İçindekiler
Canlı yaşamı ve genetik üzerine eğitim almayı düşünüyorsan eğer genetik ve yaşam bilimleri programları nelerdir sorusu üzerinden durman gereken konulardan biri olacaktır. Biyoloji ve tıbbi uzmanlık alanlarında uzman bireyler yetiştirmeyi amaçlayan genetik ve yaşam bilimleri programlarına dahil olduğunda bölümde canlı genetik yapısı ve fizyolojik faktörler konusunda derinlemesine bir eğitim almaya başlarsın. Bunun yanında aldığın bilgileri günlük yaşamda kullanabileceğin alanlarda pratik deneyimler kazanma şansını yakalayarak bu alanda uzman ünvanı alırsın. Bölümde alacağın derslerin içeriği teorik biçimde aktarıldığı kadar pratik metotlarla da pekiştirilir. Bu sayede her yönüyle biyolojik faktörlere hakim olma şansına sahip olabilirsin. Eğitim süren boyunca genetik mühendisliği, DNA ve gen analizi gibi alanlarda derinlemesine bilgi sahibi olacağın edinimler elde edebilirsin.
Bölümden mezun olduğunda ise çalışma alanın oldukça geniş bir yelpazede olacaktır. Özel sektörde ki birçok işletmenin yansıra kamu kuruluşlarında kariyer yapma olanağı bulabilirsin. Çalışma alanı olarak ise laboratuvarlar, biyoteknoloji üzerine hizmet veren şirketler, tıbbi alanlar gibi birimler gösterilebilir. Ayrıca eğitim hayatına devam ederek akademisyen olarak kariyer yapmayı da tercih edebilirsin. Meslek olarak ise biyomedikal araştırmalarda görev yapabilir, ya da genetik danışmanlık ve biyoinformatik analiz hizmetleri verebilirsin. Bu bölüm sana sadece teknik bilgi aşılamakla kalmaz aynı zamanda analitik düşünme ve problem çözme becerileri kazandırır ki bölümün sana sağlayacağı en önemli fırsatlardan biri olduğunu söylemek yerinde olur. Görev alacağın alanlarda insan sağlığı ve çeşitli hastalıkların araştırılmasında görev alabilir, yine çevresel faktörler ve tarım sistemleri üzerinde biyoteknoloji uzmanı gibi pozisyonlar ile önemli geliştirmeler üzerine çalışabilirsin. Bölüme dahil olabilmen için ise TYT ve AYT sınavlarına girerek sayısal puan türünde aldığın puana göre tercihini yapabilirsin. Başarılı bir kariyer fırsatını sürdürmek adına Kariyer.net üzerinden yayınlanan ilanlar da iş bulma sürecinde sana önemli bir destek sunacaktır.
Genetik ve yaşam bilimleri bölümünü tercih etmeden önce bilmen gereken noktalardan biri de eğitim süresidir. Genel olarak birçok üniversitede bölüm 4 yıllık lisans süresi olarak eğitim verir. Üniversitelerde ki bölümlerde bu eğitim süreleri Türkiye Yükseköğretim Kurumları tarafından belirlenen kıstaslar çerçevesinde belirlenir. Bölüme başladığın süreden itibaren eğitim süreni başarıyla tamamlamak için 240 akts kredi alman gerekir. Ders çeşitliliği oldukça yoğun olan bölümde genetik, biyoloji ve ekoloji gibi alanlarda derinlemesine şekilde bilgi kazanma imkanı bulabilirsin. Ders içeriklerinin yanında araştırma bilinci ve metotları, verileri analiz edebilme ve analitik düşünme gibi beceriler de bölümün sağlayacağı artılar arasındadır. Kazanacağın bu edinimler sana eğitim hayatın boyunca her zaman önemli bir kariyer desteği sunma özelliği taşır. Sen de insanlığa yararlı uygulamalar gerçekleştirebileceğin bu bölümü tercih ederek birçok soruna dair geliştirme çalışmaları içerisinde olabilir ve kariyerine bu alanda devam edebilirsin.
