Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörYükseköğretim Kurumları Sınavına girdikten ve puanını öğrendikten sonra seni bir tercih süreci karşına çıkar. Bu süreçte "taban puanı" sıklıkla duyduğun bir kavram olabilir. Bu kavram, bir önceki yılda kayıt döneminde okula en düşük puanla en son kayıt yaptıran kişinin puanını belirtir. Diğer üniversitelerden farklı olarak Sabancı Üniversitesi aday öğrencilerini bölümlere değil, fakültelere kabul eder ve ilk sene tüm fakülte öğrencilerinin birlikte ders aldığı karma bir yılın ardından öğrencilerin bölüm tercih yapmasını ister. Sınava girdiğin puan türüne ve kariyer hedefine göre Sabancı Üniversitesi taban puanları bilgilerini inceleyebilir, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Sanat ve Sosyal Bilimler ile Yönetim Bilimleri olmak üzere üç farklı fakülte arasında tercih yapabilirsin. Aldığın puan ile hangi üniversitenin taban puanın örtüştüğünü araştırırken Sabancı Üniversitesini de değerlendiriyorsan Sabancı Üniversitesi taban puanları dahil ihtiyaç duyduğun bilgilere ulaşabilirsin.
Bir önceki yılda fakülteye girmeyi başaran en düşük puanlı kişinin puanını ifade eden taban puanı bir referans noktası gibi düşünmen gerekir. Okula girebilmen için sahip olman gereken minimum puanı ifade eder. Bu bağlamda Sabancı Üniversitesi tercih puanları da fakülteler özelinde değerlendirilmelidir. 2021-2022 yılında Sabancı Üniversitesi puanları sayısalda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tam burslu 501.279, yarım burslu 428.880, burssuz 335.074 puan, eşit ağırlıkta Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi tam burslu 453.977, yarım burslu 350.731, burssuz 280.345 puan, eşit ağırlıkta Yönetim Bilimleri Fakültesi tam burslu 472.383, yarım burslu 366.804, burssuz 285.570 puandır. Bu anlamda tercihini yapmadan önce Sabancı Üniversitesi taban puanları inceleyebileceklerin arasında olabilir. Ancak bu puanların yıllık olduğunu bilmen gerekir. Her yıl yeni yerleşen öğrenciler için puanlar güncellenir.
Sınavda alınan maksimum puan her sene sınavın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterebilir. Bu anlamda Sabancı Üniversitesi taban puanları da tek başına değerlendirmek için yanıltıcı olabilir. Sıralama ve kontenjan bilgilerini de inceleyebilirsin. Bu yüzden puan yerine sıralamayı referans almak daha doğru bir sonuca ulaşmana yardımcı olabilir. Sıralama, belirtilen fakülteye, bölüme ya da burs oranına en son kayıt yaptıran, yani en düşük puanla kayıt yaptıran kişinin sırasını ifade eder. YKS sonucunu incelediğinde aldığın sayısal, eşit ağırlık gibi puan türlerinde kaç puan aldığının yanı sıra bu puanla tüm katılımcılar arasında kaçıncı sırada olduğunu da göreceksin. Üniversitelerin önceki yıllara ait başarı sıralamalarını incelediğinde, senin sonucunun hangi bölümler için avantajlı durumda olacağını görebilirsin. Örneğin girmeyi hayal ettiğin bölüm geçen yıl en son 230.000. sıradaki kişiyi kabul etmiş ve sen o puan türünde 130.000. sırada yer alıyorsan, bölümü kazanma şansının yüksek olduğunu görürsün. Bu örneğin aksine hayalindeki bölümün taban sıralaması seninkinden çok yukarıdaysa, tercih listende girme şansının düşük olduğu bir bölümün bulunması seni diğer tercihlerine uzaklaştırarak yerleşme ihtimalini düşürecektir.
Tercih listende yer alacaksa Sabancı Üniversitesi taban puanları bilgisinin yanı sıra Sabancı Üniversitesi sıralama bilgilerini kontrol etmek, tercihini yaparken hangi fakülteyi ya da hangi burs oranını yazabileceğin konusunda fikir sahibi olmanı sağlar.
