İTunes, İpod, iPhone artık eğitim aracı. Bilkom tarafından uygulanmaya başlayan AnaPod sistemiyle öğrenciler, ders kayıtlarını video görüntüsü ya da seslendirilmiş olarak bilgisayar veya telefonlarında izleyebilecek.
Bilkom, Apple eğitim felsefesini Türkiye’nin birçok eğitim kurumlarında kurmaya başladı. Bilkom ile gerçekleştirilen işbirliği sonucunda bu yıl üniversiteye kayıt olan her öğrenci Apple’ın birebir eğitim modelinin kurulduğu, uzaktan eğitim altyapısının tamamlandığı, iMac bilgisayarların olduğu laboratuarlar da eğitim görüyor. Ayrıca tüm öğrencilere bir MacBook Pro veriliyor. Türkiye’de ilk kez Anadolu Üniversitesi’nde uygulanmaya başlanan sistemle, öğrenciler kaçırdıkları dersleri internet sitesinden cep telefonlarına indirip izleyebiliyor. Anapod sistemi sayesinde öğrenciler iPhone ve iPod touch’lari ile mobil eğitim olanakları ile tanışırken bilgisayarlarından okullarındaki her türlü eğitim materyallerine online olarak erişebiliyor. Dünyada MIT, Yale, Standford, Cambridge, ve Oxford Üniversiteleri’nde uzun yıllardır kullanılan eğitim modeli, Türkiye’de Zirve, Şehir, Süleyman Demirel, Hacettepe, Mersin, Atatürk Üniversiteleri’nde uygulanıyor. “Kitapların e-kitaplara dönüştürülmesi ve mobil cihazların eğitimde daha yaygın olarak kullanılabilmesi üzerine çalışmalarımız daha da artacak” diyen Bilkom Eğitimden Sorumlu Murat Bozkurt’a projenin detaylarını sorduk.Projenin içeriğinden bahsedebilir misiniz?
Anapod ders portali projesi Anadolu Üniversitesi’nin örgün eğitim programlarında verilmekte olan dersler için, ders anlatımları ve etkinliklerinin ve ilgili diğer ders materyallerinin web ortamına kolaylıkla aktarılması amacıyla 2008-2009 güz döneminde ortaya çıkmış bir proje. AnaPod projesi kapsamında üniversitede oluşturulan altyapı sayesinde, öğretim elemanı ders anlatımlarını veya etkinliklerini sadece bir dizüstü bilgisayar kullanarak kaydedebiliyor ve bir kaç fare tıklamasıyla web ortamına ses veya video dosyası olarak aktarabiliyorsunuz. Proje sunucularına öğretim elemanı tarafından aktarılan içeriğin web ortamında sunulması için blog ve wiki teknolojileri kullanıldı. İnternet günlüğü olarak da bilinen blog özelliğiyle, kaydedilen bütün içerik tarih sırasına göre ilgili dersin blog sayfasında sunuluyor.

Her eğitim kurumunda bu sistemin uygulanış şekli aynı mı?
Eğitimde tek tip, standart anlatım yöntemleri, ders kayıtları ve ders malzemeleri oluşturmak her ne kadar mümkün olsa da tüm kurumlar, hatta kurumlar içindeki bölümler arasında dahi uygulanış şekli farklılıklar gösteriyor. Sistem, kullanım araçları ve uygulanış şekli ile son derece esnek bir yapıda. Öğretmen internet erişim olan herhangi bir yerde ders içeriğini bilgisayarında yerleşik kamera ve mikrofonu kullanarak, hazırladığı sunumlara gelen uygulamalarla ses ve görüntüsünü ekleyerek içerikler oluşturabilir, ve tek tıklama ile öğrencileri ile paylaşabilir.

Bu sistemi kullanan öğrenciler ne gibi imkanlardan yararlanıyor?
Sistemi kullanan öğrenciler derslerinin birebir tekrarını okulun web sitesinden, veya iTunes üzerinden istedikleri zaman yapabiliyor, hatta iPod ve iPhone larını kullanarak aynı dersleri ceplerinde taşıyabiliyor. Kampüs içinde öğrencilerin özellikle ders seçimleri sırasında Podcast destekli eğitim programında çalışan öğretmenlerinden ders almak istedikleri, ve sistemi birebir takip eden öğrencilerin notlarında da belirli oranlarda yükselmeler gözlemledik.

Öğrenim açısından bu sistemin ne gibi yararları oldu? Öğrenimi kolaylaştıran bir sistem mi? Sistem derslerde öğrencilerin sadece dersi dinlemesini, istediği zaman eksiksiz bir şekilde derslerini defalarca tekrar edebilmelerini, düzenli ders takibi yapabilmelerini sağladı. Aynı şekilde oluşturulan ders içerikleri sistemle birlikte daha açık bir şekilde görülür hale geldiği için kurum kültüründe de önemli etki ve değişimler sağladı.

Her şeyin dijital hale geldiği bir çağda yaşıyoruz. Sizce teknolojinin eğitimin içine girmesinin avantajları neler?
Teknoloji amaç değil sadece bir araç olarak kullanıldığında eğitimde faydalı olacağına inanıyorum. Aksi durumda ülkemizi dijital çöplük haline getirmekten kaçınamayız. Teknolojik avantajlar bilgiye kolay ve hızlı ulaşım, kolay ve hızlı haberleşme, bilgi paylaşımı, sanal sınıf ve tartışma grupları oluşturabilme, kişilerin kendini ifade etmelerinde ve dikkati üzerlerinde toplayabilmelerinde motivasyon artırıcı olduğunu düşünüyorum.

.