Özgeçmiş hazırlama iş bulma sürecinde ilk ve en önemli adımlardan biridir. İnsan Kaynakları uzmanı Amy Wilson’a göre başarılı bir özgeçmiş hazırlamanın altın kuralı iki kelimeden ibaret: söyleme, göster.
 
– Anlam ifade etmeyen tanımları özgeçmişinizden çıkartın.
Birçok özgeçmişte “iyi çalışan”, “profesyonel”, “çabuk öğrenen” gibi terimler göreceksiniz.
Bu terimler sizce tam olarak ne ifade ediyor? Sizce özelliklerinizi böyle sıralamaktansa bu özelliklere sahip olduğunuzu göstermeniz daha iyi değil mi?
Örneğin iyi bir takım oyuncusu olduğunuzu söylemek istiyorsunuz. Takım içinde iyi bir oyuncu olduğunuzu söylemektense neden göstermiyorsunuz? İçinde bulunduğunuz projeler, görevler ve durumları listeleyin ve bu projelere bir takım oyuncusu olarak ne kattığınızı, nasıl bir başarıya yol açtığınızı yazın. Sizce de daha iyi değil mi? Yeteneklerinizin ve özelliklerinizin özgeçmişinizde açık bir şekilde belirtilmiş olmasına özen gösterin. Özelliklerinizi sadece listelemeyin, bunları nasıl kullandığınızı da anlatın.

– Akla yakın ve gerçek olmasına özen gösterin.
Ölçülebilir, gerçeğe dayalı ve sayılabilir başarılara yer vermeniz daha yerinde olacaktır. Rakamlar ve yüzdeler vermekten kaçınmayın.
İyi bir satış temsilcisi olduğunuzu düşünüyorsanız “Pazar payını yüzde 10 genişlettim” gibi örneklere yer verin. Bu tür örnekler, rakamlar, yüzdeler sonuç gösteren bilgilerdir.

– Yükselen bir kariyer grafiği çizin.
Şirketler her zaman iştirakçilerine ve müşterilerine büyüdüklerini ve yenilendiklerini göstermek ister. Çalışanlar da…
Bu nedenle kariyer gelişiminizi özgeçmişinizde mutlaka belirtmeli, gittikçe daha fazla sorumluluk aldığınızı ve devamlı gelişen bir grafik çizdiğinizi göstermelisiniz. Dinamik, yenilikçi ve sürekli gelişen bir çalışan her zaman aranan çalışan olacaktır.

– Başarılarınız kariyer gelişiminizi desteklesin.
Kariyerinizi bir huni olarak düşünün. Son işiniz ve pozisyonunuz huninin geniş ucudur. Son işinizle ilgili olarak mümkün olduğu kadar detay vermeye çalışın. Geriye gittikçe daha az bilgi verirsiniz. Bu da huninin en dar ucudur. Unutmayın ki özgeçmişiniz ister istemez en son ne yaptığınıza odaklanır. Yükselen başarılar, yetenekler ve şirkete kattıklarınızı ne derece gösterebilirseniz o derece şansınız artacaktır.