Ormancılık (MYO) Bölümü

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Nedir?

Ormancılık ve Orman Ürünleri, ormanları, plantasyonları, ilgili doğal kaynakları inceleme ve yönetme sanatı, bilimi ve uygulamasını kapsayan akademik bir disiplindir.

İlgili bir bilim olan silvikültür, ağaçların ve ormanların büyümesini ve eğilimini içerir. Orman ve Orman Ürünleri bölümü, ormanlar ve ormancılık konusunda, yetkin ve donanımlı bireylerin yetiştirilmesini hedefler.

Modern ormancılık genellikle ahşap ürünleri için ham madde olarak kereste sağlamakla ilgilenir. Keresteler, mobilyaların ve pek çok eşyanın ham maddesi olduğu için, doğru ve etkili bir şekilde kullanımları önemlidir. Kerestelerin ve ağaçların, verimli kullanılabilmesi için, ormancılık alanında eğitim alan bireylerin donanımlı olması önemlidir. Donanımlı bireylerin yetiştirilmesi ile birlikte, ormanların korunması da mümkün olur.

Ormancılık fakülte eğitimi içerisinde, teorik ve pratik dersler bir arada yer alır. Böylece, teoriye yönelik bilgileri, pratik dersleri ile birleştirerek, mesleğin gerektirdiği donanıma sahip olmak mümkündür. 

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ormancılık ve Orman Ürünleri, üniversitelerde Meslek Yüksekokulu kapsamında eğitimi verilmekte olan TYT puan türüne göre öğrenci kabul eden 2 yıllık bir ön lisans programıdır. 2 yıllık eğitim süresini tamamlayarak, bu alandaki mesleklerde çalışmak mümkündür. Aynı zamanda, Ormancılık açıköğretim olarak da okunabilir. Açıköğretim fakültesinde Ormancılık eğitimi verilmesi sayesinde, çalışırken okumak da mümkündür.

2 senelik eğitim süresi içerisinde, ormanların işlenmesi konusunda donanımlı bir hale gelen öğrenciler, bu alanda hizmet veren şirketlerde çalışabilir. Hangi ağacın ne alanda kullanılabileceği gibi sorulara da cevap veren bu bölüm, pek çok üniversitenin içerisinde de bulunur.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Ormancılık fakültesi içerisinde, ormanda yer alan canlılar ve diğer unsurlar hakkında bilgiler verilir. Toprak, ağaç ve hayvanlar hakkında detaylı ve ayrıntılı bilgilerin öğretildiği pek çok ders bulunur. Böylece, bu fakülteden mezun olan kişiler sadece ağaçlar hakkında değil, orman ekosisteminin tamamına hakim olabilirler. Üniversite tercih döneminde bu bölüme, tercih listelerinde yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

  • Ormancılık Bilgisi,
  • Botanik,
  • Zooloji,
  • Toprak Bilgisi,
  • Harita Bilgisi,
  • Orman Botaniği,
  • Orman Ekolojisi,
  • Ormancılık Hukuku,
  • Odun Dışı Orman Ürünleri,
  • Orman Kadastro Bilgisi,
  • Silvikültür Tekniği,
  • Orman Ürünlerinin Pazarlanması,
  • Orman Amenajmanı,
  • Orman Yangınlarıyla Mücadele

ve benzeri birçok dersten 4 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Ormancılık ve Orman Ürünleri Ön Lisans Diploması” almaya hak kazanır. Ormancılık uzaktan eğitim ya da örgün eğitim olarak da okunabilir. Bu sebeple bazı derslerde değişiklik olması da mümkündür. Bunun yanı sıra, bu bölümde eğitim alan öğrencilerden, orman hakkında oluşabilecek problemlere etkili ve verimli çözümler sunabilmesi de beklenir. 

