İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, İngilizceyi iyi bilen, temel filolojik bilgileri kavrayan ve çeviri, edebiyat teorisi ve İngilizceyi öğretme konusunda bilimsel çalışma için gerekli becerileri edinen geniş bir bilgi yelpazesine sahip İngiliz filoloji uzmanlarını hazırlamayı amaçlamaktadır.

Bölüm içerisinde başarılı olabilmek adına İngilizce diline hakim olman, yazılı ve sözlü iletişim becerilerini geliştirmen temel bir gerekliliktir. Edebiyat eserlerini anlamak ve yorumlamak için dil becerilerinin güçlü olması önemlidir. Edebiyat bölümleri genellikle geniş kapsamlı okuma listeleri içerir. Edebi eserleri analiz etmek, tarihsel ve kültürel bağlamda değerlendirmek için okuma ve araştırma yapmaya meraklı olmak da beklentiler arasında öne çıkar.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İngiliz Dili ve Edebiyatı, üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültesi ya da İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde okutulan 4 yıllık bir lisans programıdır. Bölüm yalnızca dil puanı ile öğrenci alımı yaptığı için İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde okumak istiyorsan TYT sınavı sonrası alan sınavına da girmelisin. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü açıköğretim programı sunmayan bir alandır, bu nedenle bu bölümü tercih etmek istiyorsan örgün öğretim gören üniversiteleri incelemen gerekecektir. 

Bölümü eğitim kapsamına alan üniversitelerin istediği taban puan ve başarı sıralamasını takip etmen önemlidir. Bu bilgiler, üniversitelerin resmi web sitelerinde genellikle güncel olarak yayımlanır. İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü için üniversitelerin talep ettiği başarı sıralaması ve taban puanı üniversite ve yıllara göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle her yıl güncel bilgilere ulaşmak da önem taşır. Bunun yanında, Bölümü eğitim kapsamına alan üniversitelerin burslu, ücretli ya da kısmi burslu programları için açtığı kontenjan sayılarını göz önünde bulundurmalısın. Bu, tercihlerini belirlemede önemli bir faktördür.

İlgili üniversitelerin İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü hakkında bilgi edinerek, bölümün hedeflerini, öğrenci profiline yönelik beklentilerini ve İngiliz Dil Edebiyatı yüksek lisans bölümleri gibi mezuniyet sonrası kariyer olanaklarını araştırman faydalı olacaktır. Bu kriterlere dikkat ederek, hedeflerine ve beklentilerine en uygun olan üniversiteyi seçebilir ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitimine başlayabilirsin.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

İngilizce filoloji programı müfredatı; İngiliz Filolojisinin temel alanlarına odaklanan kurslar sunar: Dilbilim, Uygulamalı Dilbilim, Edebiyat ve Kültür alanında yoğunlaşan temel dersler şöyle listelenebilir:

  • Çeviri Kuramı Temelleri,
  • İngiliz Normatif Fonetik ve Ses Bilgisi,
  • Bütünleşik Metin Analizi,
  • Çeviri Seminerleri,
  • Ortaçağ ve Rönesans Edebiyatı,
  • İngiliz Klasisizm ve Aydınlanma Edebiyatı,
  • Girişimcilik,
  • Simultane Çeviri,
  • İngilizce Konuşma ve İletişim Becerileri,
  • Ortaçağdan Rönesans’a İngiliz Edebiyatı,
  • Eleştirel Okuma ve Yazma Teknikleri

Bu ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olursun. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlarsan “İngiliz Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırsın. Bu bölüm mezun olunca ise “İngilizce Filolog” unvanını elde edersin.

Eğer İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden veya okuduğun üniversiteden memnun değilsen, yatay geçiş hakkını kullanarak yeni hedeflere yönelebilirsin. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü yatay geçiş sınavına girerek farklı alanlara yönelebilirler. Örneğin, Amerikan Dili ve Edebiyatı ya da İngilizce Öğretmenliği bölümlerini değerlendirebilirsin.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?

İngilizce filoloji bilgisini uygulamada başarıyla uygulayabilmek ve bu alan üzerine çalışmalar yapmak bu bölümün en öncelikli amacıdır. Bölümden mezun olduktan sonra filoloji dışında farklı alanlarda da kariyer yapabilirsin.

