Antropoloji Bölümü

Antropoloji Bölümü Nedir?

Antropoloji, geçmişte ve günümüzde insanların, insan davranışlarının ve toplumların bilimsel çalışmasını konu alan akademik bir disiplindir. Antropoloji, insanların, canlı tarihine dair elde edilen bulgular neticesinde (erken hominidler, şempanzeler vb.) primatların incelenmesidir. Antropoloji bölümü, insan dilini, kültürünü, toplumlarını, biyolojik ve maddi kalıntılarını, primatların biyolojisini ve davranışını ve hatta kendi alışkanlıklarımızı incelerler. Sürekli olarak yeni teknolojiler ve fikirler içeren geniş bir disiplindir. Antropoloji bölümü, insanların kültürel, sosyal, biyolojik ve tarihsel olarak incelenmesine odaklanan bir disiplindir. Bu bölüm, insan topluluklarının yaşam tarzlarını, inanç sistemlerini, sosyal organizasyonlarını ve etkileşimlerini anlamak için çeşitli araştırma yöntemleri kullanır. Kültürel antropoloji, fiziksel antropoloji, arkeoloji ve dil antropolojisi gibi birbirinden farklı alt disiplinlere ayrılır. Antropoloji bölümü, öğrencilere insanlığın evrimi, kültürel çeşitlilik, toplumsal yapılar ve insanların çevreleriyle olan ilişkileri hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Bu sayede, öğrenciler insanlık tarihini ve çeşitli kültürleri anlamak ve analiz etmek için gerekli araçları edinirler.

Antropoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Antropoloji, üniversitelerde Fen Edebiyat Fakültesi ya da Dil ve Coğrafya Fakültesi bünyesinde eğitimi verilen olan 4 yıllık bir lisans programıdır. Antropoloji bölümünü başarı ile tamamlayan bilim insanlarına “Antropolog” ünvanı verilir. Antropologlar ilkelden uygara tüm insan gruplarının öncesini anatomik yapısını, sahip olduğu özelliklerini, yaşayış koşullarını, ürettikleri eserleri, konuşmuş oldukları dilleri ve geleneklerini inceleyen bilim insanlarıdır. Antropoloji yatay geçiş bölümleri, farklı bir üniversitede veya aynı üniversitenin başka bir bölümünde eğitim gören öğrencilerin, antropoloji bölümüne geçiş yapma sürecini ifade eder. Yatay geçiş başvuruları genellikle öğrencinin akademik başarısı, ilgili dersleri almış olması ve belirli gereksinimleri karşılaması üzerine değerlendirilir. Bu süreç, öğrencilere antropoloji alanında kariyer yapmak isteyenler için daha uygun bir eğitim ve uzmanlaşma fırsatı sunar.

Antropolog Bölümü Dersleri Nelerdir?

Antropolog olmak isteyen ve bu doğrultuda üniversite tercihlerinde antropoloji bölümüne yer verecek olan aday öğrenciler bu bölümü tercih ettikleri takdirde;

  • Fiziki Antropoloji
  • Paleoantropoloji,
  • El İzleri Antropolojisi,
  • Primatoloji,
  • Osteometri,
  • Röntgenometri,
  • Fotometri,
  • Evrim ve Evrim Tarihi,
  • Biyometri,
  • İstatistik,
  • Grafik Metotları,
  • Genetik İlkeleri,
  • Irklar,
  • Evrimin Genetik Temelleri,
  • Ekoloji ve Kültür,

8 yarıyılda bunlar ve benzeri dersleri başarı ile tamamlamakla yükümlü olacaklardır. Antropoloji bölümünde öğrenciler genellikle çeşitli disiplinlerde dersler alırlar. Bu dersler arasında kültürel antropoloji, fiziksel antropoloji, arkeoloji, dil antropolojisi, antropolojik yöntemler ve araştırma teknikleri gibi temel antropoloji dersleri bulunur. Sosyoloji, psikoloji, tarih, coğrafya ve dilbilim gibi ilgili disiplinlerden dersler de alınabilir. Öğrenciler, kültürler arası iletişim, toplumların evrimi, insan biyolojisi ve kültürlerin etkileşimi gibi konuları öğrenirler. Bu dersler, öğrencilere antropoloji alanında kapsamlı bir eğitim sağlayarak kültürel çeşitliliği anlamalarına ve araştırma becerilerini geliştirmelerine olanak tanır.

