Mülakatta ilk anda öne çıkmanın püf noktaları

İş görüşmelerinde ilk izlenimde yarattığın imajın, görüşme sonunda o işi alıp alamayacağını belirleyecek kadar önemli olduğunu biliyor musun? Farklılaşmak, akılda kalan bir aday olmak için küçük detaylara özen göstermen, büyük fırsatları elde etmene olanak sağlayabilir. İşte, sana birkaç öneri!

Özgün ol

İş görüşmeleri genelde stresli olunan zamanlardan biridir. Bu nedenle adaylar genelde ufacık detayları kaçırarak bir anda antipatik bir adaya dönüşebilirler. Bu noktada özgün bir tarza sahip olman önemli. Dış görünüşün, gülümsemen, nezaketin ve içten iletişiminle kendine has bir tarz oluşturmalısın.

Mülakatta duygulara dokun

Aday olarak oturduğun masada, karşında oturan kişinin de senin gibi bir insan olduğunu ve duyguların bulaşıcı olduğunu unutma. Senin tüm duygu ve tutumun bir ayna gibi karşındaki insana yansıyacaktır. Bu nedenle karşındaki kişiye kendisini iyi hissettirecek bir tutum içerisinde ol. Pozitif ve enerjik olmayı görüşme boyunca sürdür. Bu, görüşmecinin daha kolay empati kurmasını sağlayacaktır.

Açık iletişim kur

Ucu kapalı ve kısa konuşmalardan kaçınarak temiz, yalın, açık ve dürüst bir iletişim kurmaya özen göster. Dürüst ol ve sana doğru gelmeyen bir konu hakkında nazik bir şekilde neden böyle düşünmediğini sebepleri ile birlikte açıkla. Karşıt fikirlerini ölçülü ve doğru bir şekilde ifade edebilmen, seni eksi puana düşürmekten çok akılda kalan bir aday yapar.

Beden dilini pozitif tut

Beden dilinin ilk izlenimde ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Kendinden emin bir duruşunun olması, gülümseyen bir yüz ifadenin olması, el sıkışırken dahi güçlü, nazik ve ölçülü tokalaşman görüşmenin pozitif başlayıp kapanmasına katkı sağlar. Negatif, karamsar, güvensiz ve mutsuz bir beden dili yansıtman tüm görüşmenin sıkıcı, gergin ve kısa bir görüşme olmasına neden olur.

Dengeli ve ölçülü ol

Olabilen her konuda dengeli, tutarlı ve ölçülü olmaya özen göster. Çok uzun veya çok kısa konuşmamaya, çok sıradan ya da abartılı giyinmemeye, çok büyük tepkiler ve mimikler yapmamaya, durumlara çok nötr kalmamaya özen göster. Bu işin başı kesinlikle denge ve ölçüden geçiyor. Unutma ki dengesi bozulan terazi doğru tartmaz.

Konuk Yazar: Gizem Topsakal Acet /  Talent Recruitment Partner

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.