Uzun aramalarınız sonucunda tam size göre olduğunu düşündüğünüz bir iş ilanı gördünüz. Ancak tam başvuracakken ilanda istenen yetkinliklerden bazılarının sizin CV’nizle uyuşmadığını fark ettiniz. “Olsun yine de başvurayım, belki geri dönerler” mi diye düşünürsünüz, yoksa “Başvursam ne olacak, zaten aramayacaklar” diye mi?

Özgeçmişinizle hiç örtüşmeyen bir ilana başvurmanın vakit ve enerji kaybına neden olabileceğini, uzun vadede motivasyonunuzu kırabileceğini ve bunun gibi birçok açıdan sizi zora sokabileceğini daha önce yayınlanan makalelerde yer vermiştik. Peki, size uygun olduğunu düşündüğünüz bir ilanı gördüğünüzde ancak istenen yetkinliklerden bazılarının sizin CV’nizle uyuşmadığını fark ettiğinizde tavrınız ne olur? Nasıl bir yol izlersiniz? İlana başvurmaktan hemen vazgeçer misiniz yoksa yine de şansınızı dener misiniz?

Bu tür bir durumla karşılaşan adaylar şu tavsiyelere uyabilir:

Var olan becerilerinizin işin ihtiyaçlarını nasıl karşılayabileceğini açıklayın

Eğer başvuru yapmak istediğiniz işin tam size göre olduğunu düşünüyor ancak “Zaten beni almazlar” diyerek vazgeçiyorsanız, yanlış düşünüyor olmanız mümkün. İlanda yer alan yetkinliklerin bir kısmını karşılıyorsanız, o ilana başvurabilirsiniz. The Prepary’in Kurucusu Jaime Petkanics, iş başvuru yaptıktan hemen sonra adayların vakit kaybetmeden iş tanımını düşünerek mülakata yönelik hazırlık yapmaları gerektiğini söylüyor.

Buna göre öncelikle işverenin adaydan istediği özelliklerin hepsini bir kağıda alt alta yazın. Her bir görevin yanına karşıladığınız görevleri yazın. Örneğin “Akıcı bir biçimde İngilizce konuşabilmek” yetkinliğinin yanına, “Yürütülen uluslararası çalışmalarda kurumlar arası iletişim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve takip edilmesi, projelerin koordinasyonunun yapılması”  diye not düşebilirsiniz. Adaydan beklenen her bir görev tanımının sizdeki karşılığını mülakata hazırlık sürecinde çıkarmanız hem sorulan sorulara rahatlıkla cevap vermenizi hem de sizden bir örnek vermeniz istendiğinde bocalamadan cevap vermenizi sağlar.

Belirtilen iş tanımlarından karşılayamadığınız her biri için ise, o görev tanımına yönelik yaptığınız en uygun ve en benzer görevi/işi hatırlayın. Örneğin sizden, “Firmaya yeni katılan çalışanların eğitim süreçlerinde etkin bir şekilde görev almak” görevi bekleniyorsa ve iş hayatınızda şimdiye dek bu tarz bir görevde bulunmadıysanız, sosyal hayatınızdan o göreve en uygun olacak şeyi düşünmeye çalışın. Örneğin mahalledeki çocuklara futbol antrenörlüğü yapmış olabilirsiniz. Böylesi bir durumda, takıma yeni katılan çocukların ekip içindeki adaptasyonlarını sağlama ve onlara eğitim verme konusunda bir fikrinizin olması olası. Mülakatta bu noktaya dikkat çekerek, şimdiye dek profesyonel iş hayatınızda böylesi bir görevi yürütmeseniz bile, konuya uzak olmadığınızı, futbol takımı için yaptıklarınızı ve elde ettiğiniz kazanımları anlatabilirsiniz.

Yeni beceriler kazanın

Bu süreçte yapılabilecek bir diğer eylem ise yeni beceriler kazanmanız yönünde olur. Mesleki becerileriniz noktasında proaktif olmanız, rakipleriniz arasından kolaylıkla sıyrılmanızı sağlar. Örneğin web editörü olarak çalışmak istiyorsunuz ancak görsel tasarım programı kullanmayı bilmiyorsunuz. “Tasarım programlarını kullanabilmek ve haberde kullanılacak görselleri hazırlayabilmek” yazılı bir görev tanımının kariyeriniz boyunca karşınıza çıkması olasıdır. Bu nedenle ilanda yer alan bu görevi gördükten sonra bu konuda hızlıca aksiyon alabilirsiniz. Böylelikle eksik olan bir yönünüzü geliştirmek için daha atmış olursunuz.

İş tanımında yer alan tüm yetkinliklere sahip olmayabilirsiniz

İş tanımında belirtilen her yetkinlik bazen işin gereksinimlerinden biri olmayabilir. Bu nedenle eksik olduğunuz yönlerinizi vurgulamak yerine, mevcut olan ve geliştirmeye çalıştığınız yetkinlikleriniz sayesinde o işin üstesinden nasıl başarıyla gelebileceğinize odaklanabilirsiniz. İK uzmanları CV’nizdeki eksikliklerin zaten farkında olacaktır. Ancak önemli olan nokta, İK uzmanlarını bu işi iyi yapabileceğinize ve işin üstesinden rahatlıkla gelebileceğinize inandırmanızda gizli.