Zeki, becerikli, düşünceli ve yetkin olmanız diğer herkesin iş yerinde seni bu şekilde algıladığı anlamına maalesef gelmiyor. İş arkadaşlarının seni bu özelliklerinle algılamasını istiyorsan kıyafetinden konuşmana, beden dilinden tavırlarına kadar her şeyi ince ince düşünmen gerekiyor. Bunun da elbette bazı püf noktaları var.
İş yerinde ciddiye alınmak ne yazık ki her zaman kolay değil. Ciddiye alınmak görünüşün, konuşman ve beden dilin gibi pek çok öğeye bağlı. Bu yazıda diğer insanların seni bu özelliklerinle kabul etmesini ve ciddiye almasını sağlayacak etkili bazı etkili yöntemleri derledik. Hem de uzmanlarından!
İşe erken gidin
Ne kadar çalışsan da çaban ciddiye alınmıyor mu? O hâlde bir şeyleri yeniden düşünmeli ve çalışkanlığını görünür hale getirmelisin. İşe asla geç gitmemeli hatta mümkün olduğunca erken gitmelisin. İş yeri bu imkanı tanıyorsa 10.00-18.00 arası çalışmak yerine 09.00-17.00 arası çalışabilirsin. Araştırmalar işe erken gelenlerin işverenler ve yöneticiler tarafından daha çalışkan olarak algılandığını gösteriyor.
“Hayır” demekten çekinme
Size her önerileni ya da senden her isteneni hemen kabul etmeden önce düşünmelisin. İyice değerlendirdikten sonra ve reddedilmesi gerektiğini düşünüyorsan, yöneticin tarafından istenmiş olsa bile uygun bir dille reddetmelisin. Elbette reddetme gerekçelerini de uygun bir dille açıklamalısın. Nedensiz hayır demek de algını olumsuz etkileyebilir.
Basit yazın
İş yazışmalarında uzun, çok sık kullanılmayan ve zor kelimeleri tercih etmemelisin. Genel düşüncenin aksine kolay okunabilir metinler yazmak aynı şeyi ifade ettiğin daha zor kelimelerle yazılan metinlere göre daha zeki görünmeni sağlıyor.
Hem sıcakkanlı hem yetkin görünün
Araştırmalara göre sadece yetkin görünmek ciddiye alınmanı sağlamıyor. Kendini mümkün olduğunca arkadaş canlısı ve sıcakkanlı göstermen de gerekiyor. Sıcakkanlılığı ve yetkinliğini birlikte yansıtabilirsen, insanlar seni hem daha güvenilir buluyor hem de daha çok saygı duyuyor.
Kıpırdanmayı bırakın
Gergin olduğunda ellerini ovuşturuyor, parmaklarını amaçsızca hareket ettiriyor ya da kağıda anlamsız şekiller çiziyorsan bundan vazgeçmelisin. Bu tür tekrarlayan davranışlar gerginlik ve güç eksikliği göstergesi olarak algılanıyor. Uzmanlar, bu davranışları tamamen yok edemiyorsan bile bunları azaltmanı ya da en azından yavaşlatmanı tavsiye ediyor.
Daha hızlı konuşun
Konuşma hızın insanlar üzerinde çok ciddi bir etkiye sahip. Yavaş bir şekilde konuşmak seni sıkıcı ve yetkinliği sorgulanabilir gösteriyor. Konuşma hızını yükseltmen elbette bu yüzden çok önemli. Hızlı konuşmak seni daha ikna edici yapıyor. Tabii ki insanların anlayamayacağı kadar hızlanmana da gerek yok.
Giyinmeyi ciddiye alın
Giyim ve dış görünüş insanların algısını doğrudan etkiliyor. Dahası giyimin kendi motivasyonun üzerinde de etkisi var. İyi giyindiğinde insan kendisini daha çok ciddiye alıyor. Nasıl giyineceğin ise iş yerinin durumuna bağlı. Ne giyeceğini belirlemek için iş yerinde en şık bulduğun kişilerin tercihlerinden esinlenebilirsin.
El sıkışırken dikkat edin
Tokalaşırken eline biraz güç verebilirsin. Karşındakinin kolunu kırmak ister gibi çok sert değil ama tamamen de cansız olduğun izlenimi yaratmayacak şekilde yumuşak da olmayacak bir dengeye oturtmalısın. Güçlü ve nazik bir tokalaşma gerçekten de çok büyük fark yaratıyor. Ayrıca tokalaşırken göz teması kurmayı ve gülümsemeyi de asla ihmal etmemelisin.
Dünyayı takip edin
İster sosyal medyadan istersen de gazete ya da televizyondan bir şekilde dünyayı takip etmelisin. Özellikle de sektöründe ne olup bittiğini iyi takip etmelisin. Böylece hem işle ilgili konuşacak konuların olacaktır hem de sohbet tıkandığında gündemden laf açıp samimiyet geliştirebilirsin.
Eğlenceli olun
Ciddi olmak asık suratlı ve soğuk olmak demek değil. Ölçüsünde olmak şartıyla espri yapmak da gerekiyor. Ölçüsünde eğlenceli ve espritüel olmanın gücünü sana başka hiçbir şey veremez!