İş görüşmesi yapan kişinin size yönelttiği “Sormak istediğiniz bir soru var mı?” cümlesi iş görüşmesinin kilit anıdır. Bu aşama şirketle ve o sektörle gerçekte ne kadar ilgili olduğunuzu gösterir. Çok fazla ya da rahatsız edici bir soru sorduğunuzda düşüncesiz veya hazırlıksız görünürsünüz.
İş görüşmesinde doğru zamanda doğru soru sormak istiyorsanız işe alım konusunda uzman ve eğitimci Sherrie Gong Taguchi’nin önerdiği bu 4 yaklaşıma göz atabilirsiniz.

İş görüşmesinin hangi aşamasında olduğunuza dikkat edin.
Görüşmenin başlarındaysanız daha genel sorulara öncelik vermeniz gerekir. Bu sorular şirketin stratejileri öncelikleri, kariyer geliştirme fırsatları, şirket kültürü gibi sorular olabilir. Görüşme ilerledikçe ve iş tanımınız belirginleştikçe detaylara yönelebilirsiniz.

Kendinizi, şirketi ve sektörü tanıyın.
Kendinizi değerlendirerek işten beklediklerinizi, hangi sorumlulukları alabileceğinizi tekrar düşünün. Böylece işi gerçekten isteyip istemediğinizi anlayabilirsiniz.
Diyelim ki hiyerarşik düzenin az olduğu küçük bir şirkette çalışmak istiyorsunuz ve iş görüşmesi yaptığınız şirket kesinlikle böyle olduğu konusunda size güvence verdi.
Ancak, yine de şirketin raporlama yapısı ve karar verme süreciyle ilgili detayları sormalısınız. Çünkü, bu görüştüğünüz küçük şirket, karar vermede resmi bir yapıya ya da size uymayan bir kurum kültürüne sahip olabilir.
Görüşme sürecinde daha detaya inmek isteyebilirsiniz, ilerleme olanakları, daha önce o pozisyonda olan insanların kariyerlerini nasıl geliştirdikleri ve ücret gibi. Soru sorarken önemli olan şirket ve sektör hakkında daha önce yapmış olduğunuz araştırmalarda öğrenemediğiniz şeyleri sormak.

Temel soruların listesini yapın.
İş görüşmesi yapacağınız bütün şirketlerde sormak üzere en az üç genel soru belirleyin. Daha sonra bu soruları her şirkete ve o şirket hakkında ne bildiğinize göre şekillendirebilirsiniz. Tabii ki işe alım uzmanıyla konuşurken o an aklınıza gelecek sorular da olacaktır.

Kapasitenizi ve yeteneklerinizi ortaya çıkartacak sorular ortaya atın.
Size fırsat tanındıkça sektörle, şirketle, çalışanlarla, şirket kültürüyle ilgili bilgilerinizi ve düşüncelerinizi aktarın, sorular sorun. Unutmayın soru sorma sırası sizde…