mülakat anında dikkat etmen gerekenler

Mülakat anında dikkat etmen gerekenleri biliyor musun? Bu zamana kadar katıldığın iş görüşmelerini bir düşün… En çok nelere dikkat ettin? Görüşmeyi tamamladıktan sonra “Keşke şöyle demeseydim, keşke şu özelliğimin üzerinde daha çok dursaydım” dediğin oldu mu? Her mülakat süreci kendine özeldir, ancak “aday” koltuğuna oturduğumuzda önem vermemiz gereken birkaç konunun da altını çizmekte fayda var!

Mülakat anında hem adayın hem de işe alım uzmanının dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Her iki taraf açısından da verimli bir görüşme olması için sürece özenli yaklaşmak şart. İşte, sana yardımcı olabilecek ipuçları:

  • Öncelikle online başvuru gerçekleştirirken iş tanımını dikkatlice gözden geçirmeli, işin sana uygun olup olmadığına karar vermelisin.
  • Görüşme yapacağın firmayı mutlaka önceden araştırmalı, firma ile ilgili bilgi sahibi olmalısın. (En azından web sitesini mutlaka incelemelisin.)
  • Beklentilerin konusunda net olmalısın. Unutma, en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
  • Görüşme sırasında karşı tarafı dikkatlice dinlemeli ve sorular sormalısın. (Kime raporlayacağın, yan haklar, iş tanımından beklentiler vb.) İş görüşmesinde sorulabilecek diğer soruları merak edenler buraya tıklayabilir.
  • Son dönemde görüşmeler de ağırlıklı olarak online ilerliyor. Yine de ilk izlenimin önemli olduğunu unutmamalısın ve görüşmeye katılmadan önce internet bağlantını, mikrofonunu ve kameranı mutlaka kontrol etmelisin. Arka planın da dağınık olmamasına özen göstermelisin.
  • Mülakat anında dikkat etmen gereken faktörlerin içinde, “İletişim” temeli oluşturuyor. Fakat her konuda olduğu gibi bu konuda da aşırıya kaçmamak önemli. Sempatik görünmek adına sürekli gülümsemek, güven vermek adına bilmediğin bir konuda uzman(mış) gibi görünmeye çalışmak, mülakatta yapılmaması gerekenler arasındadır ve olumlu çizmek istediğin portrenin aksine ters etki yaratacaktır.

Peki ya işveren?

Elbette işe alım süreci sadece aday tarafından değil, işveren ve/veya insan kaynakları yetkilileri tarafından da ciddiyetle yürütülmesi gereken bir süreç. Adayın dikkat etmesi gereken konular olduğu gibi, insan kaynakları ve/veya işverenlerin de süreci sahiplenmesi oldukça önemli.

Özellikle uzun süren işe alım süreçlerinde, pozisyonun askıya alınması vb. durumlarda adaylara net bir bilgilendirme yapılması, olumlu-olumsuz geri dönüşlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu yaklaşım, adaya kendini daha “değerli” hissettirirken, şirket hakkında da olumlu bir izlenim edinilmesini sağlıyor. Süreçle ilgili net bilgilendirmelerin yapılmaması, mülakat sırasında işverenin karşısındaki ile göz kontağı kurmayarak cep telefonuyla vb. ilgilenmesi gibi uzatılabilecek birçok neden, adayın hem firma hem de pozisyon ile ilgili olumsuz bir görüşe sahip olmasına sebep oluyor.

Empati kurabilmek önemli

Daniel Goleman’ın Duygusal Zeka kitabında da bahsettiği gibi, günümüz psikolojisinde “empati” sözcüğü üç ayrı anlamda kullanılmaktadır:

“Seni fark ediyorum”

“Duygunu paylaşıyorum”

“Bu yüzden sana yardım etmek için harekete geçiyorum.”

Tüm bu nedenlerle ister aday ister işveren tarafında ol, hem kendini hem de karşındakini gerçekten “fark etmeye” odaklanmalısın. Özgeçmişte yazan bilgilerden daha fazlasını anlatmaya ve keşfetmeye çalışmalısın.

Unutma, vazgeçmemek başarının temel unsurudur. Kapıyı yeterince uzun süre ve yüksek sesle çalarsan, birilerini uyandıracağından emin olabilirsin.

Konuk Yazar: Aysu Altınkaya Uluğ / İK İş Ortağı & Profesyonel Koç (ACC)