Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Nedir?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi nedir sorusuna kısaca şöyle cevap verilebilir; bu programın amacı; elektrik ve kontrol sistemlerini bir bütün olarak görmek, tasarım ve uygulamaya yönelik çözümler sunmak ve endüstriyel uygulamalarda kontrol sistemleri için gerekli çalışanları yetiştirmektir. Ayrıca son teknoloji üretim teknolojisi ve talaşlı imalat sanayi sektöründe çalışacak nitelikli insan gücü yetiştirmeyi de hedeflemektedir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümü programının bir diğer amacı; çeşitli ekipman türlerinin tanıtımı, kurulumu, kullanımı, bakımı, onarımı ve geliştirilmesi için gerekli mesleki bilgi ve becerilere sahip teknisyenler yetiştirmektir. Alet, ekipman, ekipman ve ekipman sistemleri, teknolojik yapılar, endüstriyel otomasyon alanlarında kullanılmaktadır. Bu bölümden mezun olan teknisyen, otomobil, makine ve endüstriyel ekipmanların düzgün ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca bu ekipman ve araçların bakım ve onarımından sorumludur. Genellikle endüstri sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde teknisyen olarak istihdam edilirler. Bu bölümden mezun olan kişilerin tekniker olarak başlıca görev sorumlulukları şunlardır:

  • Mekanik, elektrik veya hidrolik ekipmanlarda oluşabilecek problemlerin giderilmesi.
  • Tüm proje, kurulum ve onarım için teknik destek sağlamak.
  • Makinelerin ve sistemlerin kalibrasyonu ile bakımından sorumlu olmak.
  • Yeni otomasyon sisteminin etkinliğini ve sürekliliğini değerlendirmek için araştırmalar yapmak.
  • Mevcut cihazlar için otomatik değişiklik sürecini yönetmek.
  • Çeşitli kontrol sistemlerinin etkinleştirilmesini ve çalıştırılmasını sağlamak.
  • Otomatik sistemlerin bakımını ve güvenlik kontrollerini yapmak. 

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümü  taban puanları yıllık olarak değişir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi açıköğretim puanları örgün öğretime oranla daha farklı olabilir. Bunun yanı sıra her yıl değişen taban puanlarına göre Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi sıralama bilgisi belirlenir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümü iki yıllık ön lisans eğitimi veren bir bölümdür. Bu bölümden mezun olan öğrenciler DGS'den başarılı oldukları takdirde dört yıl eğitim veren aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilirler:

  • Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği 
  • Makine Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği 
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği 
  • Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
  • Kontrol Mühendisliği 
  • Mekatronik Öğretmenliği 
  • Meteoroloji Mühendisliği

