin olan kişilerin stresi azaltan besinler ve içecekler tüketmesinde fayda olduğunu söyleyebiliriz. Sınavlara hazırlanan kişilerin kendine dengeli ve sağlıklı beslenme rutini oluşturması oldukça önemlidir. Düzen oluşturmak, başarı ve motivasyonu korumanın önemli adımları arasında yer alır. Beslenme rutini oluştururken 3 ana, 2 ya da 3 ara öğün oluşturulması tavsiye edilir. Beyin için sağlıklı besin takviyeleri alınması da fayda sağlar. Üniversite sınavına girecek olan adayların hem sınavdan önce hem de sınav esnasında başta çikolata olmak üzere tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durması gerekir. Bu gibi gıdalar, vücut direncini düşürür ve sağlığı olumsuz yönde etkiler. Bunun yanı sıra sınav döneminde enerji seviyesini yükseltmek için öneriler de oldukça merak edilen konular arasında yer alır. İlk olarak sınavın olduğu sabah kahvaltı yapmak oldukça önemlidir. Kahvaltı rutini sayesinde beynin enerji ihtiyacı karşılanır. Sınavdan önceki süreçte beslenmek için haftada 1 ya da 2 gün balık tüketilmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca beslenme rutinine ceviz ve fındık gibi faydalı atıştırmalıklar eklenmesi gerekir. 

Sınav sürecinde zinde kalmak için ne yapılması gerekir?

Sınavda başarılı olmayı sağlayan mucize bir rutin yoktur. Beslenmeye, uyku düzenine ve çalışma programına dikkat etmek başarının önemli anahtarları arasında yer alır. Sınav sürecinde beslenme stratejileri oluşturulması gerekir. Strateji oluştururken vücudun ihtiyaçları ve kişinin kendine iyi gelen sağlıklı beslenme rutinleri oluşturması tavsiye edilir. Söz konusu uyku olduğunda ise düzen son derece önemlidir. Birçok kişi sınavlara hazırlanırken uyku düzenini çok fazla önemsemez. Çoğu gece uykusuz kalarak ders çalışmayı tercih eder. Bu tutumun faydadan çok zararı vardır. Sınav döneminde en az 6 saat uyumaya dikkat edilmesi gerekir. Sınav sürecinde uyku düzeni oluşturmak için sabahları erken kalkmaya, akşamları erken yatmaya özen göstermek de önemli detaylar arasında yer alır. Ayrıca düzenli uyku, ruhsal sağlığı da pozitif yönde etkiler. Sınav öncesi egzersizler ve hareketin önemi de yadsınamayacak konular arasında yer alır. Sınava hazırlanan kişilerin zihinsel ve bedensel sağlığını korumak için düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekir. Bu süreçte vücudu yormadan sağlıklı kalmayı sağlayan yoga gibi aktivitelerin yapılması önerilir.

Sınavdan bir gün önce ne yapılmalı?

Sınava bir gün kala ders çalışılması tavsiye edilmez. Son günün dinlenmeye, aile ve arkadaşlarla gezmeye ayrılması motivasyon açısından oldukça önem taşır. Ayrıca son gün beslenmeye çok dikkat gerekir. Vücuda ağır gelebilecek kızartma gibi gıdalardan uzak durulması oldukça önemlidir. Dışarıdan yemek yerine evdeki sağlıklı yiyeceklerle beslenmek de dikkate alınması gereken bir konudur. Gün içinde gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durmak, beyin için sağlıklı gıdalar tüketmek gerekir. Mideyi rahatlatacak bitki çayları tüketilmesi rahatlık ve sağlık açısından pozitif etkiler ortaya koyar. Ayrıca yatmadan önce çok fazla sıvı tüketimi, sık sık tuvalete kalkmaya ve uykunun olumsuz yönde etkilenmesine yol açar. Bu nedenle uykudan 3 saat öncesine kadar içecek tüketmemek gerekir.