Antropoloji Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Antropoloji lisans diploması sahibi olan her mezun iş hayatına atılabilir. İş hayatına atılma konusunda antropologlarda belirleyici olan şey üniversite sıralarında üzerine çalışma yapmayı hedefledikleri alanlar olacaktır. Antropoloji bölümü mezunları, genellikle kültürel araştırmalar yaparlar ve insan grupları arasındaki sosyal, kültürel ve davranışsal farklılıkları incelerler. Bu bağlamda, müze küratörlüğü, akademik araştırma, sosyal hizmetler, insan kaynakları, medya ve iletişim gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler. Uluslararası kalkınma projelerinde danışmanlık, kamu politikalarının oluşturulması ve uygulanması gibi görevlerde de yer alabilirler. Antropoloji bölümü çalışma alanları, bölüm mezunları, geniş bir yelpazede çalışma olanaklarına sahiptirler. 

Antropoloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İş imkanları konusunda antropologlar;

  • Maden Tetkik Arama (MTA),
  • Tabiat Tarihi Müzesi,
  • Doğa Tarihi Müzeleri,
  • Orman Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Teşkilatları,
  • Kültür Bakanlığı ve Teşkilatları,
  • Turizm Bakanlığı ve Teşkilatları,
  • Milli Folklor Enstitüsü,
  • TRT,

Tüm bunlara ek olarak, müzelerde olduğu kadar orduya giysi ve araç hizmeti veren kuruluşlarda, spor giyim sektöründe sporcu ve asker fizyolojisine uygun giysilerin üretimi konusunda, bunların haricinde araç firmalarında kişilerin beden yapılarına uygun üretimin sağlanması konusunda çalışmalar yapabilirler. Antropoloji bölümü yüksek lisans, programları, lisans düzeyinde edinilen antropoloji bilgisini daha derinlemesine incelemek isteyen öğrencilere yöneliktir. Bu programlar, kültürel antropoloji, fiziksel antropoloji, arkeoloji, dil antropolojisi gibi farklı alt alanlarda uzmanlaşma fırsatı sunar. Öğrenciler, genellikle tez veya proje tabanlı çalışmalar yaparak kendi araştırmalarını yürütme ve akademik olarak yetkinliklerini artırma imkanına sahiptirler. Yüksek lisans derecesi, antropoloji alanında akademik kariyer yapmak isteyenler için önemli bir adımdır ve aynı zamanda kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşlarında çeşitli profesyonel rollerde çalışma imkanı sunar. Bir diğer merak edilen konuda açıköğretim mevzusudur. Antropoloji açıköğretim, programları, öğrencilere antropoloji alanında temel bilgileri edinme ve akademik kariyerlerini ilerletme fırsatı sunar. Bu programlar, esnek bir öğrenme ortamı sağlayarak öğrencilere çalışma ve diğer taahhütlerle uyumlu bir şekilde eğitim almalarını sağlar. Genellikle çevrimiçi dersler, uzaktan eğitim materyalleri ve interaktif öğrenme platformları aracılığıyla sunulan açıköğretim programları, öğrencilere coğrafi olarak bağımsız bir şekilde antropoloji alanında bilgi ve beceri kazanma imkanı sunar. Antropoloji yüksek lisans uzaktan eğitim, olarak da sunulur. Bu programlar, antropoloji alanında daha ileri düzeyde eğitim almak isteyen öğrencilere esneklik ve erişilebilirlik sağlar. Genellikle çevrimiçi dersler, sanal sınıf ortamları ve interaktif öğrenme materyalleri aracılığıyla sunulan uzaktan eğitim programları, öğrencilere coğrafi olarak bağımsız bir şekilde antropoloji alanında bilgi ve beceri kazanma imkanı sunar. Sen de Antropoloji hakkında detaylı tüm bilgilere ulaşmak istiyorsan kariyer.net üzerinden iş ilanlarını inceleyebilirsin. 

Antropoloji Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Ankara ÜniversitesiAntropoloji (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)EA1Dolmadı-
2Ankara ÜniversitesiAntropoloji (4 Yıllık)EA57294,29731389,781
3Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiAntropoloji (4 Yıllık)EA22247,87081858,937
4Hacettepe ÜniversitesiAntropoloji (4 Yıllık)EA57303,40096327,562
5Hatay Mustafa Kemal ÜniversitesiAntropoloji (4 Yıllık)EA33245,67783887,435

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Antropoloji mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Üniversitesi (İÜ)AntropolojiEA36.4
2Ankara ÜniversitesiAntropolojiEA23.7
3Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiAntropolojiEA21.0
4Ahi Evran ÜniversitesiAntropolojiEA18.3
5Mustafa Kemal ÜniversitesiAntropolojiEA17.0

Antropoloji Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

İstanbul Medipol Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Antropoloji Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Antropoloji Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%4.34
2. Eğitim
%4.27
3. Tekstil
%2.85
4. Gıda
%2.77
5. Mağazacılık (Tekstil)
%2.62

Antropoloji Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Satış
%11.73
2. Eğitim
%7.97
3. Hizmet
%6.02
4. İnsan Kaynakları
%5.71
5. Finans
%4.36
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!