İçindekiler
Ham maddenin çıkarılmasından, işlenip pazarlanmasına kadar olan tüm süreçler bölümün kapsamındadır. Bu kadar geniş bir alanı kapsadığı için Metalurji Bölümü iş imkanları fazladır. Kamuda veya özel şirkette çalışılabilir. Metalurji Malzeme Bölümü çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir:
Metalurji Bölümünden mezun olan kişiler Kariyer.net üzerinden ilgili iş ilanlarına ulaşabilirler. Metalurji Malzeme Bölümü staj yerlerinin de Kariyer.net’ten bulunması mümkündür. İş ilanlarında belirtilen şartları dikkatli bir şekilde inceleyerek kendilerine en uygun iş ilanına başvuru yapabilirler. İlgili mühendislik bölümlerinden mezunlar olanlar ise Metalurji mühendisliği iş ilanları seçeneklerine göz atabilir.
Metalurji Bölümü nedir sorusunu yanıtlamadan önce metalurji kavramı tanımlanmalıdır. Metalurji, metal bilimidir. Metalin bulunduğu her alanı kapsar, kullanım alanı oldukça geniştir. Özellikle teknoloji alanında faydalanılır. Aynı zamanda metal harici malzemeler ve madenler de metalurji ile ilgilidir. Üniversitelerin Metalurji Bölümü ise bu alanda çalışacak kişiler yetiştirmeyi hedefler. Amacı; metal ve çelik malzemelerden üretim yapan, onları tanıtan, üreten, geliştiren, kullanıma sunan teknikerler yetiştirmektir. Madenin çıkarılmasından işlenmesine ve kullanılmasına kadar olan her alanda bölüm mezunları çalışabilir. Metalurji alanı dikkatli çalışma gerektirir. Bilgisayar kullanımı vardır. Metalurji Bölümü taban puanları üniversiteden üniversiteye ve o yılki tercih oranlarına göre değişiklik gösterir.
Metalurji mühendisliği, doğal kaynaklardan elde edilen hammaddelerin metalurjik işlemlerle dönüştürülmesini ve son ürünlerin geliştirilmesini sağlayan teknolojileri geliştirir ve uygular. Bu bölümde eğitim alan öğrenciler temel mühendislik bilimleri yanında metalurjiye özgü konuları öğrenirler. Bu konular arasında metalurjik işlemler, metalurjik reaksiyonlar, alaşımların tasarımı ve üretimi, döküm, haddeleme, dövme, kaynak, sertleştirme ve yüzey işlemleri gibi konular yer alır.
Metalurji Bölümü 2 yıllık nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Metalurji Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır. 2 yıl, yani toplam 4 dönemden oluşan bölümdeki derslerin başarıyla tamamlanmasının ardından bölümden mezun olunur. Dileyen adaylar Metalurji Malzeme Bölümü yatay geçiş imkanlarından yararlanabilir. Bölümden mezun olmak için staj yapmak da gerekir. Staj sürecinde mesleki bilgilerin geliştirilmesi ve deneyim kazanılması hedeflenir.
Metalurji Bölümünün ardından, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapılabilir. Bu durumda Metalurji Malzeme bölümü lisans tamamlama adı verilir. Geçiş yapılabilecek bölümlerden biri Metalurji ve Malzeme Mühendisliği’dir. Hammaddeleri kullanarak seramik, metal, polimer yapılı malzemeler üretip, ürettikleri eşyaları sanayilerin çeşitli kollarında kullanılmak üzere, ihtiyaçları karşılayacak şekilde sunmayı amaçlar. Farklı metaller kullanarak yeni tasarımlar üretilir. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü taban puanları da üniversiteye göre değişiklik gösterir. DGS ile geçiş yapılabilecek 4 yıllık bölümlerden diğerleri şunlardır:
Bölümde hem uygulamalı hem de teorik dersler bulunmaktadır. Derslerin yanı sıra bölümde olan zorunlu staj, özel bir şirkette yapılabileceği gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da yapılabilir. Bölümde verilen dersler üniversitelere göre değişse de genel olarak şu şekildedir:
İkinci sınıfa geçildiğinde temel dersler ve mesleğe giriş derslerinden çok meslek bilgisi veren, meslek öğrenmeye yönelik dersler artar.
Metalurji Bölümünü okuyan ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; ilgili bölümden mezun olarak metalurji teknikeri unvanını alan kişiler metal, polimer, seramik gibi malzemelerin değerlendirilmesi ve tasarlanması gibi süreçlerde çeşitli görev ve sorumlulukları yerine getirebilir.
Teknikerler; farklı yerlerde, çalıştıkları alanlara göre çeşitli görev yapabilir fakat genel olarak görevleri şu şekildedir: