Kültürel Miras ve Turizm Bölümü

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Nedir?

Kültürel miras; insanlık tarihinin başından itibaren çeşitli uygarlıklar, topluluklar tarafından oluşturulmuş, insanlık tarihi açısından son derece önemli olan eserlere verilen isimdir. Kültürel Miras ve Turizm Bölümü kültürel ve sanatsal değeri olan bu eserleri tanıyan, tanıtan, turizm sektörü içerisinde bu eserlerin önemini bilerek turizm sektörünün gelişmesine ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayan kişiler yetiştirir. Eğitim sonunda mezunlar kültürel mirasın korunması ve eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda gerekli bilgiye ve donanıma sahip yetkinliğe ulaşır. Bölüm, kültürel faaliyetler ve turizm sektörü için vasıflı personele duyulan ihtiyaca cevap verir.

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü iki yıllık bir ön lisans programıdır. İki yıllık eğitim tamamlandıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans bölümlerine geçiş yapılabilir. Kültürel Miras ve Turizm taban puanları üniversitelere göre farklılıklar gösterir. Kültürel Miras ve Turizm açıköğretim programları da mevcuttur. Kültürel Miras ve Turizm puanları sözel puan türü ile girilebilecek bölümler arasında yer alır.

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kültürel miras ve turizm ön lisans programı turizm, kültür ve sanat tarihi ağırlıklı derslerden oluşur. İki yıllık müfredat Anadolu uygarlıkları sanatı, arkeoloji, resim sanatı, mimarlık tarihi, genel sanat tarihi, müzecilik gibi zorunlu ve seçmeli derslerden oluşur.

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, eğitim aldıkları alanda çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Turizm sektöründe tur operatörlüğü ya da rehberliği yapabilirler. Turistik tesislerde müşteri ilişkileri departmanında görev alabilirler. Kamuya ait veya özel müzelerde, galerilerde sorumluluk üstlenebilirler. Yerli veya yabancı turistler için rehberlik yapmaları mümkündür. Tur planlayabilir, seyahat acentelerinin planlama departmanlarında aktif rol üstlenebilirler. Sanat galerinde, kamu kuruluşlarının kültür ve turizm departmanlarında çalışabilirler. Turistlere hizmet veren danışma ofislerinde danışman olabilirler. Turistlere, gezginlere yönelik kitap, broşür gibi yayınları hazırlayan yayınevlerinde çalışma imkanları da vardır. Kültür varlıklarının tanıtımını yapan her türlü organizasyonda çalışmaları mümkündür.

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Kültürel Miras ve Turizm iş imkanları çok çeşitlidir. Program mezunları kültürel mirasla ilgili sahip oldukları bilgi sayesinde kamu kurum ve kuruluşlarında, sivil toplum kuruluşlarında, konaklama ve tur şirketlerinde çalışma imkanı bulabilirler. Gerekli eğitimleri tamamlayarak turist rehberi olmaları da mümkündür. Müzelerde, ören yerlerinde, belediyelerde ve ilgili bakanlıklara bağlı çeşitli departmanlarda görev alabilirler. Vakıflarda, kütüphanelerde, arşivlerde, araştırma yapan ekiplerde iş bulabilirler. Programın sağladığı genel kültür ile sanat alanında kendi işlerini de kurabilir veya farklı bir sektöre yönelebilirler. Kültürel Miras ve Turizm iş alanları turizm, sanat ve kültürle ilgili faaliyet gösteren tüm kurum ve kuruluşları içerebilir. Bölüm mezunları özel sektör içerisinde kültürel miras ve turizm alanına yönelik işlerle birlikte, genel kültür gerektiren tüm işler için de uygun adaylardır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler. Kariyer.net filtreleme özelliği sayesinde iş ilanlarını çalışma şekli, pozisyon seviyesi, şehir ve ilçe gibi kategorilere göre listeleyebilir, kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirler.

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Dokuz Eylül Üniversitesi
Kültürel Miras ve Turizm TYT 60 256,10193 1.511.099
2
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Kültürel Miras ve Turizm TYT 30 235,10368 1.881.788
3
Anadolu Üniversitesi
Kültürel Miras ve Turizm (Açıköğretim) TYT 300 261,72645 1.419.421
4
İstanbul Üniversitesi
Kültürel Miras ve Turizm (Açıköğretim) TYT 300 260,19834 1.444.087

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Kültürel Miras ve Turizm Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Eğitim
  • 2 Turizm
  • 3 İnşaat
  • 4 Mimarlık
  • 5 Tekstil

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Eğitim
  • 2 Satış
  • 3 Turizm
  • 4 Mimarlık
  • 5 Hizmet