TRT, yeni nesil işe alım programı “TRT Yetenek” ile kapılarını genç yeteneklere açtı. Kariyer.net iş birliğiyle yürütülen programda gençler; yayıncılıktan finansa, bilgi teknolojilerinden pazarlamaya kadar daha pek çok alanda yeteneklerini sergileme ve TRT’de çalışma fırsatı yakalayabilecek.

TRT’nin yeni nesil işe alım programına dair merak edilenleri TRT Çalışan Deneyimi Müdürü Yunus Yöney’e sorduk:

TRT Yetenek programı nedir?

TRT’nin gençlere özel yetenek ve işe alım programı olan “TRT Yetenek” ile üniversitelerin son sınıf öğrencilerine ve yeni mezunlara ulaşmayı hedefledik. Bu program yayıncılık dünyasının rekabetçi, enerjik, eğlenceli dünyasının kapılarını gençlerimize açıyor.

TRT’de işi ustalarından öğrenme fırsatı sunan TRT Yetenek ile gençler; yayıncılıktan finansa, bilgi teknolojilerinden pazarlamaya kadar daha pek çok alanda yeteneklerini sergileme ve TRT’de çalışma fırsatı yakalayabilirler.

TRT Yetenek programı aslında alanında bir ilk. Biliyorsunuz kamu yayıncılığı yapan bir kurumuz ve şu an kamuda bu şekilde bir istihdam projesi yok. Rahatlıkla kamu işvereni olarak bir yeniliğe imza attığımızı söyleyebiliriz. Gerek proje detayları, gerek süreç yönetimi ve gerekse de kampanya iletişimi anlamında kamu işvereni alışkanlıklarına büyük bir yenilik getirdik.

Yayıncılık alanının dışında başka bir birimde istihdam olanağı oluyor mu?

Kamu yayıncılığıyla birlikte eğitim misyonunu da üstlenerek bugüne kadar binlerce gence staj imkânı sağlayan TRT’de, yayının ve kurumsal hayatın aksamadan devam edebilmesi için birçok çalışma alanı yer alıyor. Bu proje ile birlikte sadece yayıncılık alanında değil kurumsal diğer fonksiyonlar için de işe alım yapmayı planlıyoruz. TRT Yetenek projesi ile toplamda 150 genç yetenek; TV ve Radyo İçerik, TV ve Radyo Teknik Fonksiyonlar, Bilgi Teknolojileri, Pazarlama Stratejisi, Dijital Strateji, Kurumsal Fonksiyonlar ve Dijital İçerik olmak üzere 7 farklı alanda istihdam edilecek.

Başvuru şartları neler?

Bu yıl için başvuru sürecimiz tamamlandı, ancak bu yılki başvuru şartlarımızı; üniversitelerin lisans bölümlerinden 2019 – 2020 akademik yılında mezun olan, 01.01.2017 tarihi itibarıyla lisans mezuniyeti elde etmiş, 01.01.1994 sonrasında doğan ve yayıncılık hayatında kariyer yapmayı hedefleyen gençler olarak belirlemiştik. Önümüzdeki dönemde yapılacak alımlarda da benzer koşullar olacak.

Yunus Yöney

Değerlendirme süreci nasıl ilerliyor?

Yetenek avına çıktığımız bu programda, adayları 7 aşamalı bir değerlendirme süreci bekliyor. Adayların her bir aşamada başarılı oldukça bir sonraki adıma geçiş yapabileceği değerlendirme sürecinde; Genel Yetenek Sınavı, Yabancı Dil Sınavı, Video Mülakat, Grup Çalışması, Kişilik Envanteri, İK ve Birim Mülakatı aşamaları oluyor. Bu yıl grup çalışması aşamasına kadar olan tüm süreçler, internet üzerinden online devam edecek. Böylelikle adaylar, izole bir şekilde süreçteki yerini alabilecek.

Başvuru sürecinde diğer MT/staj programlarından farklı olarak hangi yöntemleri izlediniz?

Medyanın öncü ve köklü kuruluşu olmanın vermiş olduğu birçok avantaj var. Bu avantajlar da bizi diğer kurumlara kıyasla bir adım öne çıkardı süreç boyunca. Gerek haber yayıncılığı gerek dizi yayıncılığı gücümüzü öne çıkardık. Bizzat çalışanlarımızın yer aldığı tanıtım filmleri hazırladık. Bu filmler adayların çalışma ortamımızı ve çalışan profilini gözlemlemesi konusunda çok faydalı oldu.

Değerlendirme sürecinde nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Biz bu süreçte şeffaf olmaya özen gösteriyoruz. Bu nedenle adayları her adımda bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Örneğin, Genel Yetenek Sınavı’na başlamadan evvel adaylara göndereceğimiz içeriklerle onları sınav ekranına aşina hale getireceğiz. Böylelikle sınav başladığında ihtiyacı olan bilgileri ekrandan çok kolay ve hızlı şekilde takip edebilecekler. Adaylara “Sınava bizimle hazırlan” diyoruz. Bu kapsamda onlara örnek soru kitapçığı oluşturduk ve gönderdik.

Başarılı oldukça aşama atlanabilen TRT Yetenek değerlendirme sürecinde, çalışma alanlarımıza özel sınav türleri yer alıyor. Genel bilgi birikimini ve temel yeterlilik düzeyini ölçmeye yönelik olan “Genel yetenek sınavında” çalışmak istenilen alana göre ağırlığı değişen soru dağılımının olduğundan bahsedebiliriz. “İngilizce yabancı dil sınavı” da yine genel bilgi birikimi ve temel düzeyi ölçmeye yönelik çoktan seçmeli bir sınav türü. Video mülakat ve grup çalışması adımlarında ise değerlendirmeleri adayların başvuruda belirttikleri çalışma alanı özelinde detaylandıracağız.

TRT’nin yetenek avına çıktığı “TRT Yetenek” ile gençler, hem sektörün ustalarıyla çalışma imkânı bulacak hem de TRT’de yeni işlerine ilk adımlarını atabilecek.