Dünya pompa teknolojisi pazarının yüzde 50’sini elinde tutan dünya devi Grundfos, 1998 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Forbes dergisi tarafından çalışan memnuniyeti sağlamada ilk 10 içinde gösterilen şirket, Türkiye’ye büyük yatırım yapmayı planlıyor.
1974 yılında İstanbul da doğdu. İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünü’nden mezun olduktan sonra 1996 yılında o zamanki adıyla Coopers & Lybrand de denetim bölümünde çalışmaya başladı. Daha sonra Price Waterhouse ile Coopers&Lybrand firmalarının birleşmesi neticesinde oluşan PricewaterhouseCoopers firmasında kariyerine devam etti. 2001 yılında PricewaterhouseCoopers firmasının İngiltere ofisine Denetim Müdürü olarak geçti. İki yıl bu görevde kaldıktan sonra 2003 yılında Grundfos Pompa’da Finans Müdürü olarak çalışmaya başladı ve halen bu görevine devam ediyor.
Dünya lideri pompa, su temin, ısıtma ve atık su sistemleri üreticisi Grundfos, 1945 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Şu anda tüm dünyada 11,500 çalışanıyla 38 ülkede 50’den fazla şirket tarafından temsil ediliyor. 7 yıldır başarılı grafiğini Türkiye’de de sürdüren şirketin Türkiye Finans Müdürü Ebru Bekar, sorularımızı yanıtladı…

Türkiye Grundfos ne zaman kuruldu? Uluslararası yapı içinde nasıl bir öneme sahip?
Türkiye Grundfos 1998 yılında kuruldu. Ardı ardına yaşanan ekonomik ve politik krizlere rağmen, kurulduğu günden beri her yıl döviz bazında büyüdü. Son iki yıldır ise Grundfos Türkiye grup içinde en başarılı şirket seçiliyor. Geçen yıl tüm dünyada Grundfos Oscarları adı verilen bir ödüle layık görüldü. Danimarka, Fransa, ABD, İngiltere ve Çin gibi 10 ülkede üretim yapan firmamız, Türkiye’ye de yatırım yapma kararı aldı. Türkiye son 5 yıldır yatırım için uygun bir pazar değildi. Bu süreçte Çin, Hindistan gibi ülkeler daha istikrarlı oldular ve yatırımı çektiler. Bizler bu yatırımı Türkiye’ye çekmek için çok çalıştık ve bunu elde ettik. Gayretlerimiz sonucu Türkiye grubun gözünde önemsiz pazardan gelişen bir pazara dönüştü. Merkezi büyüme konusunda ikna ettik. Bize güveniyorlar ve saygı duyuyorlar. Türkiye’nin göstereceği gelişime göre yatırım daha da artabilir.

Türkiye için nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz?
Klima, endüstri, ısıtma, dozaj, atık suların taşınması ve sulama gibi farklı alanlarda kullanılan pompa pazarının dünyadaki büyüklüğü 25 milyar dolar civarında. Türkiye’de ise pazarın büyüklüğü sadece 100 milyon Euro. Doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte Türkiye’de pazarın yüzde 20 oranında büyümesi bekleniyor. Grundfos şu anda Türkiye’de 20 milyon Euro ciro elde ediyor. Şirketin bundan sonraki büyüme hedefi her yıl için % 25 olarak öngörülmüştür.

Grundfos Türkiye olarak şu an ne gibi projeler yürütüyorsunuz ?
Yatırım projemiz dahilinde İstanbul’daki yönetim binası, üretim bölümünü ve müşteri hizmetlerini Gebze’de bir çatı altında toplayacağız. 2002’de Türkiye’de hidrofor ve yangın hidroforu üretimine başlamıştık. 2005 ortasında tamamlanacak bu yatırımla derin kuyu pompaları üretimine de başlayacağız. Bu yatırımın tutarı 6 milyon Euro. Önümüzdeki yıllarda toplam yatırım tutarı 10 milyon Euro’yu bulacaktır. Buradan tüm Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu’ya ihracat yapmayı planlıyoruz.
Grundfos sosyal sorumluluk alanında da özellikle eğitime yönelik çeşitli projelere imzasını atıyor. Grundfos, Rahmi Koç müzesiyle ortak olarak Müzebüs projesiyle okullardaki eğitim ve öğretimi müze eğitimi ile desteklemeyi amaçlıyor. Bu projenin amacı Anadolu’nun en uç bölgelerindeki okullara giderek gerek yerleşim şartlarından gerekse maddi zorluklardan dolayı müzelerle tanışma fırsatı olmayan öğrencileri müzeyle buluşturmak.

