Son yıllarda artık birçok kişi evden çalışıyor ve yeni çalışma düzeni böylece giderek yaygınlaşıyor. Peki evden çalışırken, kendini geliştirmek için neler yapmalısın? Sorunun cevabı bugünkü yazımızda!

Evden çalışmak sanılanın aksine aslında zorlu bir iş. Yapılan işin ne olduğundan bağımsız olarak izole bir ortam sunduğundan, kişinin motivasyon sağlamasını zorlaştırabiliyor. Evde çalışarak iyi bir kariyer sahibi olmanın yolu, planlı ve disiplinli bir çalışma düzeninden geçiyor. Evden çalışırken daha fazlasını başarabilmen için sana önerilerimiz var.

Hayal kur

Öncelikle hayal kurmak gerekir ki bir hedef oluşsun. Hedefi olmayan insanlar, yerinde sayar. On yıl sonra nerede olmak istediğini düşünerek hayal kurmaya başlayabilirsin. Hayal kurarak; daha farklı bir çalışma ortamı, evde çalışmaya devam etmek, kendi şirketini kurmak kadar pek çok hedefe odaklanabilirsin. Önemli olan bir sonraki adımı belirlemektir. Atılacak adımların belirlenmiş olması plan yapmayı kolaylaştırır.

SWOT analizi yap

Başarıya giden yolda olanakları görmek ve doğru kullanmak önemlidir. Büyük veya küçük her işletmenin tüm proje süreçlerinde uyguladığı SWOT analizi yöntemiyle mevcut durumunu daha net bir şekilde değerlendirerek adım atabilirsin. Çalıştığın sektörde sahip olduğun avantajları ve evden çalışmanın katabileceği artıları görerek hareket etmek daha hızlı ilerlemene yardımcı olur. Evde çalışmanın getireceği zorlukları hesaba katarak uzun vadeli planlar yapmak ilerlemek için önemlidir.

İşlerini ve geleceğini planla

Hedefler, kaynaklar, avantajlar ve dezavantajlar belirlendikten sonra sıra planlama sürecine geliyor. Planlama yaparken farklı kriterler belirleyebilirsin. Gelir, proje veya süre odaklı planlamalar bir sonraki adıma geçmeni sağlar. Kişiler, yaptıkları işin değerini kendileri belirler. Kariyer planı içerisinde evden bir şirkete bağlı olarak çalışmak da yer alabilir, işveren olma hedefiyle de yola çıkılabilir. Önemli olan planlama esnasında çok iş ve çok para odağından uzaklaşmaktır. Evden çalışırken daha fazlasını da başarabilirsin, ama bunu sağlamak için kaliteli iş, profesyonel ortam ve kişisel markalaşma konularını önemsemelisin.

Hedeften şaşma

Her işin duraklama ve gerileme dönemleri vardır. Piyasalar, mevcut iş anlaşmaları ve daha pek çok değişken iş akışında beklenmeyen değişimlere neden olur. Bu tür durumlarda karamsarlığa kapılmak yerine, hedefin hala karşıda durduğunu ve bir yere kaybolmadığını aklından çıkarmamalısın. Başarıya giden yolda ilerlemek için ilk engelde geri dönmek yerine tüm engelleri ortadan kaldırabilmek önemlidir. Engelleri ortadan kaldırmanın tek artısı hedefe giden yolu açmak değildir. Ortadan kalkan her engel, yeni bir tecrübe ve başarı demektir.

Evden çalışmak ve kariyer planlarını bu doğrultuda şekillendirmek istiyorsan yarı zamanlı ya da freelance iş ilanlarını inceleyebilirsin.