Brütten nete, netten brüte maaşını İşin Olsun’da hesapla!

Kariyer.net’in mavi yaka istihdamına katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği ve bugüne kadar 5 milyonu aşkın kişi tarafından indirilen İşin Olsun uygulamasında, maaşını hesaplamak çok kolay. Brütten nete, netten brüte maaşını hesaplamak istiyorsan, İşin Olsun aracılığıyla en doğru sonuca hızla ulaşabilirsin.

Netten brüte, brütten nete maaş hesaplama konusunda pek çok kişinin aklında sorular var. Özellikle çalışma hayatına yeni katılan kişiler ile asgari ücret alanlar, maaşlarını nasıl hesaplayacaklarını merak ediyor.

İşin Olsun maaş hesaplama robotuyla isteyen herkes 2021 maaş hesaplama işlemini kolayca yapabilir.

Peki, maaş hesaplamada hangi veriler kullanılıyor ve bu veriler ne anlam ifade ediyor?

Brüt maaş nedir?

Brüt maaş, işveren tarafından maaş olarak ödenen ve çalışanın bordrosunda görünen, kesintiler ve vergilerin de dahil olduğu toplam maaş tutarına verilen isim. Brüt maaş için “Çalışanın eline geçen değil, çalışanın hak ettiği esas toplam kazancı gösterir” yorumunu yapabiliriz.

Brüt maaş çalışanlar için yanıltıcı olabiliyor. Çalışanlar, o ay ne kadar maaş alacağını tam hesaplayamıyor. İşte bu noktada, net maaş ve brüt maaş arasındaki farkı güvenilir bir şekilde hesaplamak için İşin Olsun maaş hesaplama robotundan faydalanabilirsin. En güncel verilerle yapılan hesaplama, aylık eline geçecek miktar konusunda sana fikir verecek.

Net maaş nedir?

Net maaş; brüt maaş ücretinden çeşitli kesintiler yapıldıktan sonra geriye kalan maaş miktarıdır. Yani SGK primi, damga vergisi, gelir vergisi vb. kalemler brüt maaştan kesilince elde edilen ücrettir. Diğer bir deyişle, çalışanın eline geçen tutardır.

Gelir vergisi nedir? Nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi; hukukta hak edinebilen gerçek kişilerin ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış kişilerin gelirleri üzerinden alınır. Gelir ise gerçek bir kişinin bir takvim yılı içinde, yani ilgili yıla ait ocak ayının 1. günü başlayıp, aralık ayının son günü biten süre içinde elde ettiği kazançların tutarıdır.

Damga vergisi nedir?

Damga vergisi, hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınmaktadır. Bu belgeler kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında gerçekleşen işlemleri belgelemelidir.

2021 brüt asgari ücret ve net asgari ücret ne kadar oldu?

2021 yılında geçerli olacak asgari ücret, 2020 yılına göre 500 TL artmıştır. Yapılan zamla birlikte 2021 yılında brüt asgari ücret 3.577 TL, asgari ücretin net tutarı ise 2.825 TL olarak belirlenmiştir. Yani asgari ücret bir önceki yıla göre %21,56 oranında artmıştır.

2021 AGİ (Asgari geçim indirimi) ne kadar oldu?

AGİ yani “Asgari geçim indirimi”, medeni duruma göre ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren 16 yaşından büyük tüm çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden çıkarılmasıyla vergi dışı bırakılmasıdır. AGİ, işçiye işveren tarafından devlet adına ödenir ve işverenin gelir vergisinden düşülür.

2021 yılında en düşük agi 268,31 TL, en yüksek agi ise 456,12 TL oldu.

Brüt maaş alanlar neden yılbaşında daha çok maaş alır?

Yılın ilk aylarında brüt maaş alan çalışanlar, bordrolarını kontrol ettiklerinde, aldıkları maaşın yükseldiğini görür. Bunun sebebi, yılbaşında daha az kesinti yapılırken, yıl sonuna doğru vergi kesintilerinin artmasıdır. Bu yüzden brüt maaş hesaplama yapılırken, ocak ayındaki maaş ile aralık ayındaki maaş arasında fark olacaktır.

Güncel verilerle hızla maaşını hesaplamak için buraya tıklayabilirsin.