İşe alım süreciniz nasıl işliyor? Süreçte Kariyer.net’ten nasıl faydalanıyorsunuz?
İşe alımlar esnasında adayların tecrübe ve eğitimleri, sahip oldukları bilgi ve becerileri kadar şirket kültürüne uyumlu olup olmadıklarının üzerinde duruyoruz. Kişinin ne iş yaptığı kadar işi nasıl yaptığına da bakıyoruz. Burada adayın değerlerinin şirketimizin temel prensiplerine uygun olması, iletişim becerilerinin gelişmiş ve takım çalışmasına yatkın olması, bilgiyi öğrenmekten ve paylaşmaktan zevk alması, planlı, başarı ve sonuç odaklı olması, pozitif enerji sergilemesi gibi özellikleri öne çıkıyor. Aday ve kurum kültürü arasındaki eşleştirmeden emin olmak için detaylı ve uzun bir işe alım süreci gerçekleştiriyoruz ve adaylarımıza işe alım sürecinin son aşamasında mutlaka kişilik testi uyguluyoruz. Kariyer.net geçen aylardaki yoğun ve hızlı alım süreci içinde bize çok büyük bir destek oluşturdu. Kariyer.net ile birkaç ay içinde 2000’in üzerinde başvuruya ulaştık. Bu hızlı büyüme dönemizde pek çok pozisyon açığımızı Kariyer.net ile dolduruyoruz. Bizim için Kariyer.net çok etkili ve önemli bir iş ortağı. Aynı anda birçok pozisyonla ilana çıkan bir şirket olarak bize aradığımız adaylara çok hızlı bir şekilde ulaşma olanağı sağlıyor. Özgeçmiş veritabanı olarak da kullanabiliyor, ileride potansiyel olarak doğabilecek ihtiyaçlarımız için de hazırlık yapmış oluyoruz. Kariyer.net ile çalışmaktan her şekilde çok memnunuz.
Faaliyet alanınız, çevre koruma konularıyla çok ilişkili. Bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Sürdürülebilir büyüme, Grundfos için önemli bir konsept. Pompalarımızın, özellikle enerji tüketimi ve malzeme kullanımı açısından çevreye karşı saygı duyması çok önemli. Aynı zamanda sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürdürmek de çok önemli. Faaliyetlerimiz pek çok insanın günlük hayatını etkiliyor. Grundfos pompaları ile su temin edilen ve atık suları uzaklaştırılan milyonlarca insanın yanı sıra dünya üzerinde 10 bin çalışanımız bulunuyor. Grundfos hem iş hayatında hem de sosyal hayatta daima sorumlu bir tutum takınmaya özen gösteriyor. Grup hedefleri arasında ise daha az elektrik enerjisi ile çalışan pompa teknolojisi geliştirmek var. Dünya elektriğinin yüzde 20’sini pompalar tüketiyor. Bu oranın yarısını kurtarabiliriz, bu da yılda 1.450 milyon KWH elektriğin tasarrufu anlamına gelir. Bu alanda çalışmalar yapılıyor.Grundfos grubu, geçen yıl AR-GE’ye 61 milyon Euro’luk ödenek ayırdı.

Grundfos Türkiye gelecek için neler hedefliyor?
Grundfos Grubu, Türkiye’yi ihracat merkezi yapmayı planlıyor. Grundfos Grubu Başkan Yardımcısı Soren Sorenson geçen yıl yaptığı ziyarette Türkiye’nin ilgi çekici bir pazar olduğunu belirterek, Türkiye’nin Kuzey Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve komşu ülkeler için bir satış merkezi olarak düşünüldüğünü vurgulamıştı. Türkiye de bölgesel satış ve servis hizmetleri bizim için ilk adım. 1998’ten beri Türkiye’de üretim ve montaj yapan Grundfos’un üretime daha çok yatırım yapması düşünülüyor. Ancak bu bir anda yüksek bir yatırım yapılacağı anlamına gelmiyor. Daha yavaş adımlarla ilerleyeceğiz. Grundfos Türkiye de 3- 4 yıl içinde sadece ihracat ayağına bakacak yeni bir şirket kurmayı planlıyoruz. Şu an içinde yüzde 20’lerde olan 100 milyon Euro’luk Türkiye’deki pompa pazarında Grundfos’un payını daha da yukarılara çıkarmayı hedefliyoruz.