Dilersen Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi yatay geçiş bölümlerini de değerlendirebilirsin.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi programı öğrencileri, dört yarıyıl boyunca eğitim alırlar. Aldıkları başlıca dersler; Matematik, Bilgisayar, Fen ve Teknoloji İlkeleri, Teknik Resim, Tasarım, Bilgisayar Destekli Üretim gibi derslerdir. Endüstri fabrikalarının gerektirdiği kalite standartlarını karşılayan otomasyon teknisyenleri yetiştirmek için öğrencilere; Temel hidrolik ve pnömatik bilgilerinin yanı sıra temel elektrik ve elektronik bilgilerini kullanma, kalibre etme ve arıza giderme becerileri kazandırılmaktadır. Bu bilgiler otomasyon sürecinde kullanılır. Ölçme ve kontrol ekipmanları ile eğitim verilir. Ayrıca bu bölümde okuyan öğrenciler, PLC programları veya mikro denetleyici programları yazarak basit otomasyon sistemlerini kontrol etme ve bu sistemleri veri toplama sistemlerine entegre etme bilgisine sahiptirler. Bunun yanı sıra öğrencilere yeni üretim ve yönetim teknikleri ile kalite yönetim sistemleri konularında bilgi ve beceriler kazandırılmaktadır.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi ön lisans programından mezun olan öğrenciler, kontrol ve otomasyon teknisyen unvanını kazanıp çeşitli kontrol süreçlerinde çalışma imkânı bulurlar. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi çalışma alanları; endüstriyel kontrol ve otomasyon şirketleri, her türlü modern fabrikalar, robot sistemleri, robot otomasyon, robot üretim tesisleri, akıllı sistemlerin olduğu tesisler, otomotiv sanayi, gaz tesisleri, yenilenebilir enerji üreten tesisleri olabilir. Kontrol ve otomasyon teknolojisi iş imkanları kapsamında bu bölüm mezunları, çeşitli fabrikaların üretim departmanında endüstriyel üretim ve otomasyon teknolojisini kullanarak teknisyen olarak da çalışabilirler. Bununla birlikte kontrol ve otomasyon teknolojisi staj yerlerine, çalışılan sektöre, kişinin kıdemine ve kurumuna göre maaş aralığı değişebilir.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan öğrenciler, mekanik ve elektronik ekipmanların montajını yapabilecek beceriye sahip olurlar. Bununla birlikte bu bölümden mezun olan kişiler, otomasyon ve endüstriyel sektör için gerekli olan üretim teknolojisi, otomatik kontroller, CNC tezgahları, mekanik bakım konularında bilgi ve beceri kazanırlar. Çelik sanayi, inşaat/çimento sanayi, seramik/cam sanayi, su ve kanalizasyon arıtma sanayi, gıda/ilaç sanayi, tekstil/kağıt imalat sanayi, kimya/petrokimya sanayi, petrol/gaz sanayi, asansör/yürüyen merdiven imalat sanayi, denizcilik sanayi, gemi inşa sanayi ve buna benzer pek çok sektörde istihdam fırsatı bulurlar. 

İmalat sektörü Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi mezunları için önemli bir istihdam alanıdır. Fabrikalarda üretim hattı otomasyonunu sağlamak, endüstriyel robotların programlanması ve entegrasyonu, PLC sistemlerinin kurulumu ve bakımı gibi görevlerle ilgilenirler. Otomasyon sayesinde üretim süreçlerinde verimlilik artar ve işletme maliyetleri azalır. Enerji sektörü de Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi mezunları için cazip iş fırsatları sunar. 

Elektrik santrali, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi tesislerinde enerji üretim ve dağıtım sistemlerinin otomasyonu ve kontrolü konusunda çalışabilirler. Bu alan, yenilenebilir enerji teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte giderek artan bir talebe sahiptir. Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi DGS geçiş bölümlerini değerlendirerek daha fazla alanda çalışma fırsatına sahip olabilirsin. Otomobil üreticileri ve otomotiv parça tedarikçileri, üretim süreçlerini otomasyonlaştırmak ve robotik teknolojileri entegre etmek için bu uzmanlardan faydalanır. Otomasyon sayesinde üretim hızı artar ve ürün kalitesi iyileştirilir. Bölümden mezun olan kişiler, Kariyer.net'te yayınlanan otomasyon teknikeri iş ilanlarına başvuru yapabilirler.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Teknolojisi (2 Yıllık)TYT59303,86443834,279
2Artvin Çoruh ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Teknolojisi (2 Yıllık)TYT42240,878241,813,676
3Balıkesir ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Teknolojisi (2 Yıllık)TYT37288,936451,032,058
4Başkent ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Teknolojisi (%50 İndirimli) (2 Yıllık)TYT8246,987711,705,313
5Başkent ÜniversitesiKontrol ve Otomasyon Teknolojisi (Burslu) (2 Yıllık)TYT6318,07708674,021

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Kırıkkale Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Kontrol ve Otomasyon Teknikeri

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Elektrik & Elektronik
%13.81
2. Otomasyon
%10.44
3. Otomotiv
%4.74
4. Gıda
%2.55
5. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%2.42

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Bakım / Onarım
%21.88
2. Teknikerlik
%13.17
3. Üretim / İmalat
%9.83
4. Mühendislik
%9.63
5. Teknik
%5.88
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!