İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bölümü

Girişimcilik Bölümü Nedir?

Girişimcilik bölümünün amacı, yaratıcı ve yenilikçi fikirleri olan, kendi işini kurmak isteyen öğrenciler ve kişiler yetiştirmek, aklında özgün ve kaliteli proje fikirleri olan bunu hayata geçirmek isteyen bireyler çıkartmak ve öğrencilere girişimcilik üzerine bilimsel eğitim sağlamaktır. Girişimcilik bölümünden mezun kişilere “Girişimci” unvanı verilir.

Bu bölümün eğitimini almak isteyen öğrencilerde aranan özellikler yenilikçi, yaratıcı, özgün, atılım yapabilen, çok yönlü düşünebilme gibi özelliklerin sahip olması beklenir. 

Kendi esnek çalışma saatlerini belirlemek isteyen ve uzaktan çalışma modellerine uyum sağlayabilen girşimci nitelikli kimseler, bölümün eğitimi sayesinde iş hayatında rahatlıkla kendine yer edinebilir. İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim bölümü çalışma alanları kamuyu da özel sektörü de kapsayacak genişliktedir.

Girişimcilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Girişimcilik bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümün öğrencileri mezun olmak için zorunlu stajlarını ve 240 AKTS yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir. İşletme Fakültesine bağlı bir bölümdür. Örgün eğitim sürdürülen bölümde, İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim bölümü uzaktan eğitim programı gibi farklı bir seçenek bulunmaz. Zorunlu koşulan şartlarda, İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim bölümü staj yerleri arasından tercih yaparak stajını tamamlaman mümkündür

DGS imkanı yalnızca 2 yıllık önlisans bölümleri kapsamında geçerli olduğundan, İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim bölümü DGS bölümleri gibi bir opsiyon yoktur. TYT sınavının yanında, alan sınavından da başarı elde edilmesini şart koşan bölüm, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yer alan üniversitelerin fakültelerine dağılmıştır. Bu sayede, İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim bölümü yatay geçiş bölümleri arasından şehir dışı seçeneklere yönelmek de mümkün olur.

Girişimcilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Girişimcilik Bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencilerinin alacağı temel dersler şu biçimde listelenebilir:

  • İşletmeye Giriş,
  • Girişimcilik,
  • Finansal Yönetim,
  • Sektörlere Giriş,
  • Makro İktisat,
  • Girişimsel Pazarlama,
  • Maliyet Muhasebesi,
  • Sosyal Girişimcilik,
  • Marka Yönetimi,
  • Aile İşletmeleri ve Uzlaşma Yönetimi,

Başta olmak üzere ve benzeri birçok dersten 4 yıllık eğitim süreleri boyunca alacakları derslerdir. Bu dersleri başarılı bir şekilde sonuçlandırdıktan takdirde “Girişimcilik Lisans Diplomasını” elde edeceklerdir. Girişimcilik bölümünden mezun kişilere “Girişimci” unvanı verilir.

Eğer akademik kariyere yöneliyorsan, lisans eğitimini bitirdikten sonra İnovasyon Girişimcilik ve Yönetim yüksek lisans ve doktora derecelerini elde edebilirsin. Böylece, üniversitelerin fakültelerinde veya yüksekokullarında araştırma görevlisi olarak çalışarak ders verebilirsin.

Girişimcilik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Girişimcilik bölümünden mezun olan kişiler gelecek hayatlarında kendi projelerini hayata geçirmek isteyebilirler ve bunun için kendi şirketlerini kurabilirler veya özel şirketlerde görev alabilirler. Özel sektörde yer alan şirketlere ve işletmelere danışmanlık hizmeti sağlayabilirler. Gerekli belgeleri almaları takdirde kamuda da iş sahibi olabilirler. Bölümün mezunları istemeleri ve gerekli yeterlilikleri sağlamaları halinde üniversitelerde eğitmenlik yapabilirler. Bu sayede, gelecek nesil için doğru girişimcilik becerilerinin gelişmesine katkı sağlama hedefine de ulaşmak mümkün olur.

