Ekonomi ve Finans Bölümü

Ekonomi ve Finans Bölümü Nedir?

Ekonomi ve Finans Bölümü; genellikle ayrı disiplinler olarak sunuluyor olsa da, ekonomi ve finans birbiriyle ilişkilidir ve birbirlerini bilgilendirir ve etkiler. Finansta ortaya çıkan pratik problemleri çözmek için gereken ekonomik akıl yürütme, niceliksel beceri ve kurumsal bilgi birikimine sahip olmayı gerektirir. İki disiplinin bazı açılardan yakınsak olduğu görülmektedir. Hem ekonomistler hem de finans profesyonelleri hükümetler, şirketler ve finans piyasalarında istihdam edilmektedir.

Genel olarak, ekonominin odağı, bir ülke, bölge veya pazarın performansı gibi, doğada daha büyük bir resim oluşturur. Ekonomi ayrıca kamu politikasına odaklanırken, finansın odak noktası şirkete veya sektöre özeldir. Finans ayrıca şirketlerin ve yatırımcıların riski ve getiriyi nasıl değerlendirdiklerine de odaklanmaktadır. Ekonomi ve Finans açıköğretim imkanları bulunan üniversitelerde de bulunan bölüm, güncel politikaları da takip ederek aynı eğitimi uzaktan sağlayabilir.

Ekonomi ve Finans Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ekonomi ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan, sadece Eşit Ağırlık puan türüyle tercih edilebilen bir 4 yıllık lisans bölümüdür. 

Bu bölümde amaç gerek kurumsal, gerekse küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamleleri gerçekleştirebilecek profesyonellerin eğitilmesidir.

Ekonomi ve Finans Bölümü, ekonomi bilimlerinin temel prensipleri ile finansal konuları kapsayan bir eğitim programıdır. Bu bölüm, öğrencilere ekonomik sistemlerin işleyişi, finansal piyasaların yapıları, para ve sermaye piyasalarının işleyişi gibi konuları öğretmeyi amaçlar. Ekonomi ve Finans Bölümü'nün eğitim süresi, genellikle dört yıldır ve lisans düzeyinde verilir.

Öğrenciler, teorik bilgilerini pratik uygulamalarla birleştirerek gerçek dünya problemlerine çözüm üretme yeteneklerini geliştirirler. ekonomi ve finans staj yerlerinde gerçekleşen staj ve proje çalışmaları gibi uygulamalı eğitim fırsatları da sunularak öğrencilerin sektörle bağlantı kurması ve iş dünyasında deneyim kazanması sağlanır. Ekonomi ve Finans Bölümü, öğrencilere analitik düşünme becerileri, karar verme yetisi ve problem çözme yetenekleri kazandırarak onları iş dünyasında ve toplumda etkili liderler haline getirir. Bu bölüm, öğrencilere finansal ve ekonomik alanlarda güçlü bir temel sağlayarak onları rekabetçi bir iş piyasasına hazırlar.

Ekonomi ve Finans Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölüme üniversite tercihlerinde yer vermeyi planlayan aday öğrenciler;

  • İktisat,
  • Genel Muhasebe,
  • Siyaset Bilimi,
  • Bilimsel Araştırma Yöntemleri,
  • Mikro Ekonomi,
  • Makro Ekonomi,
  • Akademik Başarı ve Sosyal Yaşam Becerileri,
  • Finansal Analiz,
  • Uluslararası İktisat,
  • Sürdürülebilir Kalkınma ve Büyüme,
  • Sürdürülebilir Finans ve Risk Yönetimi,
  • Yatırım Teorisi ve Portföy Yönetimi,
  • Tarım Ekonomisi,

Ve daha birçok dersi 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Başarı ile tamamladıkları takdirde “Ekonomi ve Finans Bölümü Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Ekonomi ve Finans DGS geçiş bölümleri bulunmaz, bölüm halihazırda lisans programıdır. Bunun yanında, ekonomi ve finans yatay geçiş bölümleri arasından tercihler yapmak mümkün olabilir.

Ekonomi ve Finans Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Ekonomi ve Finans mezunları, devletlerin ekonomi politikalarından başlayıp sektörlerin ve şirketlerin bu politikalara karşı tutumlarını inceler.

