Internet kavramının ortaya çıkması ve farklı bir boyut kazanması ile internet iletişimi, iş arayanların ufkunu tamamen geliştirmiş ve yeni kavramların oluşmasına neden olmuştur. Internet vasıtası ile iş arayan kişiler sınırları tamamen ortadan kaldırmışlar ve globalleşmenin gereği olan karşılıklı bilgi alışverişini kariyer geliştirme aracı olarak kullanmaya başlamışlardır. Ayrıca firmaların internet sayfalarında yer alan özgeçmiş formlarının adaylar tarafından doldurulması vasıtası ile oldukça değerli bir veritabanı oluşması sağlanmıştır. Bu veritabanlarındaki özgeçmişler oldukça büyük sayılara ulaşmıştır. Bu kadar geniş bir veritabanını kontrol etmek için oldukça büyük teknolojik yatırımlar yapılması gerekmektedir. Internet her konuda olduğu gibi iş arayan kişilerin de değişik kaynaklara daha kolay ulaşmalarını sağlamıştır. Özellikle son yıllarda Internet üzerinde büyük bir iş arama potansiyeli yaratılmış ve profesyonel yöneticiler başta olmak üzere kariyer olanaklarını araştıranlar büyük artış göstermiştir. İnsan kaynaklarının doğru değerlendirilmesinde oldukça etkili sonuçlar sağlayacağı tespit edilen internet kavramı, bu konuda da oldukça hızlı bir gelişim göstermiştir. Şu anda çalışmak istediğiniz herhangi bir ülke için internet üzerinden ilan edilen pozisyonlara hızla ulaşabilir ve kariyer hedeflerinizi uluslararası boyutlara taşıyabilirsiniz. Bu şimdiye kadar bir ülke sınırları içerisinde kapalı kalmış işgücü potansiyelinin ülkelerarası paylaşılmasını hatta kıtalararası transferleri gündeme getiren bir özelliğin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bugün internet aracılığı ile bir bilgisayar mühendisi istediği herhangi bir ülkede ilan edilen pozisyona başvurabilir ve kendisine daha önce ulaşmayı bile hayal edemediği bir kariyer olanağı yaratabilir. Veya; bir Telekomünikasyon Mühendisi kendisine kolaylıkla Çin’de veya Kanada ‘da iş olanağı yaratabilir. Uluslararası piyasada iş arayan bir kişinin bu konuda atması gereken adımlar kısaca aşağıdaki gibi belirlenebilir:

İŞ ARARKEN INTERNET NASIL KULLANILIR…

İlk atılacak adım internet üzerinde yayın yapan adreslerden en çok pozisyon bulunduranların ve adaylar tarafından en fazla ziyaret edilenlerinin tespit edilmesidir. İkinci adım, adayların site üzerinde hazır bulunan özgeçmiş formunu eksiksiz olarak doldurmaları ve bu yolla veritabanına kaydolmalarıdır. Aynı zamanda daha önceden başka bir formatta hazırlamış olduğunuz özgeçmişinizi ‘kopyala/yapıştır’ (copy/paste) fonksiyonu ile ilgili alana yapıştırabilirsiniz. Daha sonra siteye üye olan firmaların yayınladıları ilanlara başvuru yaparak iş arama süreciniz başlar. Böylece günde 24 saat, 7 gün istediğiniz yerden iş başvurularınızı yapabilir, cevaplarınızı takip edebilir, tek bir özgeçmişle dilediğiniz kadar çok sayıda işe başvurabilirsiniz. Ayrıca, internet aracılığyla başvurmak istediğiniz pozisyonlarla ilgili çok detaylı iş tanımları ve firma bilgileri bulunmaktadır. Herhangi ilan edilen bir pozisyona başvurmadan önce işveren profillerinin incelenmesi daha sağlıklı sonuçlar ortaya çıkaracaktır.

INTERNETİN ETKİLERİ

Değişik bir boyutta işe alım potansiyelinin ortaya çıkması ile Internet üzerinde sadece bu konuda hizmet veren bir çok firma kurulmuş ve özellikle Amerika ve Avrupa da Personel Danışmanlığı firmaları da portföylerinde bulunan pozisyonları internet vasıtasıyla duyurmaya başlamışlardır.

Firmaların bünyelerinde açık bulunan pozisyonlar için araştırma yapan personel veya insan kaynakları yöneticileri de bu kaynaklara ulaşma imkanını kolayca elde etmişlerdir. Özellikle işveren tarafı bu konudan oldukça büyük faydalar sağlamaktadır. Çünkü çok büyük bir aday veritabanına oldukça düşük bir ücret ödeyerek ulaşma imkanını elde etmişlerdir. Ayrıca işverenler, bu tür sitelerde yayınladıkları firma profilleri ile, firmalarının tanıtımlarını daha etkin bir şekilde yapabilmekte ve adaylar daha detaylı bilgiler aktarabilmektedirler. Firmalar, vizyonlar, hedefleri, firma kültürleri ve finansal yapıları ile bilgileri bu tür sayfalarda aktarabilmekte ve daha kalifiye işgücüne ulaşabilmektedirler. Ayrıca bu sitelere verdikleri reklamlarla, en fazla ziyaret edilen siteler arasında yer alan bu sitelerin ziyaretçi yoğunluğundan maximum seviyede faydalanabilmektedirler. Özellikle çok uluslu ve ismi çok bilinen firmalar bu tür internet siteleri vasıtası ile adaylara firmalarını daha yakından tanıtma imkanı yaratmışlar ve bu yolla daha kalifiye kişilere lokal market dışında da ulaşma imkanı elde etmişlerdir. Ayrıca bu tip siteler adaylara kariyer fuarları, personel arayan firmaların detaylı profilleri ve personel danışmanlığı firmaları ile ilgili bilgiler aktarmaktadırlar ve adaylara kariyerlerini nasıl geliştirecekleri konusunda bir takım profesyonelce hazırlanmış makalelerle yol göstermektedirler. Bu konu başlıklarına ek olarak, adayın özgeçmişini oluştururken nelere dikkat edeceği, profesyonel özgeçmiş türleri, adayın mülakatlarda nasıl davranacağı, etkili mülakat teknikleri ve insan kaynakları ile ilgili farklı konularda bilgi edinmek için ideal kaynaklar haline gelmişleridir.

Bu global gelişmeler konvansiyonel ilan yöntemlerini ikinci plana itecek duruma gelmistir. Gazete ilanlarının dar ve lokal markete yönelik olması ve pahalı bir yayım aracı haline gelmesi bu konunun gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Ülkemizde ise bazı medya kuruluşları bu konunun öncülüğünü yapmış ve internetin yaygınlaşmasında oldukça önemli katkılar sağlamışlardır. Giderek ülkemizde de ‘e-business’ kavramının yaygınlaşmasıyla beraber, internetteki insan kaynakları siteleri en önemli işe alım aracı haline gelmektedirler.