Sabancı Üniversitesi başarı sıralaması verilerine baktığında sıralama listesinin değişebilir olduğunu unutmamalısın. 2021-2022 yılı için örnekleri inceleyebilirsin. Sayısalda mühendislik ve doğa bilimleri fakültesine 1.316. sıradaki kişi tam burslu, 22.784. sıradaki kişi yarım burslu, 109.921. sıradaki kişi burssuz olarak yerleşmiştir. Bu rakam eşit ağırlık puanı için; sanat ve sosyal bilimler fakültesine 844. sıradaki kişi tam burslu, 47.158. sıradaki kişi yarım burslu, 219.926. sıradaki kişi burssuz olarak ve yine eşit ağırlıkta Yönetim Bilimleri Fakültesine 397. sıradaki kişi tam burslu, 28.653. sıradaki kişi yarım burslu, 199.431. sıradaki kişi burssuz olarak kayıt yaptırmıştır. Sabancı Üniversitesi taban puanları bilgisinin dışında başarı sıralamasını da incelemeyi tercih edebilirsin. ancak bu başarı sıralamaları yıllıktır. Bu nedenle senin girdiğin yıl bu sonuçlar değişebilir. Bu nedenle araştırma yaparken birden fazla yılın sonuçlarını incelemen faydalı olabilir. Taban puanları ya da başarı sıralamaları için üniversite taban puanları sayfasını inceleyebilirsin.
YKS'ye girdikten ve sonuçlarını aldıktan sonra seni bekleyen tercih sürecinde, girmek istediğin üniversiteleri ve fakülteleri/bölümleri yazarak bir tercih listesi oluşturacaksın. Sabancı Üniversitesi taban puanları bilgisi de bu noktada işin yarabilir. Sınav sonucunu doğru analiz edip tercihi buna göre yapmanın önemini yadsımamak gerekir zira bu listeyi hazırlarken yapacağın sıralama stratejik bir önem taşır. Çünkü bu durum girebileceğin bölümlerin sıra sana gelmeden dolmasına, dolayısıyla girememene sebep olabilir. Bu bağlamda Sabancı Üniversitesi taban puanları araştırmanın ardından Sabancı Üniversitesi tercih listende yer alacaksa hangi fakülteyi yazacağını, burslu/burssuz olarak mı tercih yapacağını önceden belirlemen önemli olacaktır.
Üniversite kontenjanı bir üniversitenin o yıl bünyesine kabul edeceği öğrenci sayısını ifade eder. Genel bir kontenjanın yanı sıra fakülteler ve bölümler özelinde de kontenjanlar belirlenir. Kontenjan, istediğim bölümün taban puanlarını ve sıralamalarını inceledikten ve bunları kendi sonuçlarınla karşılaştırdıktan sonra durumunla ilgili bir fikir edinebilmeni sağlar. Sabancı Üniversitesi kontenjan bilgilerinde 2022-2023 YKS kontenjanının fakülteler genelinde 790 olduğunu görebilirsin. Bu bağlamda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde tam burslu 85, yarım burslu 145, burssuz 245 kişilik, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesinde tam burslu 30, yarım burslu 65, burssuz 55 kişilik, Yönetim Bilimleri Fakültesinde ise tam burslu 30, yarım burslu 70, burssuz 65 kişilik kontenjan bulunuyor. İncelediğin Sabancı Üniversitesi taban puanları başlığının yanı sıra kontenjana da dikkat edebilirsin. Ancak bu rakamlar yıllık olarak hazırlanır. Dolayısıyla her sene değişir. Bazı yıllarda az olan kontenjanlar sonraki yıllarda artabilir.
Kariyer yolunu çizerken Sabancı Üniversitesi taban puanları hakkında daha fazla bilgi edinmek istersen senin gibi üniversite adaylarının doğru bilgiye ulaşmasına yardımcı olmak için sürekli güncellenen Kariyer.net tarafından hazırlanan Sabancı Üniversitesi sayfası üzerinden soruların yanıtlarını bulabilirsin.
Sabancı Üniversitesi, içerisinde çok sayıda bölüm barındıran köklü kurumlardandır. İngilizce eğitim fırsatı sunan üniversitede Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları okumak için 505,16194 taban puanı şartını sağlamak gerekir. Sanat ve Sosyal Bilimler Programları kapsamında ayrı ayrı eğitimler veren üniversitenin bu program için taban puan şartı ise 510,27549’dur. Her bir programı %50 burslu veya ücretli olarak okuma imkanı tanıyan Sabancı Üniversitesinde Yönetim Bilimleri Programlarına yerleşmek için 513,87173 taban puanı şartını sağlaman gerekir....