Ekonomi ve Finans bölümü mezunları, geniş bir iş alanına sahip olan ve ekonomi, finans ve iş dünyasının çeşitli yönlerinde çalışabilen profesyonellerdir. Bu bölüm, öğrencilere ekonomik teorileri, finansal analizleri, para ve bankacılık sistemlerini, piyasa dinamiklerini ve işletme yönetimi prensiplerini öğretir. Mezunlar, bu bilgileri kullanarak çeşitli sektörlerde farklı pozisyonlarda kariyer yapabilirler.

Bir Ekonomi ve Finans bölümü mezunu, finansal analist olarak çalışabilir. Finansal analistler, şirketlerin veya yatırım kuruluşlarının mali performanslarını değerlendirir, piyasa trendlerini analiz eder ve yatırım fırsatlarını belirler. Ayrıca, yatırım portföylerini yönetir ve müşterilere finansal danışmanlık sağlarlar.

Bankacılık sektörü, Ekonomi ve Finans mezunları için önemli bir istihdam alanıdır. Bankalarda kredi analisti, risk yöneticisi, portföy yöneticisi veya banka müdürü gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Bu pozisyonlarda, kredi başvurularını değerlendirir, riskleri yönetir ve müşterilere finansal ürünler hakkında bilgi verirler.

Sonuç olarak, Ekonomi ve Finans bölümü mezunları, geniş bir iş alanına sahip olan ve ekonomi, finans ve iş dünyasının çeşitli yönlerinde çalışabilen profesyonellerdir.

Ekonomi ve Finans Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Yeni mezun finansal iktisatçılardan beklenti, sahip olunan analitik araçlar yardımı ile söz konusu kuramsal değerleri geliştirmek ve var olanı muhafaza etmektir. Bu vizyon ile mezun olanlar devlet ve özel sermaye kuruluşları, bankalar ya da ekonomi ve finans ile ilgilenen tüm kuruluşlarda;

  • Yönetici,
  • Uzman,
  • Denetçi,
  • Müfettiş,
  • Mali Müşavir,
  • Finans Direktörü olarak çalışabilirler. Söz konusu iş imkanları arasında yer alan devlet kurumlarında istihdam sağlayabilmek için adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edecekleri sonuçların yeterliliği belirleyici olacaktır. Ekonomi ve Finans yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrencilerin üniversitelerde çalışma şansı da doğar.

Kariyer.net aracılığıyla da incelenebilecek olan imkanlar sayesinde finans alanında bir kariyere sahip olmak mümkündür. 

Ekonomi ve finans bölümü mezunları, geniş bir iş alanına sahip olurlar ve çeşitli sektörlerde farklı rollerde çalışabilirler. Bu bölüm mezunlarının iş olanakları, finansal analizden bankacılığa, yatırım danışmanlığından kamu politika yapımına kadar geniş bir yelpazede yer alır.

Birçok ekonomi ve finans mezunu, finansal analist olarak kariyer yapmayı tercih eder. Finansal analistler, şirketlerin veya bireylerin finansal durumlarını inceleyerek yatırım kararlarını almalarına yardımcı olurlar. Bu, hisse senedi, tahvil, emtia ve diğer yatırım araçlarına ilişkin araştırma ve analiz yapmayı içerir.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiEkonomi ve Finans (4 Yıllık)EA64274,41951558,056
2Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiEkonomi ve Finans (4 Yıllık)EA32272,25163579,114
3Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi ve Finans (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA8444,261095,687
4Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi ve Finans (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)EA20256,7014748,741
5Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi ve Finans (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA22299,06751355,945

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Ekonomi ve Finans mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Bilgi ÜniversitesiEkonomi ve FinansEA47.0
2Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi ve FinansEA45.6
3Doğuş ÜniversitesiEkonomi ve FinansEA42.1
4Nişantaşı ÜniversitesiEkonomi ve FinansEA42.0
5Piri Reis Üniversitesi Ekonomi ve FinansEA40.8

Ekonomi ve Finans Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Ekonomi ve Finans Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%13.27
2. Finans - Ekonomi
%3.96
3. İnşaat
%3.28
4. Otomotiv
%3.06
5. Mali Müşavirlik - Muhasebe
%3.02

Ekonomi ve Finans Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Finans
%28.43
2. Muhasebe
%9.15
3. Satış
%6.92
4. Pazarlama
%4.93
5. Denetim/Teftiş
%4.89
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!