İçindekiler
Müzecilik bölümü mezunları, müzelerin tasarımından yönetimine, eserlerin sergileniş biçimlerinden kronolojilerine dek her konuda görev alırlar. Bu bölümden mezun olan kişilerin görev ve sorumlulukları müze sektörünün çeşitli alanları doğrultusunda farklılık gösterebilir. Müze küratörlüğü alanında çalışan mezunların yaptığı iş daha çok müze koleksiyonlarını oluşturmak ve düzenlemek üzerine kuruludur. Bu tür görevlerde küratör görevindeki bölüm mezunları çeşitli sorumluluklara sahip olarak çalışabilir. Bu alanda çalışan bölüm mezunlarının tarih, arkeoloji, sanat gibi çeşitli alanlarda uzmanlık sahibi olmaları beklenir. Müze eğitimi ve iletişimi alanında çalışan mezunlar için görev ve sorumluluklar müze ziyaretçilerine yönelik belirlenir. Müzedeki çeşitli etkinliklerde görev alarak koordinasyonu sağlamak, rehberlik görevini üstlenerek ziyaretçilere yönelik eğitim programları tasarlamak bu alanda çalışan bir mezunun yaptığı işler arasındadır. Müze yönetimi alanında çalışan müzecilik bölümü mezunları ise müze müdürü olarak görev alabilir. Bu gibi durumlarda müze personelinin yönetilmesi, bütçenin planlaması gibi konularda görev alırlar. Ek olarak müzecilik bölümünü bitirenler, koleksiyonların korunması ve geliştirilmesi gibi işlerde de çalışabilir. Bu kapsamda eser alımı, envanterlerin yönetilmesi ve restorasyon işlemleri gibi süreçlerde rol oynarlar. Bilgisayar teknolojileri alanında çalışabilir ve müze teknolojisi ve tasarımı alanında iş sahibi olabilirsin. Bu alanlarda çalışarak müze deneyimini teknolojik faaliyetlerle bir arada ziyaretçilere sunabilirsin. Müzecilik bölümünden mezun olan kişilerin yaptığı işlerden biri de müze restorasyonudur. Bu işte çalışan müzecilik mezunları, müze içerisinde bulunan tarihi eserleri korur ve restorasyon süreçlerinde görev alırlar. Bu eserler arasında sanat eserleri, tarihi obje ve antika eşyalar yer alır. Aynı zamanda bölüm mezunlarının yapabileceği işler arasında müze danışmanlığı da bulunur. Çeşitli özel müze ve şirketlerde sergilerin planlanması, koleksiyonların geliştirilmesi gibi konularda danışmanlık hizmeti verebilirsin.
Bölümden mezun olan kişiler için çeşitli iş olanakları mevcuttur. Mezun olan kişiler, kişisel uzmanlık ve ilgi alanları doğrultusunda pek çok yerde çalışma imkanı elde edebilirler. Müzecilik bölümü mezunları için iş olanakları;
olarak sıralanabilir. Söz konusu istihdam olanaklarından, devletin bakanlıklarına bağlı olan kurum ve kuruluşlarda çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek sonuçlar belirleyici olur. Müzecilik staj yerleri ile deneyim kazanabileceğin bir bölümdür. Dilersen çalışma olanaklarını eğitimin boyunca çeşitli staj deneyimleri ile gözlemleyebilirsin. Eğitim hayatın boyunca çeşitli staj olanaklarını deneyerek sana en uygun olan çalışma alanını bulabilirsin. Bu sayede kariyer hedeflerine yönelik planlama yapabilirsin.
Müzecilik, öğrencilerine müze ve sanat dünyasında bir mesleğe hazırlanmak için tasarım ve küratörlük uygulamaları, proje yönetimi, koleksiyonlar ve sergi yönetimi, bütçe ve finans, eğitim, yeni teknolojiler ve ziyaretçi deneyimini aktarmayı amaçlayan akademik bir disiplindir.
Müzecilik Bölümü; müze ve müzede eğitimin tarihsel, sosyal, politik, etik ve felsefi bağlamı hakkında eleştirel bir farkındalık sahibi olmanın eğitiminin verildiği bir bölümdür. Müzecilik Bölümü açıköğretim fakültesinde de eğitimi alınabilen bir bölümdür. İster örgün eğitim ile istersen de açıköğretim fakültelerine kayıt olarak eğitimini sürdürebilirsin.
Müzecilik, üniversitelerde Edebiyat Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan ve yalnızca eşit ağırlık puan türüne göre öğrenci kabul eden 2 yıllık bir lisans bölümüdür. Yatay geçiş olanakları ve diploma programları gibi etkenler, eğitim süresini etkileyebilir. Bu bölüm, 2020 yılı itibariyle yalnızca 1 üniversitede bulunmaktadır. Yine de süreç içerisinde diğer üniversitelerde de müzecilik bölümü açılabilir. Müzecilik yatay geçiş bölümleri olan bir bölümdür. Bu nedenle Müzecilik DGS geçiş bölümleri veya yatay geçiş bölümlerini tercih edenlerin eğitim süresi değişiklik gösterebilir. Eğer alanda yüksek lisans yapmayı istersen eğitim sürenin de uzayacağını göz önünde bulundurman gerekir. Müzecilik bölümünü tercih etmek istiyorsan ve bu alana dair ilgin varsa eğitim süresi hakkında daha detaylı bilgi edinmende fayda bulunur. Eğitim süresinin ne kadar olduğu ile ilgili en sağlıklı bilgiye, başvuruda bulunmayı düşündüğün üniversitenin resmi sitesini kontrol ederek ulaşabilirsin.
Müzecilik bölümünde öğrenim gören öğrencilerin bölüm dersleri üniversitelerine göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda öğrencilerin kendi belirledikleri seçmeli ders tercihleri de ders programlarını etkiler. Bu nedenle kesin olarak ders listesini belirlemek mümkün olmayabilir. Yine de genel olarak müzecilik bölümünde öğrenci olmayı amaçlayan aday öğrenciler;
ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarı ile tamamlayanlara “Müzecilik Bölümü Lisans Diploması” üniversite tarafından takdim edilir. Müzecilik yüksek lisans bölümlerinde olan kişiler için ders adları ve içeriği tamamen farklı olabilir. Bu nedenle başvuruda bulunacağın üniversitenin ana sayfasını incelemende fayda bulunur. Böylelikle eğitim süren boyunca alman gereken ders adlarını öğrenebilirsin.