İş arama sürecinin en önemli aracı olan özgeçmişler yapabileceklerinizin bir aynası, daha önce yaptıklarınızın ise en belirgin göstergesidir. Peki, birçok araştırmaya göre ilk bakışta 4 dakikadan fazla vakit ayrılmayan özgeçmişleri doğru ve fark edilir kılacak en önemli etkenler neler?

Üniversiteden yeni mezunsunuz ya da uzun yıllar çalıştığınız iş yerinden ayrılma kararı aldınız. İş arama sürecine başlamadan önce ilk yapmanız gereken özgeçmişinizi hazırlamak olacak. Belki günlerce üzerinde düşünecek, kelimeleri tek tek seçecek, önce çok uzun oldu diyerek kısaltacak sonra da çok kısa oldu diyerek yeni yeni eklemeler yapacaksınız.

Bütün bu hazırlık sürecinde yapılması gereken en doğru hareket aslında yalın ve anlaşılır olmaya çalışmak. Özgeçmişinizin onu okuyacak insanı yoracak derecede uzun olması daha ilk aşamada elenmenize neden olurken sizinle ilgili öğrenilmesi gereken bazı bilgileri paylaşmamak da dikkat çekememenize neden olacaktır. Bunun yanında özellikle son çalışılan iş yerleriyle ilgili eksik bilgiler, tarih yanlışlıkları gibi hatalar da karşı tarafta olumsuz izlenim yaratabilir.

Teknik hareketler
Birbirinden çok farklı özgeçmiş formatları hazırlamak mümkün. Ama tüm o formatların içerisinde çok basit gözükse de mutlaka bulunması gereken ortak özellikler var. Klasik özgeçmiş formatı kişisel bilgilerinizle başlar. Her formatta olduğu gibi bu formatta da kişisel bilgileriniz yani adres, telefon, e-mail bilgilerinizin güncel olması en önemli noktayı oluşturuyor. Güncel olmayan bir bilgi kritik bir fırsatı kaçırmanıza neden olabilir.
Eğitim bilgilerinizi son mezun olduğunuz okuldan başlayarak vermeli, daha önce çalıştığınız iş yerinizdeki görev tanımlarınızı ana hatlarıyla aktarmalısınız. Yazım hataları, özensizlik, her bilgisayarda açılamayacak formattaki dosyalar da özgeçmişinizin tozlu raflar arasında kaybolması demek olacaktır.

Artistik puanlar
Her haliyle doğru ve klasik formatta hazırlanmış bir özgeçmişe sahip olsanız da uzun dönemler fark edilmediğinizi düşünebilirsiniz. İşte burada işe alım uzmanının gözünde alacağınız artistik puanlar devreye giriyor. Öncelikle başvurduğunuz kuruma özel yazacağınız bir kapak yazısı fark yaratmanızı sağlayacaktır. O kuruma sağlayabileceğiniz katkıları da mutlaka bu kapak yazısında belirtmelisiniz.
Bir başka puan artırıcı içerik ise referans bilgileri… Özellikle son ayrıldığınız ya da staj yaptığınız iş yerindeki yöneticinizi referans olarak göstermeniz özgeçmişinizi okuyan uzman gözünde ayırt edici olacak ve güvenilir bir algı yaratacaktır. Ancak burada kritik nokta referans olarak yazacağınız kişinin onayının olması. Aksi takdirde oluşacak olumsuz durumlar hiç istemediğiniz bir sonuç yaratabilir. Tüm bunların yanında özgeçmişinizde daha önce hazırladığınız projelerden örneklerin anlatılması da önemli. Örneğin tasarımla ilgili bir iş arıyorsanız daha önce yaptığınız tasarımlardan ufak örneklerin CV’nize eklemeniz artistik puanlarınızı artıracaktır.