İngiliz Dili Edebiyatı formasyon eğitiminı tamamlaman sayesinde, dilediğin Milli Eğitim Bakanlığı kuruluşndan eğitmen veya öğretmen olarak görev yapmaya başlayabilirsin. 

Lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra birçok kapı açılır. Akademik bir kariyere odaklanmak istiyorsan, yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirsin. Bu programları tamamlayarak üniversitelerde araştırma görevlisi veya akademisyen olarak görev alabilirsin.

İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra sadece öğretmenlik veya akademik kariyer yolunu seçmek zorunda değilsin. Çünkü bu alanda edindiğin dilbilgisi, analitik düşünce ve iletişim becerileri birçok sektörde değerlidir. İş dünyasında, medya sektöründe, kültür ve sanat alanlarında çeşitli pozisyonlarda başarılı olabilirsin.

İngiliz Dili ve Edebiyatı Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

İngiliz Dili ve Edebiyatı meslekleri birbirinden farklı kategoriler içerisinde değerlendirilebilir. Mezunlar kariyerleri konusunda birbirinden farklı seçeneklere sahiplerdir. En sık başvurulan çalışma merkezleri şu biçimde listelenebilir:

  • Çeviri Ofisleri: İngilizce dil becerileriyle birleşen çeviri yetenekleri, mezunlara çeviri ofislerinde tercüman ya da çevirmen olarak çalışma imkanı sunar. Farklı sektörlerden çeşitli metinleri çevirme görevini üstlenebilirler.
  • Yayınevleri: İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları, yayınevlerinde editörlük, içerik yönetimi veya kitap çevirmenliği gibi pozisyonlarda görev alabilirler.
  • Spor Kulüpleri: Sporla ilgili içerik üretimi, spor haberleri çevirisi veya spor kulüplerinin iletişim departmanında görev almak gibi farklı olanaklar sunar.
  • Özel Televizyon Kanalları: İngilizce yayın yapan televizyon kanallarında metin çevirisi, haber editörlüğü veya dizi/film altyazı çevirisi gibi görevlerde yer alabilirler.
  • Uluslararası Şirketler: Küresel şirketlerde iletişim uzmanı, içerik üreticisi veya uluslararası ilişkiler birimi gibi alanlarda çalışabilirler.
  • Küresel Sivil Toplum Örgütleri: İnsan hakları, çevre, eğitim gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinde dil becerilerini kullanarak iletişim ve koordinasyon pozisyonlarında çalışabilirler.

Eğer öğretmenlik, tercümanlık ya da çevirmenlik gibi alanlarda kariyer yapmayı hedefliyorsan, Kariyer.net platformundan güncel ilanları takip ederek seni ilgilendiren pozisyonlara başvuruda bulunabilirsin. 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Adıyaman Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (4 Yıllık)DİL40336,2090353,874
2Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (4 Yıllık)DİL54314,1707765,256
3Akdeniz Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (4 Yıllık)DİL74433,8802912,772
4Aksaray Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (4 Yıllık)DİL64361,2503941,576
5Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesiİngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) (4 Yıllık)DİL74425,6880915,252

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Aydın Üniversitesiİngiliz Dili ve EdebiyatıDİL50.3
2Boğaziçi Üniversitesiİngiliz Dili ve EdebiyatıDİL48.3
3İstanbul Üniversitesi (İÜ)İngiliz Dili ve EdebiyatıDİL45.5
4Beykent Üniversitesiİngiliz Dili ve EdebiyatıDİL45.0
5İstanbul Kültür Üniversitesiİngiliz Dili ve EdebiyatıDİL44.6

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Dumlupınar Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

20 bin+Toplam Kullanıcı
1. Eğitim
%29.34
2. Eğitim Kurumları
%5.43
3. Okullar
%4.15
4. Turizm
%3.55
5. Dershane ve Kurslar
%2.1

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Akademik
1. Eğitim
%34.45
2. İthalat/İhracat
%5.76
3. Satış
%5.68
4. Akademik
%4.93
5. Pazarlama
%3.65
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!