Soru tiplerine göre pratik çözüm teknikleri neler?

Üniversite sınavına hazırlanırken konu çalışmak oldukça önemlidir. Bilinmeyen konulara zaman ayırarak tüm detayları öğrenmek, başarılı olmak için önemli bir anahtardır. Tek başına konu çalışmak ise yeterli değildir. Konuyla alakalı sorular çözmek ve doğru bir strateji geliştirmek de gerekir. Fikir edinmek istersen pratik soru çözme tekniklerini inceleyebilirsin! 

Her soru tipinin düşünceyi zorlayan bir tekniği vardır. Bol soru çözen kişiler, bir süre sonra kendince bir strateji geliştirir. Dolayısıyla soru tiplerine göre pratik çözüm geliştirmek için denemelere önem vermek gerekir. Bu noktada etkili soru çözüm yöntemleri de oldukça merak edilir. İlk olarak bir soruyla karşılaştığında, paragraf uzun olsa da sakin olman gerekir. Birçok üniversite öğrencisi uzun paragraflar gördüğünde endişelenerek motivasyonunu kaybeder. Aslında bu doğru bir tutum değildir. Bir paragraf ne kadar uzun olursa verdiği detaylar da o kadar fazladır. Dolayısıyla uzun paragraflar sayesinde doğru cevabı da kolayca bulabilirsin. Doğru yanıtı bulmak için ipuçları arasında öncelikle paragrafın soru kısmına bakmak yer alır. Bir paragraf sorusuyla karşılaştığında ilk olarak soru kısmını okuman gerekir. Eğer soruda altı çizili bir yer varsa o noktaya daha çok dikkat etmen önem taşır. Bazı sorularda önemli noktaların altı çizilidir. Bu tarz sorular, dikkati önemli noktaya çeken bir ipucudur. Sorunun altı çizili değilse yine de dikkatini koruyarak vurgulanan yeri kendi çabanla bulman oldukça önemlidir. Bu yöntemleri test ederek kendi pratik soru çözme tekniklerini oluşturabilirsin.

Karmaşık sorular nasıl çözülür?

Karmaşık problemleri basitleştirme teknikleri denildiğinde akla ilk olarak altını çizmek gelir. Bir soru ile karşılaştığında ilk olarak önemli yerlerin altını çizmen ya da yuvarlak içine alman gerekir. İşaretli yerler, zaman kazanmanı sağlayarak dikkatini tek yönde toplamana yardımcı olur. Eğer altını çizmek yeterli gelmiyorsa, boş bir kısma, sorudaki önemli verileri yazabilirsin. Bunun yanı sıra notlarını verilenler ve istenen şeklinde iki bölüme ayırman, soruyu kolayca çözmeni sağlar. Bazı sorularda birden fazla isim, mekan, zaman ya da olay geçer. Bunun gibi bir durumla karşılaştığında problemleri hızlı ve doğru çözme stratejileri geliştirmek gerekir. Tek tek verileri yazman hem zamandan kazanmanı hem de görsele bakarak yöntem geliştirmeni sağlar. Eğer soruyu çözemediysen boş bırakabilir,  zamanının kalması durumunda tekrar dönebilirsin. 

Sözel ve sayısal sorular nasıl çözülür?

Sözel ve sayısal sorular için etkili çözüm taktikleri de öğrenciler tarafından oldukça merak edilir. Sözel sorularda başarılı olmak için bol bol kitap okuyarak işe başlayabilirsin. Zamanını konu çalışmaya ve soru çözmeye ayırmanın yanı sıra kitap okumaya da ayırman önemlidir. Kitap okumak, hem soruları doğru şekilde çözmeye hem de kolayca anlamaya yardımcı olur. Üniversite sınavlarında örnek sorularla pratik yaparak başarıyı artırmak mümkündür. Sınavlara çalışırken hem önceki yıllarda sorulan hem de çıkması muhtemel olarak görülen sorulara bakmak oldukça önem taşır. Paragrafta I, II, III, IV gibi numaralarla belirtilmiş bir soru varsa eleme yöntemine başvurabilirsin. Cevabın kesinlikle I içermediğinden eminsen ilk olarak I içeren tüm şıkları eleyerek başlayabilirsin. Bu sayede seçenekler daha da azalır. Ardından diğer şıklar için de aynı yönteme devam ederek kolayca doğru yanıtı bulabilirsin. Sayısal sorularda anlatılmak isteneni çok iyi kavraman gerekir. Bir soruyu gördüğünde konunun ne olduğunu kafanda canlandırdıktan sonra çözüme başlayabilirsin. Sınavlara çalışırken formülleri çok iyi şekilde öğrenmen de önemlidir. Bu sayede soruyu görür görmez formülü yerine koyarak doğru şıkkı bulabilirsin.