İnsan Kaynakları’nın gelişimi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Dünden bugüne neler değişti?
İnsan Kaynakları Bölümü’nün yönetimdeki Stratejik öneminin artmasından sonra, geçmişte sadece özlük işleri ve bordro gibi operasyonel işlerle ilgilinenen bu birim, artık yönetimin “iş ortağı” haline geldi. Yani şirketlerin en değerli kaynağı olan “insan kaynağını” geliştiren, eğiten, daha verimli çalışmalarını ve fayda yaratmalarını sağlayan sistemler ortaya çıkararak yönetimde stratejik bir ortak olarak yeni yerini aldı.
İnsan Kaynaklarının en önemli rollerinden biri de şirkete Katma Değer sağlamasıdır. Çalışanların performansını arttırmak ve bu performansın da şirketin perfomansını arttıran en önemli etken olmasını sağlamak İnsan Kaynakları Bölümü’nü daha da stratejik bir hale getirmektir.

Çağımıza teknolojinin hakim olması ile birlikte, İnsan Kaynakları departmanı bu gelişmeden nasıl etkilendi?
Türkiye’de ilk e-dönüşümü başlatan grup Koç Bilgi Grubu’dur. Bu konuda çok fazla bilgi biriktirdik ve elimizdeki bu kaynakları öncelikle devletimiz daha sonra müşterilerimiz ve tüm özel sektör ile paylaşıyoruz. E-Dönüşüm denilince akıllara ilk Koç Topluluğu geliyor. E- dönüşüm isminin patenti de bize ait. Hedefimiz; öncelikle devlet, kamu ve daha sonra özel sektörde e- dönüşümü yaygınlaştırarak Türkiyenin E- Dönüşümünü sağlamaktır.
Bu çerçevede e-insan kaynakları, dönüşümün, en önemli parçalarından birisidir. Kendi şirketlerimizde e-insan kaynaklarını ana süreçlerimizde kullanmaya başladık. Bu sayede, firma eğer dağınık lokasyonlardan oluşuyorsa, sanal ortamda iletişimi sağlamak, verilere tek elden ve güncel ulaşmak kolaylaşıyor. Ortak uygulamaları ve geliştirme çalışmalarını daha rahat ve hızlı gerçekleştirme imkanı oluyor. Aynı zamanda çalışanlarla ilgili bilgilerin çift yönlü akması imkanı doğuyor . Çalışanların, ihtiyaç duyduğu eğitimlerin e-eğitim şeklinde ve kendilerince dizayn edilmesine imkan veriyor. Avantajlarının en önemlisi ise, E-İnsan Kaynakları Uygulamalarını, veriler ve bilgi sistemleri kaynakları direkt elinizin altında olduğu için çok daha hızlı devreye sokabiliyorsunuz. Örneğin Özlük İşlemlerinin yanı sıra Performans Değerleme, Kariyer Planlama vb. sistemler şu anda tamamen e-ortamda yürütülüyor. Tüm bu süreçlerin e-ortamda sürdürülmesinin sağladığı en önemli fayda ise işlerin kolaylaşması, hızlanması ve verimliliğin artmasıdır.

Geleceğin İnsan Kaynakları departmanında olması gerekenler neler?
Gelecekte İnsan Kaynaklarında çalışanların yetkinlikleri gelişmiş, değişime ayak uydurabilecek ve değişimi yönledirecek kişiler olması gerekmektedir. Diğer fonksiyonlarla daha iç içe , onlarla birlikte sinerji yaratan işlerde, çalışan ve yönetimi yönlendiren bir role sahip olmaları gerekmektedir.

Türkiye’nin ilk ve en gelişmiş İnsan Kaynakları sitesi Kariyer.net ile birlikte sizce İnsan Kaynakları uygulamalarında neler değişti?
Bu tarz veri tabanlarının başvuru sahipleri için kolaylığı, bizlere istedikleri zaman ulaşıp bilgilerini bırakabilmeleri ve kendi bilgilerini güncel tutmabilmeleridir. Bizler için önemi ise; eğer bu başvurular, fax, e-mail , posta aracılığı ile gelirse, bu CV’lerin özelliklerine göre sınıflandırılması, dosyalanması gerekirdi. Bu, hem çok zaman alan hem de bizler gibi e-dönüşen şirketler için fazla kağıt sarfiyatı anlamına gelmektedir. Ayrıca bu tip sınıflandırmalarda, daha sonra ihtiyacınız olan aday özelliklerine ulaşırken arama yapmak, ciddi bir zaman kaybına dönüşebiliyor. Halbuki e ortamda, istediğiniz özelliklere göre, aradığınız adaylara çabuk ve rahat bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Hem de güncel bilgileriyle…

Bununla birlikte kariyer.net sadece işe alımlarda kullanılan bir veritabanı olmaktan başka, hem iş arayan kişileri, hem de profesyonelleri geliştirmeyi amaçlayan, bilgilerin paylaşıldığı en sık kullanılan bir portal olmaya kısa sürede başarılı bir şekilde ulaşmıştır.