Kariyer değişikliğine hazırlanmak heyecan verici, ama aynı zamanda belirsizlik nedeniyle biraz da ürkütücüdür. Peki, farklı bir alanda ilerlemeye karar verip, iş başvurularına başladığında mülakat daveti almayı nasıl sağlayabilirsin? İyi bir ön yazı bu noktada sana yardımcı olacak. Peki, nasıl?

İşe alımla ilgili belli trendler, yaklaşımlar olsa da bazen şirket kültürü ya da işe alım uzmanının yaklaşımı nedeniyle değişime direnç gösterilebilir. Günümüzde iş hayatında yaşanan dönüşümle çalışan merkezli uygulamalar yaygınlaşsa da hâlâ geleneksel bakış açısından söz edilebilir.

Örneğin; kariyerini yazılım mühendisliğinde geçirmiş birinin neden finansal bir programa başvurduğunu irdeleyip irdelememek tercihe göre değişir. Bu noktada özgeçmişinin incelenmesini sağlaman için etkili bir ön yazıyla kendini fark ettirmen önemli. Burada zor olan az kelimeyle çok şey anlatabilmek, detaylara boğmadan önemli noktaları vurgulayabilmek… Böyle bir yazıyı hazırlamak stresli ve zaman alıcı görünebilir, ancak şu ipuçlarını uygulayarak işini kolaylaştırabilirsin…

Özgeçmişler, iş deneyimini sergilemen için harika bir araçken; ön yazı, deneyimlerinin bir sonraki görevinde başarılı olmana nasıl yardımcı olacağını açıklama fırsatı verir. Aynı zamanda olası bir işverene iş için doğru kişi olduğunu anlatman için de iyi bir yoldur.

Etkili bir ilk cümleyle başla

Etkili bir cümle kurmak için bazı klişe ifadelerden kaçınmalısın. Bir soru sorabilirsin, deneyimin hakkında ilginç bir bilgiyle başlayabilirsin ya da neden kariyer rotanı değiştirmeye karar verdiğine dair kısa bir anekdot anlatabilirsin.

Kendini kısaca tanıt

Bir işe alım müdürüne kendin hakkında sadece üç şey söyleyebilecek olsaydın, bunlar neler olurdu? Deneyimini nasıl pazarlamak isterdin?

Örneğin; bir satış rolünde yeteneklerini geliştirmeye hevesli, teknolojiden anlayan bir müşteri ilişkileri uzmanı mısın ya da insan kaynaklarına geçiş yapmak isteyen iyi bir pazarlamacı mısın? Ön yazının bu bölümünü, seni benzersiz bir birey ve çalışan yapan nitelikleri vurgulamak için kullan. Tüm hayat hikayeni buraya dahil etmene gerek yok. Örneğin; “2015 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra yönetici asistanlığı işine başvurmaya karar verdim…” gibi bir cümle yerine “İletişim dili güçlü, organize, yetenekli ve çözüm odaklı bir yönetici asistanıyım” diyerek girişi kısa ve işinle ilgili tutabilirsin.

Kariyer değişikliği hikayeni paylaş

Kariyer değişikliğinin ardındaki nedeni burada açıklayabilirsin. Başvurduğun sektöre her zaman gizli bir ilgin mi vardı? Bir proje üzerinde çalışırken, tesadüfen bu alanı keşfettin ve bu işe mi yoğunlaşmak istiyorsun? Bu nedenlere benzer olarak senin hikayen neyse, bunu anlatmalısın. Böylece farklı deneyimlerine rağmen, seni bu yeni alan için heyecanlandıran şeyin ne olduğunu anlatarak işe alım uzmanını da ikna edebilirsin.

Aktarılabilir becerilerini vurgula

Aynı işe başvuru yapan binlerce aday olabilir ve işe alım uzmanlarının da vaktinin kısıtlı olduğunu düşündüğümüzde rekabette nasıl öne çıkacaksın? Elbette ki en baştan beri söylediğimiz gibi önemli noktaların altını çizerek… Bu nedenle yapman gerekenlerden biri de bir önceki deneyimlerinden başvurduğun pozisyonda da yararlanabileceğin yetkinliklerini vurgulaman. Bu yönde örnekler vermen de yine işe alım uzmanını ikna etmede işine yarayacaktır.

Hepsini bir araya getir

Son satırlarını kapanış cümleleriyle tamamla. Önceki paragraflarda mülakata neden davet edilmen gerektiğine dair açıklamalar yaptın. Son olarak bunları toparlarken, şirket için de yapabileceklerin olduğuna satırlarında yer vermelisin. Örneğin;

“Pazarlama ve halkla ilişkiler uzmanlığımın dijital reklamcılık ekibinize nasıl fayda sağlayabileceğini tartışmayı dört gözle bekliyorum!” diyebilirsin.

Buraya dikkat!

1 – Ne yaparsan yap, sahip olmadığın deneyim için özür dileme. “Çalışan eğitimi konusunda doğrudan bir deneyimim olmadığını biliyorum ve bunun için üzgünüm…” gibi bir şey yazmak yerine, “Son dört yıldır dinamik bir iş geliştirme ortamında çalışmış biri olarak, kişisel becerilerimi geliştirme fırsatı beni heyecanlandırıyor.” diyebilirsin.

2 – Ön yazını doğru kişi veya kişilere yönelt.

3 – Başvurduğun pozisyona özel ön yazı yazmayı ihmal etme.

4 – Uzun bir metin yazma. Önemli detayları vurgula, ama detayları görüşmeye sakla.

5- Metni yazdıktan sonra kısa bir ara ver ve sonra tekrardan oku. Yanlış bir ifade ya da yazım hatası varsa fark etmen daha kolay olur.

6 – Son olarak; yeteneklerini, aktarılabilir becerilerini ve bu yeni alana olan tutkunu vurguladığından emin ol.

Tüm bunlar işe alım sürecinin olumlu ilerlemesine  yardımcı olacaktır.

Kaynak: The Muse

Ön yazı hazırlamakla ilgili diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.