10 klasik mülakat sorusu

Bugüne dek iş görüşmelerinde adaylara yüzlerce mülakat sorusu yöneltildi. Bu sorulardan bazıları güncelliğini kaybederken bazıları ise önemini koruyarak adaylara sorulmaya devam ediliyor. İşte İnsan Kaynakları uzmanları tarafından adaylara yöneltilen 10 klasik mülakat sorusu ve bu soruların doğru yanıtları için ipuçları.

Tecrübeniz ve yeteneğiniz tek başına yeterli değil. Hayalini kurduğunuz işe girmek için iş görüşmesinde İnsan Kaynakları uzmanlarının sorduğu sorulara doğru, özgün ve etkili bir şekilde cevap vermeniz de büyük önem taşıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de etkisini koruyan, klişe olarak görülen ancak önemli bilgiler verilmesini sağlayan klasik mülakat sorularına hazırlanarak İK uzmanının karşısına geçmek adaylara büyük avantaj sağlıyor.

İşte iş görüşmelerinizde güncelliğini koruyan 10 klasik mülakat sorusu:

Bana kendinizden bahsedebilir misiniz?

Bu soru, iş görüşmelerinin gelmiş geçmiş en klasik mülakat sorusu olmakla birlikte adayların cevaplarken en çok hata yaptığı soruların başında yer alır. İş görüşmesinde bu soruyla karşılaştığınızda kendi hayat hikâyenize odaklanmayın. İK uzmanı kaç kardeşinizin olduğuyla ya da hangi caddede oturduğunuzla ilgilenmiyor. İK uzmanı bu soruyla, geçmiş iş tecrübelerinden neler öğrendiğinizi, hangi alanlarda sorumluluk aldığınızı, işinizde hangi alanlarda çok iyi olduğunuzu, işinizle ilgili nelerin sizi heyecanlandırdığını öğrenmek istiyor.

Sizi neden işe alalım?

En çok sorulan ve adaya cevaplarken kendi kişisel tanıtımını yapabilmesi için en çok fırsat tanıyan sorulardan biridir. Bu soruyu cevaplarken adayların üzerinde durmaları gereken hassas nokta özgün olmaları gerektiği gerçeği… Bu nedenle soruyu cevaplarken “Çünkü işimde çok iyiyimdir” gibi herkesin kurduğu klişe cümlelerden uzak durun. Bunun yerine şirket ve pozisyon hakkında kapsamlı bir araştırma yaparak kendi tecrübeleriniz ile iş başvurusunda bulunduğunuz pozisyonun ve şirketin ne derece örtüştüğünü anlatacağınız başarı hikâyenizle vurgulayın.

Güçlü olduğunuz yönleriniz neler?

Adaylara kendilerini ve güçlü yönlerini anlatabilmesi için fırsat tanıyan sorulardan biri daha bu soru diyebiliriz. Bu soruyu cevap verirken işinizle doğrudan ilgili olan güçlü yönlerinizi, anlatacağınız örneklerle ön plana çıkartın. İşinizle ilgili olmayan alakasız yönlerinizi belirterek bu soruyu cevaplamanız ise yapacağınız en büyük hatalardan biri olur.

Zayıf olduğunuz yönleriniz neler?

Bu soruyu cevaplarken adayların zayıf oldukları yönlerinin farkında olduklarını ve bu yönlerini geliştirmek için attıkları adımları İK uzmanlarına anlatması gerekiyor. O nedenle mülakatta zayıf olduğunuz yönlerinizin belirtilmesi istendiğinde, “Hiçbir zayıf yönüm yok” demek yerine, bu yönünüzün üstesinden nasıl geldiğinizi, bunun için ne yaptığınızı örnekle anlatın.

Bizimle çalışmayı neden istiyorsunuz?

İK uzmanı bu soruyu yöneltirken aslında adaylardan şirketin bir parçası olmayı ne kadar istediğini duymak ister. Bu nedenle “Çünkü bir işe ihtiyacım var”, “Çünkü para kazanmam gerekiyor” gibi cümlelerden uzak durun. Bu tarz sorulara cevap vermeden önce şirket hakkında bilgi edinmeniz ve cevaplarken de şirkette en çok neleri sevdiğinizi ve neden o iş yerinde çalışmayı istediğinizi belirtmeniz önem taşıyor.

Eski işinizden neden ayrıldınız?

Bu soru iş arayan birçok adayın cevap verirken zorlandığı sorular arasında yer alır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta eski işinizi, şirketinizi ve yöneticilerinizi kötülemeyin veya “Aynı işleri yapmaktan çok sıkıldım” gibi cümlelerden uzak durmanız. Bunun yerine ayrılmanızı pozitif bir nedene bağlayın. Eski işinizle ilgili olarak kendinizi geliştirdiğiniz alanları, aldığınız sorumlukları ifade edin ve bundan böyle işinizde hangi alana odaklanmak istiyorsanız onu vurgulayın. Odaklanmak istediğiniz alanları belirtirken elbette başvurduğunuz pozisyonu dikkate alarak cevap verin.

En büyük başarınız nedir?

Bu soru “Güçlü olduğunuz yönleriniz neler?” sorusuyla benzerlik gösterir. Bu tür sorulara cevap verirken subjektif öğelerden ziyade rakamsal öğeleri anlatmanız önem taşıyor. Örneğin, “Yürüttüğüm … projesi sonucunda şirketin satış rakamlarında yüzde … oranında artış gerçekleşti” gibi başarıyı rakamsal değerlerle kanıtlamanız size avantaj sağlar. Yaptığınız çalışmanın şirkete olan katkısını anlatırken abartıdan uzak durun ve başvurduğunuz pozisyonla ilgili olan başarınızı İK uzmanına aktarın.

Karşılaştığınız zor bir durumu ve onu nasıl çözdüğünüzü anlatabilir misiniz?

En yaygın davranış mülakatı sorularından biri olup, bu soruyu cevaplarken yeteneklerinizi ve becerilerinizi yine bir başarı öyküsü üzerinden anlatmanız gerekiyor. Anlatacağınız öykünün ise kısa, net ve özgün olması büyük önem taşıyor.

Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?

Adayların hayata bakışını bir anlamda özetleyen bu soru her ne kadar klişe gibi dursa da aslında tatmin edici bir cevap için kişinin hazırlık yapmasını gerektiriyor. Bu soruyu cevap verirken işinizle ilgili olarak beş yıl sonrasında ne yapmak istediğinizden, işinizin mutlu olduğunuz yönlerinden bahsedebilirsiniz.

Sormak istediğiniz bir soru var mı?

İK uzmanı böyle bir soru sorduğunda adayların çok büyük kısmı “Teşekkür ederim, bir sorum yok” cevabını verir. Ancak unutmamak gerekir ki bu soru aslında, adayın İK uzmanına “Şirketiniz hakkında araştırma yaptım ve bu şirketle oldukça ilgiliyim” şekilde düşünmesini sağlar. Bu nedenle bir sorunuzun olmadığını söylemeyin ancak sırf soru sormak için de kolay, basit sorular sormayın.