Kariyerinizi istediğiniz şekilde yönetmek hiç kolay değil. Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için kariyerinizin tüm aşamalarında almanız gereken sorumluluklar ve atmanız gereken adımlar bulunuyor. İşte kariyerinizin tüm aşamalarında yapmanız gerekenler.

63633739ej

Bireysel ilgi alanlarımızı ve becerilerimizi bir araya getirme, yeni beceriler kazanma, mevcut becerileri artırma ve hedeflenen noktaya ulaşmak için plan oluşturma süreçlerini kapsayan kariyer yönetimi uygulamaları, çalışanların hafife alabileceği bir süreç değil. Hatta kariyerinizde ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz varsa, kariyer yönetimi faaliyetleri tam tersine ekstra bir enerji ve zaman ister. Bu nedenle çalışanların kariyer yönetiminin tüm aşamalarında dikkatli adım atması gerekiyor.

İşte çalışanların kariyer aşamaları ve göz önünde bulundurması gereken kariyer yönetimi faaliyetleri:

Erken dönem: Uzun vadeli kariyer hedefleri oluşturma

Kariyer hayatının en başında yapılan kariyer yönetimi genellikle çalışanların ilk birkaç iş tecrübesini kapsar. Bu süreçte çalışanlar mesleki olarak kendini geliştirir, şirketlerin politikalarını ve prosedürlerini öğrenir ve kalifiye bir çalışan olma yolunda kendi eksikliklerini tamamlar. Bu nedenle iş hayatınızın ilk yıllarında kariyer yönetiminizle ilgili olarak yöneticileriyle konuşmaya, doğru bir kariyer yönetimi için tüm seçeneklerinizi öğrenmeye ve elde ettiğiniz bilgilerle kariyer hedeflerinizi belirlemeye gayret edin. Ne tür bir bilgi ve beceriye ihtiyacınız olduğunu görmeye ve buna uygun kendinizi geliştirmeye, kariyer fırsatları için seçeneklerinizi öğrenmeye çalışın. Böylelikle hedeflerinize yönelik olarak yol alabilirsiniz.

Orta dönem: Meslekte uzmanlık

Kariyer aşamasının bu süreci, çalışanların seçtikleri alanlarda uzmanlaştıkları, çalıştıkları alana yoğunlaştıkları, bir projeyi, bir ekibi yönettikleri süreçtir. Eğer kariyerinizin bu aşamasındaysanız kariyer hedeflerinizi değerlendirin ve hem sizi hedefinize taşıyacak hem de hedeflerinize yönelik kendinizi geliştirmenizi sağlayacak adımları atın. Örneğin kimi çalışanların kariyerinin başında belirlediği hedeflerle kariyeri süresince elde ettiği aynı olmayabilir. Bu nedenle hedeflerinizi değerlendirmeye ve çalıştığınız firmanın farklı alanlardaki kariyer olanaklarını değerlendirmeye çalışabilirsiniz. Bunun yanı sıra mesleğinizdeki uzmanlığınızı destekleyen sertifikalar hakkında bilgi edinerek kariyerinizde yükselmenizi sağlayabilirsiniz.

İleri dönem: Bilgiyi ve uzmanlığı paylaşma

İleri dönem, çalışanların yönetici olsun ya da olmasın, kariyerlerinde bilgilerini, deneyimlerini ve uzmanlıklarını paylaştıkları bir dönem. Bu aşama çalışanların yavaş yavaş resmi ya da gayri resmi emeklilik planlarını yaptığı, çıkış stratejilerini konuştuğu dönem olarak bilinir. Ancak çalışma hayatının artık yaşa bağlı kalmadığı ve kariyerin tüm hayat boyu devam ettiği bir çağda yaşadığımızı unutmamak gerekiyor. Bu aşamada olan çalışanlar da başta danışmanlık programları ve bilgi yönetimi olmak üzere pek çok alanda görev alabilir, çalışmaya devam edebilir ve hatta ikinci kariyer yönetimlerini gerçekleştirebilirler.

Kariyer yolunu yönetmek zaman alır

Kariyerinizi istediğiniz şekilde yönetmeniz, hayalini kurduğunuz, hedeflediğiniz kariyere ulaşmak zaman alabilir. Bu nedenle kariyer aşamalarından bağımsız olarak öncelikle ne istediğinizi keşfetmek için kendinize zaman ayırmanız çok önemli. Ayrıca kariyer hedeflerinizi yaparken bunu çalıştığınız şirketle paylaşabilir, şirketinizden ve yöneticilerinizden bu konuda destek alabilirsiniz.