Fakültede verilen dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler, Ormancılık ön lisans diploması kazanmaya hak kazanır. Ön lisans diplomasını 4 yıllık lisans diplomasına tamamlamak isteyen öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavı (DGS)‘ndan elde edecekleri sonuca göre;

  • Orman Mühendisliği,
  • Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği,
  • Orman Endüstrisi Mühendisliği

bölümlerinden birine geçiş yaparak mühendis olabilirler. DGS sınavında alınan puana göre yerleşilen bölümlerin dersleri de farklılık gösterebilir. Mühendisliğe geçiş yapan öğrenciler, matematik ve fiziğin ağırlıkta olduğu yeni dersleri görebilir.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Ormancılık ve Orman Ürünleri mezunları, çevresel koşullara göre ilgili mühendislerin hazırlamış olduğu çevresel projelerde her türlü uygulamada görev alabilirler. Söz konusu görevler; çevre ağaçlandırma, bataklıkların ıslah edilmesi ya da erozyon kontrolü gibi görevler olabilir.

Ormancılık meslekleri, ormanda yer alan ürün ve bitkilerin verimli kullanımını ve yönetilebilmesini amaçlar. Ormancılık fakültesi mezunu kişiler, ağaçların ve ormanın kullanıldığı her türden işletmede, iş imkanı bulabilir. Mobilya üretimi yapan yerlerde, kerestelerin ve ağaçların verimli kullanılmasını sağlama misyonu da bu bölüm mezunu kişilere yüklenebilir.

Ormancılık fakültesi mezunları, ormanlardan ham madde alınması sırasında, doğanın tahrip edilmemesi için de denetim görevinde de yer alabilirler. Bu bölümden mezun olan kişilerin, sadece gözle görülebilir şeyler için değil doğada ve ormanda yer alan mikroorganizmalar ile ilgili alanlarda da iş bulma olasılıkları vardır.

Ormancılık alanında yapılabilecek diğer bir meslek de orman ve orman ürünlerinin bakımının ve dikiminin yapılmasıdır.

Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Ormancılık üzerine aldığı eğitimi tamamlayanlar;

  • Orman Bakanlığı Kuruluşları,
  • Belediyelerde Park ve Bahçeler Departmanları,
  • Milli Parklar,
  • Tabiat Parkları,
  • Mesire ve Piknik Alanları,
  • Karayolları

gibi birçok alanda çalışabilirler. Mezunlar yaban hayatın doğallığını yitirmesini engellemeyi amaçlarken diğer yandan da sivil hayata katkı sağlamak adına projelerde görev alabilirler.

Ormancılık fakültesi mezunları, devlet kurumlarında ve özel kurumlarda iş imkanı bulabilir. Bu sebeple, Ormancılık çalışma alanları da bir hayli geniştir. Kamuda çalışmak isteyen Ormancılık fakültesi mezunlarının, KPSS sınavına girerek, belirli bir başarı yakalaması gerekir. KPSS sınavında belirli bir puanı alarak, devlet memuru olmak mümkündür.

Mezunların, ormanda yer alan ham maddeleri kullanan özel şirketlerde iş bulma olanağı da vardır. Ormancılık fakültesinden mezun olan kişiler, ham maddelerin elde edilmesi sürecinden, verimli kullanılması sürecine kadar her aşamayı yönetebilirler.

Bununla birlikte, ormanların ve doğanın korunması konusunda hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarda da iş bulma imkanı vardır. Orman Bakanlığına bağlı olan kuruluşlar da iş imkanı olan yerlerden bir tanesidir. Ormancılık fakültesi iş ilanları için, kariyer.net incelenebilir.

Ormancılık (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Artvin Çoruh Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Ormancılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Ormancılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Mobilya & Aksesuar
%5.85
2. Gıda
%5.01
3. Orman Ürünleri
%4.74
4. Market
%3.62
5. Çağrı Merkezi Hizmetleri
%3.34

Ormancılık (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Hizmet
1. Satış
%13.6
2. Üretim / İmalat
%9.6
3. Personel
%8.8
4. Hizmet
%8
5. Bilgi İşlem
%5.6
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!