Son 5 yılın verileri, kadınların mühendislik alanlarındaki başvurularının yaklaşık üç katına çıktığını ortaya koyarken, yönetici pozisyonlarına olan başvurularda kadınların oranı ortalamanın altında kalıyor.

Türkiye’nin en büyük online istihdam platformu olan Kariyer.net, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, veri tabanında bulunan 25 milyonu aşkın özgeçmiş arasından kadın istihdamına ilişkin derlediği verileri paylaştı. %51’i 19-30 yaş arasında, %64’ü yükseköğretim mezunu olan kadın adayların verileri, genç ve eğitimli kitlenin tercihlerini göstermesi açısından büyük önem taşıyor.

En çarpıcı sonuç; kadınların mühendislik pozisyonlarına olan ilgisindeki artışta kendini gösterdi. 2013 yılında bu pozisyon için 990 binden fazla kadın iş başvurusunda bulunurken, bu sayı her yıl biraz daha artarak 2017’de 2 milyon 798 bine ulaştı. Şirketlerin Araştırma-Geliştirme (AR-GE) alanında önemli atılımlar yapması nedeniyle bu alanda donanımlı çalışana ihtiyaç hızla artarken, AR-GE Mühendisi olmak isteyen kadınların sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Bu bölüme kadınlar tarafından 2016’da 20 binden fazla iş başvurusu yapılırken 2017’de başvuru sayısı beş katına çıktı ve 106 bini aşkın başvuru gerçekleşti. En yüksek ikinci artış yüzde 97 ile Vardiya Mühendisi pozisyonunda yaşandı; yüzde 57’lik artışla Tasarım Mühendisliği ise kadınların en çok başvurduğu üçüncü mühendislik pozisyonu oldu.

Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal: “Kadınların meslek tercihleri değişiyor”

Verileri değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, şu açıklamayı yaptı: “Son 5 yılın rakamlarını incelediğimizde; Kariyer.net’e yeni üye olan adaylarda kadınların %50’nin üzerine çıktığını görüyoruz. Yine son yıllarda kadınların meslek tercihlerinin değiştiği göze çarpıyor; kadınların mühendislik pozisyonlarına yaptığı başvuruların son yıllarda üç katına çıkması bu tercih değişikliğinin en büyük göstergelerinden biri olarak nitelendirilebilir. Diğer yandan yönetici pozisyonuna yapılan başvuruların sadece üçte birinin kadın adaylardan gelmesi bu alanda halen gidilecek yolumuz olduğunu gösteriyor. Tüm bu gelişmeler, kadınların istihdam dünyasındaki yerinin gelecek yıllarda değişeceğine işaret ediyor.”

“Sağlık” en gözde sektör

Kariyer.net üyesi üniversite mezunu kadınların en çok okuduğu bölümler İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi, Muhasebe ve Maliye olurken; mezun olunan üniversitelerde ilk 5’i Anadolu, İstanbul, Marmara, Kocaeli ve Uludağ üniversiteleri oluşturuyor. Yapılan değerlendirmede, üniversite mezunu kadınların en çok Sağlık, Tekstil, Finans-Ekonomi, Hizmet ve Ticaret sektörlerinde iş başvurusunda bulunduğu görülüyor. İlkokul ve lise mezunu kadınların tercihleri incelendiğinde en çok tercih ettiği pozisyonlar ise şöyle sıralanıyor: Satış Danışmanı, Sekreter, Hemşire, Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi ve Yönetici Asistanlığı.

Kadın adayların en az olduğu bölge: Doğu Anadolu

Kariyer.net verilerine göre kadın adayların en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesi, en az olduğu bölge ise Doğu Anadolu Bölgesi. Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde kadınların en çok iş başvurusunda bulunduğu sektör “Sağlık” olurken, Akdeniz Bölgesi’ndeki kadınların tercihi “Tekstil”, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki kadınların tercihi ise “Finans Ekonomi” sektörü oldu. Şehir bazında incelendiğinde; Aydın ve Kırklareli’deki kadın adaylardan gelen başvuruların ortalamanın üzerinde artış gösterdiği kaydedildi.