YKS’de en sık yapılan hatalar nelerdir, bu hatalar nasıl önlenir? 

YKS’de TYT, AYT ve YDT’den oluşan üç oturumlu bir sınav olmasına rağmen her sınavın kendine özel farklılıkları vardır. TYT daha yorum içerikli, AYT ve YDT daha bilgi içerikli sınavlardır. Özetle AYT’deki sınav stratejisi ile TYT’de başarı elde edilemeyebilir. Her sınava kendi özelliği doğrultusunda yaklaşman ve o mantıkla sorulara zaman ayırıp bakman gerekiyor. 

TYT’de çoğu adayın en sık karşılaştığı sorun zamanı yönetememe, sınavın tüm sorularını cevaplandırmak için zamanı yetirememedir… Her ne kadar son birkaç yıldır sınav süresi 30 dakika daha uzatılsa da adaylar hala bu sorunu sıklıkla yaşayabiliyorlar. Özellikle uzun paragraf sorularının ve çoklu işlem gerektiren soruların fazla zaman alması seni sonraki bazı soruları görmeme tuzağına düşürebilir, sakın unutma. Görsen cevap verebileceğin ama görmediğin için cevaplandıramadığın sorular için sınav sonrasında pişman olmak istemiyorsan, TYT’de zamanı iyi yönetmelisin. 

YKS sorularını cevaplandırırken en sık karşılaşılan hatalardan biri de önceden deneme sınavlarında alışılan sınav stratejisini terk edip farklı bir stratejiyi ilk kez gerçek sınavda kullanmak. Alışkanlıklarını sınav anında değil sınavdan önce kazanmalısın. 

Bir başka hata başarısız olacağına kendini inandırdığın bir dersin sorusuna bakma gereği bile duymamak. Oysa bazı sorular beklediğinden çok daha kolay olabiliyor. Her bir soruya önyargısız yaklaşmalı ve çözebilmek için gayret göstermelisin. 

Bir diğer hata sorulardaki olumsuz ve altı çizili ifadeleri dikkate almamak. Özellikle bu tür ifadeler daha dikkatli bir gözle bakman için ya daha kalın bir karakter ile ya da altı çizili olarak verilmiştir. Bu tür sorularda dikkatini oradaki ifadeye daha da yoğunlaştırmalısın. 

Soruda senden ne isteniyorsa ona odaklanmalısın. Bazı soruların cevapları hakkında çok farklı bilgiye sahip olabilirsin, ama senden o farklı bilgi yerine daha özel bir bilgi isteniyor ve soru metni ile sınırlandırılıyorsa o metnin dışına çıkmamalısın.  

Test türü sınavlarda cevap mutlaka önündeki kitapçıktadır. Bu cevabı bulman bazen kısa bazen uzun zaman alabilir. Uzun zaman alacak sorularda kontrolsüz zaman kaybetmen sonraki sorulara ayırman gereken zamanı da çalar. Böyle bir durumda ısrarla o soruyu cevaplandırmak yerine sınavın sonrasında yeniden dönmek üzere bir işaret koyup geçebilirsin. 

Sınav anında sınav sonucuna ilişkin olumsuz duygu ve düşüncelere engel olamaman da en kritik hatalardan biridir. Bitmemiş bir sınavın sonucunu düşünmene o an gerek yok. Bu durumda biraz dinlenmen, nefes egzersizi yapman, birkaç yudum su içmen, oturuşunu değiştirmen faydalı olur. 

Hızlı cevaplandırayım derken bazı ayrıntıları kaçırmak da en sık yapılan hatalar arasındadır. Kaçırdığın bir ayrıntı, işlem yaparken unuttuğun bir parametre doğruyu bulmanı zorlaştırır. Bazen ilk bulduğun cevap doğru olmayabilir. Unutma. 

YKS’de senin neyi ne kadar bildiğini sisteme tanıtan tek parametre cevapları doğru kodlamandır. Kitapçık üzerinde tüm soruların cevabını doğru versen de bunları optik forma doğru aktaramıyorsan bütün emeğin, bilgin, hayalin boşa gidebilir. Sınavın son dakikasına bırakılan kodlama önemli hatalar arasındadır. Kaydırma ve zamanında yetiştirememe riski yüksektir. 

YKS’de tüm hataları en aza indirgemenin en yegâne yolu gerçek sınav ortamına girmeden önce sık sık deneme sınavı uygulamak ve her deneme sınavından sonra yaptığın hataların istatistiksel analizini yapmaktır. Salt doğruna yanlışına ve puanına bakmakla yetinme. Neden hata yaptığını da sorgula. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.