Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Nedir?

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü, petrolü kullanılabilir hale getirme ve petrol mamulleri üretme işlerinde görev alabilecek kişiler yetiştirir. Petrol endüstrisi otomotivden ev eşyalarına kadar geniş bir alana hitap eder. Fosil yakıtlardan olan petrol, işlenerek çeşitli formlara getirilir. Petrolün kimyasal ve fiziksel özelliklerine uygun süreçler vardır. Üretim amacını karşılayacak standartları belirlemek ve uygulama sürecini yönetmek iki aşamalıdır. Planlama, çoğunlukla mühendislerin öne çıktığı süreçtir. Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü mezunu teknikerler uygulama, takip, sonuç analizi yapar. Gereken bilgilerin kazandırılması, bölümdeki teorik ve uygulamalı derslerle sağlanır. 

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü olarak eğitim veren program meslek yüksekokullarında yer alır ve 2 yıllık bir önlisans programıdır. Bölümde okumak için TYT sınavına girip bölümü eğitim kapsamına alan bir üniversitenin taban puanı ve başarı sıralamasını tutturman gerekir.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi taban puanları, bölümü tercih eden öğrencilerin sayısına ve sınavdan aldığı puana göre her yıl değişir. Yine üniversitenin birinci ya da ikinci eğitim programında olması da bölüm için üniversitelerin istediği puan ve sıralamaya etki eder.

Bölüm için en yüksek taban puanını isteyen üniversite her sene değişebilir. Bölüm 2 yıllık örgün öğretim olduğu için Rafineri ve Petrokimya bölümü açıköğretim programı bulunmaz. Bu sebeple bölümü eğitim kapsamına alan bir üniversitenin örgün öğretim programını tercih etmen gerekir.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde okuyacağın iki yıl boyunca genellikle kimya ağırlıklı alan dersleri görürsün. Dersler, rafineri uygulamalarını detaylandırır ve konuyla ilgili derine inerek o konuda uzmanlaşmanı sağlar. Rafineri işlev olarak petrolün distile edilip farklı materyallere çevrilmesini sağlar. Bu özelliği hakkında da bilgilere sahip olarak rafineriye ait konularda uzmanlaşabilirsin.

Bölümde, üniversite genelinde zorunlu olan dersler ve alan dersleri mevcuttur. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, İngilizce ortak derslerdir. Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi bölümünde okurken aşağıdaki derslerden sorumlu olursun: 

  • Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı 
  • Temel İşlemler
  • Teknolojinin Bilimsel İlkeleri 
  • Petrokimya Teknolojilerine Giriş 
  • Laboratuvar Teknolojileri 
  • Tesis Teçhizat ve Yardımcı Araçlar 
  • Çevre Koruma Teknikleri
  • Atık Su Arıtma Teknolojileri 
  • İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği 
  • İşlem Ölçüm 
  • Genel Kimya 
  • Organik Kimya 
  • Organik Reaksiyon Mekanizmaları 
  • Enstrümantal Analiz Yöntemleri 
  • Taşımacılık Güvenlik ve Kalite Kontrol 
  • Kalite Güvence ve Standartları 
  • İşletme Yönetimi 
  • İş Etiği 
  • Kimya ve Teknik Petrokimyasal İşlemlere Giriş 
  • Zaman Yönetimi 
  • Temel Ölçü Aletleri 
  • Malzeme Bilimi 
  • Isı Transferi 
  • İlaç Teknolojileri 
  • Polimer Teknolojisi 

Bütün bu dersleri başarıyla verip stajını tamamladığında bölümden başarıyla mezun olabilirsin. Bölüm uygulama ağırlıklı olduğu için mezun olman için staj yapman çok önemlidir. Rafineri ve Petrokimya bölümü staj yerleri arasında rafineri ve petrokimya tesisleri, petrol yan ürünleri işleyen fabrikaları sayabiliriz.

