Yaptığı işi sevmeyen pek çok çalışan ya az bir sermaye ile kendi işini kurmanın ya da yıllardır çalıştığı alanı değiştirerek farklı bir alanda ilerlemenin hayalini kuruyor. Eğer sen de kariyerini değiştirmek istiyorsan herhangi bir adım atmadan önce dikkat etmen gereken 4 nokta bulunuyor.

Kariyer değişikliği yapmak elbette kolay alınabilecek bir karar değil. Kimisi bunu hedeflerken yapmak istediği işin ne olduğunu bilerek, anlayarak ve planlayarak yola koyuluyor kimisi de kendini akışa bırakıyor. Her ne şekilde olursa olsun kariyer değişikliği yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım kritik detaylar bulunuyor.

Kariyer değiştirme nedenin ne?

Kariyerini değiştirmeden önce seni mutsuz eden şeyin aslında ne olduğundan tam olarak emin olman gerekiyor. Kötü bir dönemden geçiyor olabilirsin… Asıl problemin yaptığın iş değil de yöneticin,  çalıştığın şirket ya da maaşın olabilir… Kariyer değişikliğini neden istediğini anlaman, acele ve yanlış bir karar vermeni engeller ve böylelikle sorunun kaynağını öğrenerek daha sağlıklı adımlar atmanı sağlar. Bir şeyden kaçmakla, bir yere doğru koşmak arasındaki farkı unutmamakta fayda var…

Asıl odağın “maaş” mı?

Kariyer değişikliği yapmak istemenin nedenleri arasında “maaş” ne kadar yer kaplıyor? Örneğin, ilgi alanlarınla, değerlerinle ve en güçlü yönlerinle uyuşmayan yüksek ücretli bir iş seni ne kadar mutlu eder ya da sana uyan, yapmayı çok sevdiğin, ancak kazancı seni tatmin etmeyen bir işe ne kadar devam edebilirsin? Yeni bir kariyer seçerken, bu kararı sadece kazanç potansiyeline dayandırmaman, süreci enine boyuna ele alman ve tüm ihtimalleri değerlendirmen daha yerinde adımlar atmana yardımcı olabilir.

Yeterince fikir alışverişinde bulundun mu?

İlgilendiğin alanla ilgili yaptığın araştırmalar yola koyulmak için ihtiyacın olan materyaller hakkında bilgi verebilir. Bu ön hazırlığın yanı sıra yapmak istediğin işte çalışan kişilerle iletişime geçmen, onların tecrübelerini dinlenmen ihtiyacın olan detaylar konusunda sana daha net fikir verebilir. Bu nedenle, network’ündeki kişilerle iletişimini artırabilir ve hatta çemberi genişleterek takip ettiğin alanla ilgili olan profesyonellerden daha derin bilgiler edinebilirsin.

Ödevini yaptın mı?

Bir örnekle devam edelim. Hemen her çalışanın “Ege’ye yerleşip kafe açma”ya benzer hayalleri var ancak bu hayallerin pek azı gerçeğe dönüşüyor. Bu hayali kurup başarılı olanların en önemli özelliği ise hem müşterilere iyi hizmet sunabilmeleri hem de bir işletmenin nasıl yönetileceğine dair bir bilgilerinin, eğitimlerinin ya da deneyimlerinin olması. Bu nedenle, yola koyulurken “Geliştirmem gereken yönlerim neler?” sorusunu sorarak eksik yönlerini geliştirmeye yönelik adımlar atmalısın.