Girişimcilik bölümünden mezun olan bireyler, gelecekte kendi projelerini gerçekleştirmeyi hedefleyebilirler. Bunun için kendi şirketlerini kurabilir veya özel sektörde görev alabilirler. Ayrıca, özel sektörde faaliyet gösteren şirketlere danışmanlık hizmeti verebilirler ve gerekli belgeleri alarak kamuda iş sahibi olabilirler. Mezunlar, istedikleri takdirde ve gerekli yeterliliklere sahip olduklarında üniversitelerde eğitmenlik yapabilirler.

Girişimcilik bölümünden mezun olduktan sonra iyi bir yabancı dile sahipsen uluslararası firmalarda da iş bulabilirsin. Kamuda çalışma fırsatı da bulunan mezunlar, KPSS puanlarına göre atanabilirler. Genellikle 4 yıllık eğitim süresi boyunca, proje üretimi ve mevcut projelerin yönetimi gibi konularda ders alacağın için bu alanda hem yerli hem de yabancı şirketlere danışmanlık yapabilirsin.

Bölümden mezun olduktan sonra kamu ya da özel sektörde çeşitli kurumların AR-GE birimlerinde çalışma imkanı da mevcuttur. Farklı becerilere, deneyim seviyelerine ve ilgi alanlarına göre, çalışma alanlarını genişletmek mümkündür. Uluslararası düzeyde çalışma imkanı dil yetisinin edinilmesi sonucunda hızla gerçekleştirilebilir. 

Girişimcilik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Girişimcilik bölümü mezunları, geniş bir iş olanakları yelpazesine sahiptir. Kamu kuruluşlarının yanında, alanın sağladığı genişlik sayesinde bölümün mezunları farklı özel sektör alanlarına da yönelmeyi tercih edebilir. Mezunlar tarafından en fazla tercih edilen ve en çok değerlendirilen kariyer opsiyonları arasında şunlar öne çıkar: 

  • Özel Şirketler: Girişimcilik bölümü mezunları, özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerde çeşitli pozisyonlarda iş bulabilirler.
  • Üniversiteler: Mezunlar, üniversitelerde akademisyenlik veya araştırma görevlisi olarak görev alabilirler.
  • Kamu Kuruluşları: Devletin çeşitli kurumlarında, özellikle girişimcilik ve inovasyon alanında çalışma fırsatları mevcuttur.
  • Aile Şirketleri: Aile işletmeleri, girişimcilik bölümü mezunları için iş imkanları sunabilir ve aynı zamanda kendi aile şirketlerini kurabilirler.
  • Kuluçka Merkezleri: Girişimcilik alanında faaliyet gösteren kuluçka merkezleri, mezunlara iş fırsatları sunabilir ve kendi girişimlerini hayata geçirme konusunda destek sağlayabilirler.

Bölümden mezun olanlar, kendine güvenli, risk alabilen ve yeniliklere açık bir yapıya sahip oldukları için şirketlerde proje danışmanlığı, proje üretimi ve AR-GE gibi alanlar da ve tercih edilen iş kollarında görev alabilirler. 

Özel danışmanlık gibi alanlarda çalışma şansına sahiptirler. KPSS sınavını başarı ile geçmeleri durumunda devlete bağlı şirketler ve bakanlıklarda yer alabilirler.

Kariyer.net sitesini ziyaret ederek bu alanda yayınlanan ilanları inceleme şansını elde edebilirsin. Dilediğin filtreleme seçeneklerini kullanarak sana en uygun iş ve iş yerini bulmayı başarabilirsin.

İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Muhasebe Uzmanı

İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

500+Toplam Kullanıcı
1. Bankacılık
%11.01
2. Otomotiv
%5.39
3. Bilişim
%2.81
4. Telekomünikasyon
%2.58
5. Eğitim
%2.58

İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

İş Geliştirme
1. Satış
%10.46
2. Finans
%9.62
3. İş Geliştirme
%5.02
4. AR-GE
%5.02
5. Mühendislik
%5.02
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!