YKS’de başarılı olan öğrencilerin ortak özellikleri neler?

YKS’de başarılı olman bilgi ve test başarının yanında öncelikle sebep sonuç ilişkisini iyi kurmana, mantık ve muhakeme yeteneğine sahip olmana, analiz ve sentez yapabilmene, okuduğunu anlamana ve iyi bir merak güdüsü ile birlikte sürece iyi motive olmana bağlıdır. Tüm bu özelliklerin yanında planlı ve disiplinli bir çalışma alışkanlığı kazanman ve süreci iyi yönetmen başarının gelmesindeki en önemli faktörler arasındadır. 

YKS diğer birçok sınavdan farklı olarak 4 yıllık lise hayatının tamamını kapsayan bir sınavdır. Tüm bu içerikleri bir hafta sonunun iki ayrı oturumunda hatırlayacak ve zihninde tutacak kadar tekrarlarla pekiştirmen gereken bir sınav olduğunu unutmamalısın. Bu nedenle uzun ve meşakkatli bir çalışmayı gerektiren de bir sınavdır. 

Bilinenin aksine YKS’de üst düzey başarı elde edenler sürekli odasına ve masasına kapanan, dünya ile irtibatını kesen çocuklar değildir. Sistematik, düzenli ve verimli zaman ayırabilen ve bu zamanı yönetmeyi başaran öğrenciler çok daha başarılı olurlar. YKS’deki performans bir yere kadar çalışmaya ayrılan süreyle doğrusal bir ilişki gösterir. Yani az çalışarak daha az başarılı olursun, çok çalışırsan bu başarını yükseltirsin. Ancak “daha çok çalışırsam daha başarılı olurum herhalde” gibi bir düşünce bir süre sonra kendini tekrar etmeye başlar ve aynı oranda başarıyı beraberinde getirmez.  

Öğrenci psikolojisi kolay öğrenebildiğine daha çok odaklanmayı, zor olandan ise kaçmayı ister. Oysa YKS’de hemen her konu, her ders, her test en az bir diğeri kadar önemli ve değerlidir. Zor olanlar da senin öğrenebileceğin kapasitedeki konulardan oluşur. Başarılı öğrenciler konu ayrımı yapmaksızın tüm konulara odaklanırlar. Zorlandıkları konularla daha çok ilgilenerek bir başarı otomatizmi kazanırlar.  

Bir diğer yanılgı başarılı öğrencilerin zeki olduklarına dair önyargılardır. Evet bu sınavda zeka skoru yüksek olan adayların daha başarılı olma şansları yüksektir, ama bu sınav salt bir zeka ölçme sınavı olmadığı için buradaki başarıyı salt zekaya bağlamak da doğru olmaz. Okul derslerinde çok başarılı arkadaşlarının sınavlarda aynı başarıyı yakalayamadıklarını görebilirsin.  

Sınava hazırlanan adayların büyük bölümü sınav salonuna ilk girdiklerinde ve kimlik bilgilerini kodlamaya başladıklarında hala eksiklerinin olduğunu, biraz daha zaman tanınsa daha başarılı olabileceklerini düşünürler. Oysa başarılı bir öğrenci kendini o an sınava hazır hisseden öğrencidir. Elbette sınavda zorlanacağın, baştan anlamakta güçlük çekeceğin cevabını ararken terleyeceğin, yorulacağın, sıkılacağın anlar olacak. Eğer başarılı bir sınav adayı olmak istiyorsan, tüm bu olumsuz duyguların yarattığı psikolojiyi de yürütüp yönetebilmelisin. Gerek sınava hazırlık zamanında gerekse sınav anında başarılı olacağına dair motivasyonu hep diri ve canlı tutarsan sen de YKS’de başarılı öğrenciler arasındaki yerini alabilirsin.