Bölüm sana genetik bilimi çerçevesinde yaşamın farklı yönlerini analiz edebilme fırsatı sunması açısından kapsamlı bir içeriği sahiptir. Alınan derslerin içeriği oldukça çeşitli yönlere evrilmekle beraber biyolojik sistemlerin tanınmasından organizmaların genetik yapısını analiz etmeye kadar modern bilim dünyasının en güncel uygulama alanlarında teorik ve pratik uygulama fırsatları sunar. Bölümde ki ders içeriklerinden genel olarak aşağıdaki şekilde bahsedebilmek mümkündür:
Başlıca burada belirtilen derslerde alacağın eğitim sana genetik bilimindeki temel kavramların yanında hem araştırma becerini geliştirir hem de problem çözme yetisi kazandırır. Bu sayede bölüm sana kariyer yolculuğun boyunca üretken olmana önemli bir katkı sunar.
Canlı organizmaları inceleyerek bu alanda çeşitli araştırmalarla birçok alanda geliştirmeler yapan genetik ve yaşam bilimleri programları çerçevesinde geniş ölçekte ki iş sahalarında kariyer şansı bulabilirsin. Bölümden mezun olduğunda başlıca çalışma alanları arasında genetik mühendisliği gösterilebilir. Ayrıca moleküler biyoloji alanında çalışmalarını sürdürebilir ve biyomedikal sektörlerinde çalışma hayatını sürdürebilirsin. Bu alanlarda çalışmak için başlıca merkezler, araştırma hastaneleri, çeşitli ilaç firmaları, kök hücre merkezleri gibi birimler olarak belirtilebilir. Birçok şirketlerin ve hastanelerdeki laboratuvar merkezlerinin genetik bilimleri mezunları için önemli kariyer alanları olduğunu söyleyebiliriz. Mezun olduğunda özel sektörün dışında kamu sektöründe çalışmayı da tercih edebilirsin. Bu durumda Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre açılan ilanlara başvuruda bulunmak gerekir. Günümüz dünyasında genetik ve yaşam bilimleri programları her geçen gün gelişen opsiyonları ile mezunlarına oldukça geniş iş imkanları sunar. Genetik bölümü mezunları için açılan güncel iş ilanlarını Kariyer.net ile takip ederek de uygun fırsatları değerlendirme şansına sahip olabilirsin.
Genetik ve yaşam bilimleri programını bitirdiğinde oldukça zengin içerikli iş fırsatlarına sahip olabilirsin. Bu alanlar arasında biyoteknoloji firmaları, tarım sektörü, ilaç firmaları, ya da bazı devlet kurumları gibi birçok mecra gösterilebilir. İş olanakları için örnek vermek gerekirse biyoteknoloji firmalarında araştırmacı olarak çalışabilir ve yeni nesil ürün geliştirme programlarına öncülük edebilirsin. Yine ilaç şirketleri bünyesinde ilaç üretme ve geliştirme çalışmalarında görev yapabilirsin. Bir başka sektör olarak tarım alanında da genetik bilimi uzmanlarına oldukça yoğun şekilde ihtiyaç bulunur. Bu sektörde bitki ıslah çalışmalarından yenilikçi ürün geliştirme çalışmalarına kadar çeşitli sahalarda çalışma şansın mevcuttur.
Kamu sektörü de tarım sektörü gibi genetik bilimi uzmanlarını istihdam etme konusunda geniş yelpazeye sahiptir. Kamu kuruluşlarında çevre koruma, sağlık birimleri ve biyolojik çeşitlilik konularında bilgi ve deneyimlerini kullanabilirsin. bu tarz seçeneklere moleküler biyolog iş ilanları listesinden de ulaşabilirsin.
Gıda, genetik ve ilaç laboratuvarları özellikle genetik bilimi mezunlarının en sık ihtiyaç duyulduğu yerler olarak karşımıza çıkar. Son olarak akademik kariyer fırsatı da genetik biliminden mezun olduğunda değerlendirebileceğin önemli mesleki alanlardan biridir. Bu konuda birçok mecrada genetik uzmanı gibi önemli iş fırsatlarını ve en güncel ilanları Kariyer.net ile takip edebilir ve önüne çıkacak fırsatları en hızlı şekilde değerlendirebilirsin.