cimsaÇimsa Kurumsal Gelişim ve İK Genel Müdür Yardımcısı Bilgen Çağlı, ‘değerlendirme merkezi’ uygulaması ile mavi yaka çalışanlara kariyer olanağı sağladıklarını vurguluyor. Şimdiye kadar 300 mavi yakalı çalışanın bu süreçten faydalandığını aktarıyor.

1972 yılında kurulan Çimsa’nın Mersin, Eskişehir, Kayseri, Niğde ve Afyonkarahisar’da 5 entegre fabrikasının bulunduğunu söyleyen Çimsa Kurumsal Gelişim ve İK Genel Müdür Yardımcısı Bilgen Çağlı, Ankara’da bir öğütme tesisi, Marmara Rota Limanı Çimento Paketleme tesisi ve Malatya Çimento Paketleme tesisi ile faaliyetlerini sürdürdüklerini aktarıyor. Bununla beraber Almanya, İtalya, İspanya, KKTC, Romanya ve Rusya’da bulunan terminallerle uluslararası bir çimento üreticisi konumunda olduğunu belirtiyor.

Çimento sektöründe inovasyon
Hazır beton sektöründe Türkiye’nin en geniş hazır beton tesis ağına sahibiz. Hazır betonda müşteri odaklı yaklaşımımızla geliştirdiğimiz uygulamaları ve ürün çeşitliliğini müşterilerinin hizmetine sunmaktayız. Paydaşlarımızın güvenilir bir iş ortağı olarak, gelecek nesillere uzanacak yaşam alanları ve altyapıları için gerekli malzemeleri sağlıyoruz. Gri çimentonun yanı sıra ürettiğimiz beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu gibi özel ürünlerimizle de inovasyon konusunda Türk çimento ve yapı malzemeleri sektörüne öncülük ediyoruz. Tüm paydaşlarımıza değer yaratmaya ve karlı büyümeye odaklanırken, bunu gelecekte de sürdürmeyi hedefliyoruz.

Mavi yakaya kariyer olanağı
Kurumsal Gelişim ve İnsan Kaynakları olarak merkezde 6 kişi, fabrikalardaki arkadaşlarımızla birlikte 13 kişiyiz. Seçme ve yerleştirme; performans yönetimi, gelişim ve yetenek yönetimi, ücret ve yan haklar yönetimi, çalışma ilişkileri, organizasyonel gelişim, organizasyonel yedekleme, iç iletişim gibi insan kaynaklarının tüm süreçlerini yönetmekteyiz. Çimento gibi geleneksel bir sektörde son derece yenilikçi bir çalışmaya imza atarak fabrikalarımızda yalın üretim modeline geçiş yaptık. Bu süreçte yaklaşık 300 mavi yakalı çalışanımızın katıldığı ‘değerlendirme merkezi’ çalışmaları gerçekleştirdik. Bu sayede Çimsa’nın geneli için bir fotoğraf çekmiş olduk ve buradan hareketle de gelişim programlarımızı ve planlarımızı oluşturmaya başladık.  Bu süreç sadece yurdumuzdaki değil dünyadaki çimento sektörü için de bir ilk ve örnek bir çalışma oldu. Mavi yaka çalışanlarımız için bugüne kadar önlerinde olmayan bir kariyer seçeneğini açmış olduk. Yakın dönemde odaklandığımız bir diğer projemiz de yine Türkiye çimento sektöründe bir ilk olan Yeni Mezun İşe Alım Projesi’dir. Geliştirdiğimiz Yeni Çimsalılar Programı ile Çimsa’da işe başlama ve gelişim yolunu tanımlamış olduk. Büyüyen şirketimizin insan kaynağını yetiştirmeyi hedeflediğimiz, sadece işe alım değil, gelişim boyutu da olan bu programda, yeni mezun ve deneyimi olmayan 16 genç arkadaşımızı ailemize dahil ettik. Bu programlarla aramıza katılan 16 arkadaşımızdan 9’unun kadın olması da bizim için ayrı bir mutluluk ve gurur vesilesi. Kadın çalışan oranının yüzde 4 olduğu bir sektörde böyle bir oran yakalamak çok sevindirici. 

Ar-Ge faaliyetleri büyük önem taşıyor
Türkiye, 64 milyon ton çimento tüketimi ve 12 milyon ton ihracat ile Avrupa’nın en büyük ve dünyanın 4. büyük çimento üreticisidir. Türkiye çimento sektörü, tüm bu gelişmeler ışığında 2014’e daha güçlü umutlarla girdi. 2013 yılında yakalanan ivmenin, özellikle 2014 yılının ilk yarısında da devam etmesi bekleniyor. Çimsa olarak, çimento sektörünün önde gelen oyuncularından biriyiz. 2013 yılı toplam çimento satışımız 6,5 milyon ton ile geçen seneye göre yüzde 3 arttı. Gri çimento operasyonumuzun yanında özel ürünler konusundaki yetkinliğimizi üst düzeye taşıyarak, özel ürünler konusunda dünyanın en önemli şirketlerinden biri haline geldik. Öte yandan, beyaz çimento alanında 2012 yılı itibariyle dünyanın ilk iki markasından biriyiz. Ayrıca Almanya, İtalya, İspanya, KKTC, Romanya ve Rusya’daki 8 terminalimizle de uluslararası bir çimento üreticisi kimliğine sahibiz. Hedefimiz, tüm paydaşlarımız için değer yaratmak ve karlı büyümeye odaklanmak. Bu doğrultuda operasyonel performansımızı sürdürülebilir kılacak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Öte yandan, sektörde farklılaşmanın anahtarını elinde bulunduran Ar-Ge faaliyetleri bizim için de büyük önem taşıyor. Geliştirdiğimiz yüksek katma değerli ürünleri dünyanın pek çok bölgesine satarak, ülkemizin ihracat gelirine katkıda bulunurken, Türk ekonomisindeki konumumuzu her geçen gün biraz daha güçlendiriyoruz.

Eğitime destek veriliyor
Misyonumuzda da belirttiğimiz gibi ‘Yaşanabilir bir gelecek için’ kendimizi sorumlu hissediyoruz ve bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sosyal sorumluluk çalışmaları bizim bu konuda hissettiğimiz sorumluluğun bir parçası. Niğde Fabrika’da çalışanlarımızın gönüllü katkıları ile hem çalışan çocuklarına hem de Niğde köylerinden gelen ilköğretim çocuklarına yönelik gerçekleştirdiğimiz Yaz Kampımız 3. yılında. Bu kampa katılan köy çocuklarının bilimle, sanatla, sporla bizim aracılığımızla tanışıyor olmaları, onların yaşadıkları heyecan bizler için çok değerli. Kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik özellikle eğitim anlamında birçok çalışmaya imza atıyoruz. Sabancı Vakfı liderliğinde Eskişehir’de inşa ettiğimiz Uzay Evi sadece Eskişehirli çocuklarımız için değil, tüm çocuklarımız için bilime açılan bir kapı oldu.

İK sistemi sürekli gözden geçiriliyor
Çimsa olarak önümüzdeki 3 yıl içerisindeki hedefimiz; karlı bir şekilde büyümek ve yaşanabilir bir gelecek için sektöre öncülük eden uluslararası bir çimento ve yapı malzemeleri şirketi olmak. Bu hedef doğrultusunda, daha verimli ve keyifli bir çalışma ortamı yaratmak ve İnsan Kaynakları uygulamalarımızla sektöre örnek teşkil eden bir şirket olmak için İnsan Kaynakları sistem ve uygulamalarımızı sürekli gözden geçirmekteyiz ve geçirmeye devam edeceğiz.