Eğer Rafineri ve Petro – Kimya okurken bölümden memnun değilsen kendi üniversiten içerisinde ya da farklı bir üniversiteye yatay geçiş yapabilme imkanın da var. Rafineri ve Petrokimya bölümü yatay geçiş bölümleri müfredat bakımından bölümle uyumlu olmalıdır. 

Bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapabilir ya da ön lisans programını lisansa tamamlayabilirsin. Rafineri ve Petrokimya bölümü lisans tamamlama yapmak için dikey geçiş sınavına girilmesi gerekir. Eğer sınavdan geçerli notu alırsan aşağıdaki lisans bölümlerine geçiş yapabilirsin;

  • Kimya
  • Kimya Mühendisliği
  • Kimya Mühendisliği ve Uygulamalı Kimya
  • Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Rafineri ve petro-kimya teknolojisi ne iş yapar sorusunun yanıtı rafineri teknikerliğidir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde bulunan petrol rafinerileri, bölüm mezunlarına iş olanağı sunar. Bölümde kazanılan bilgiler ham petrolün işlenmesine yöneliktir. Teknikerin sorumluluğu, rafineri mühendisinin talimatlarını uygulamaktır. İşçi kadrosunun amaca uygun olarak organize edilmesinde, petrolden nafta elde edilmesinde rafineri ve petro-kimya teknolojisi mezunu görev alır. Basınç, akış hızı, sıcaklık değerlerinin takibinde ve raporlanmasında da tekniker görev alır. 

Bölümden mezun olduktan sonra petrol işlemesi yapan kamu ya da özel sektöre ait kurumlarda iş bulabilir ya da üniversitede araştırma görevlisi olarak kalabilirsin. Eğer kamuda çalışmak istiyorsan KPSS’den ataman için uygun bir puanı alman gerekir.

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Rafineri ve petro-kimya bölümü çalışma alanları genellikle endüstriyel alandadır. Plastiğin ham maddesi petroldür. Ev eşyaları, kişisel eşya ve aksesuarlar, elektronik cihazlar, yalıtım malzemeleri plastikten üretilir. Kullanım alanı geniş olan rafineri ve petro-kimya ürünleri yoğun işlem sürecinden geçer. Bölümden mezun olunca, çeşitli mekanizmaların bulunduğu tesislerde teknik faaliyetleri yönetebilirsin.  

Rafineri ve petro-kimya teknolojisi maaş bakımından çeşitlidir. Bölümden mezun olduktan sonra hem kamu hem de özel sektörde çalışabileceğin için alacağın maaş çalışma alanın ve pozisyonuna göre çeşitlenir. Bölümden mezun olunca alacağın maaşın değişiminde, deneyim durumunun da etkisi olur. Rafineri ve petro-kimya teknikeri bilgilerini uygulamaya döken ve liderlik vasfı taşıyan bir personeldir. Bu yüzden teknik bilgi birikimini astlarına aktarabilmen çok önemlidir. 

Bölümden mezun olunca Kariyer.net üzerinden petrol ve ürünleri iş ilanlarına ulaşabilirsin. Rafine ve Petrokimya teknolojileri teknikeri iş ilanlarını inceleyip çalışma şartları sana en uygun işe başvurabilirsin.

Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Batman ÜniversitesiRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi (2 Yıllık)TYT42283,633391,108,890
2Ege ÜniversitesiRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi (2 Yıllık)TYT57290,108731,015,666
3Kırıkkale ÜniversitesiRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi (2 Yıllık)TYT54279,634321,168,322
4Kocaeli ÜniversitesiRafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi (2 Yıllık)TYT64272,517491,278,307

Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Batman Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Laboratuvar Teknikeri

Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Petrol ve Ürünleri
%9.63
2. Kimya
%8.63
3. İnşaat
%3.57
4. Otomotiv
%3.5
5. Kimya Sanayi
%3.42

Rafineri ve Petrokimya (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Kalite
1. Üretim / İmalat
%13.55
2. Kalite
%12.55
3. Satış
%9.66
4. AR-GE
%6.4
5. Teknikerlik
%6.4
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!