Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda bitki ıslahı, tohumculuk, tohum genetiği üzerine araştırmalar yapacak, çalışmaları planlayacak ve çalışmaların sonuçlarını doğru analiz etmektir.

Bölümde okurken bitkilerin genetik özelliklerini öğrenip daha dayanıklı olması için çalışmalar yapma konusunda bilgi edineceğin için tarımsal işletme ya da gıda sektöründe iş bulabilir ya da ilaç firmalarında çalışmalar yapabilirsin.

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü bir lisans programıdır ve bölümün amacı son teknolojiler ile bilimsel esaslara dayanan ziraat çalışmalarının içerisinde bulunacak kişileri yetiştirip sektöre kazandırmaktır. Mezun olan bireylerden sektöre katkı ve fayda sağlaması beklenmektedir.

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, ziraat sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü üniversitelerin Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi bünyesinde eğitim verir. Ülkemizde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin eğitim programında da yer alan bölüm, diğer mühendislik fakülteleri gibi sayısal puanı ile öğrenci kabul eder. 

Bölüm sayısal puanı ile alım yaptığı için TYT sınavına ek olarak alan sınavına da girmen gerekir. Bölüm tek üniversitenin eğitim programına dahil olsa da bölüme giriş için gerekli olan taban puanı ve başarı sıralaması yıllara göre değişkenlik gösterir.

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü için üniversitenin istediği en yüksek taban puanı değişiklik gösterebilir.Üniversitenin bölüm için istediği en yüksek başarı sıralaması da değişkenlik gösterebilen bir diğer unsurdur.

Bölümü okumak için taban puanı ve başarı sıralaması kadar önemli olan kontenjan sayısı da tercih yaparken dikkat etmen gereken bir husustur.

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları temel matematik, kimya bilim dersleri dışında ziraat mühendisliği üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Tarımsal Genetik Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Botanik,
  • Genel Kimya,
  • Tarım Tarihi ve Deontolojisi,
  • Zooloji,
  • Genel Mikrobiyoloji,
  • Organik Kimya,
  • Tarım Ekonomisi,
  • Bahçe Bitkileri,
  • Genel Bitki Fizyolojisi,
  • Bitkisel Üretimde Biyoteknoloji,

başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Tarımsal Genetik Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Bölümden mezun olman için staj yapman gerekiyorsa Tarımsal Genetik Mühendisliği staj yerleri arasında bulunan gıda üretimi yapan firmalarda staj yaparak mezun olmaya hak kazanabilirsin. 

Bölüm lisans bölümü olduğu için Tarımsal Genetik Mühendisliği DGS geçiş bölümleri bulunmaz. Dikey Geçiş Sınavı ön lisans öğrencilerinin lisans okumak için girdikleri bir sınav olduğu için Tarımsal Genetik Mühendisliği okurken bu sınava girmen gerekmez.

Bölüm ülkemizde sadece tek üniversitenin eğitim kapsamında yer aldığı Tarımsal Genetik Mühendisliği yatay geçiş bölümleri mevcut değildir. 

Bölümü okurken çift anadal ya da yandal yaparak mezuniyette çift diploma alabilirsin. Tarımsal Genetik Mühendisliği çift anadal bölümleri Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölümü, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü gibi bölümle ders programı olarak benzeyen bölümlerdir.

Bölümden mezun olduktan sonra okulda kalmak ve akademik kariyer yapmak istiyorsan lisansüstü eğitim programlarına katılabilir ya da araştırma görevlisi olmak için başvurabilirsin.

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Tarımsal Genetik Mühendisliği çalışma alanları kamu kurumları ve özel tarım ve ziraat şirketleridir. Kendi özel işletmelerini kurma olanakları da bulunmaktadır. Tercih etmeleri durumunda üniversiteler eğitmenlik hizmeti de sunabilirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.

Bölümden mezun olduktan sonra biyoteknoloji alanında iş bulabilirsin. İlaç firmaları, moleküler biyoloji laboratuvarları iş bulabileceğin yerler arasında yer alır. Dilersen üniversitede araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak da çalışabilirsin.

Tarım sektöründe faaliyet gösteren hem kamu hem de özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda çalışma ya da araştırmalar yapabilirsin. Kendine farklı alanlarda kariyer yapmana olanak veren bölümden mezun olunca hem ulusal hem de uluslararası gıda şirketlerinde çalışma imkanı yakalayabilirsin. 

Bölümden mezun olunca alacağın maaş hangi alanda kariyer yapacağına göre değişkenlik gösterir. Gıda şirketinde çalışırken alacağın maaşla ilaç firmasında çalışırken alacağın maaş aynı olmaz. Yine kamu ya da özel sektörde çalışman da alacağın maaşın değişimine yansır.

Özellikle özel sektörde çalışacaksan deneyimin ve kendini bu alanda geliştirme seviyen de alacağın maaşın değişiminde rol oynar. 

Sen de bu alanda kariyer yapmak istiyorsan kariyer.net sitesine giderek şirketlerin verdiği tarımsal genetik mühendisi iş ilanlarını inceleyebilirsin. Siteye bu alanda pek çok firma eleman ilanı verdiği için çalışma şartları sana en uygun olan firmayı bulabilir ve iş başvurusu yapabilirsin. 

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Tarımsal Genetik Mühendisliği (İngilizce) 1 40 265,2361 498,969

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!