Yılın performans değerlendirmelerinin yapıldığı o zamanı geldi. Görüşmenin nasıl geçeceğini merak ediyor olabilirsin. Peki, kendini en iyi şekilde ifade etmenin ipuçları neler? İşte, sana yol gösterecek 4 teknik!

Performans değerlendirme süreci çoğu zaman stresli olabilir; ya istediklerin için savaşacaksın ya da sessiz kalacaksın. Bazıları için bu görüşmeler; geçmiş başarıları değerlendirmek, zorlukların üstesinden gelmek ve yeni hedefler belirlemek için önemli bir an. Elbette yöneticinin geri bildirimi bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle kendini en iyi şekilde ifade ettiğinden emin olmalısın.

Kuzey yıldızını ayarla

Hazırlık sürecine dalmadan önce, kuzey yıldızını (profesyonel hedeflerine uygun yol gösterici ilke veya kapsayıcı hedef) tanımla. Bu, performans inceleme hazırlığının temelini oluşturur. Ayrıca başarılarını ve hedeflerini kariyerin için daha geniş bir vizyona bağlamana olanak tanır.

Gelecek yıl senin için başarının nasıl göründüğünü belirlemen önemli. Bu, beceri geliştirmeyi, liderlik fırsatlarını veya belirli proje başarılarını içerebilir. Net bir kuzey yıldızına sahip olarak, performansını gözden geçirme amacını belirtmiş olursun. Yöneticine ileri görüşlü olduğunu ve mesleki gelişimine önem verdiğini de gösterirsin.

Destek belgelerini topla

Başarılarını ve hedeflerini somut kanıtlarla destekle. Başarılarını, katkılarını ve büyüme alanlarını gösteren, ölçen ve vurgulayan belgeleri topla ve düzenle. Başarılı iş sonuçları, müşteri geri bildirimleri vb.

İşten çıkarmaların ve yapısal değişikliklerin yaygın olduğu günümüzün belirsiz zamanlarında, yöneticin ne üzerinde çalıştığını farkında olmayabilir. Yöneticin ister yeni olsun, ister fazla tecrübesiz olsun, performans incelemen sırasında somut örnekler sunman; elini güçlendirecek ve kuruluş içindeki etkine ilişkin kapsamlı bir genel bakış sağlayacaktır.

İddialı ol

Sesinin duyulmasını ve başarılarının tanınmasını sağlamak için iddialı olmalısın. Bunun için başarılarını açıkça ifade et, bunların ekip hedefleri ve genel şirket başarısı üzerindeki etkilerini vurgula.

Bazı yöneticiler geri bildirim sunma konusunda çok proaktif olmayabilir. Bu nedenle performans görüşmesinde tatmin edici bir yorum duyamayabilirsin. Sorular sor, açıklama iste ve geleceğe dair beklentilerini ifade et. Becerilerini başka nasıl geliştirebileceğini veya işi nasıl destekleyebileceğini sormaktan, büyümeye nasıl devam edebileceğini önermekten, karşılaştığın zorlukları tartışmaktan çekinme! Tüm bunları büyüme ve gelişme fırsatları olarak sun.

Performans görüşmesini olumlu karşıla

Performans görüşmesine olumlu bir tutum ve açık fikirlilikle yaklaş. İddialı olmak; aşırı duygusal, agresif veya pasif olmaktan kaçınarak, gelişim odaklı bir zihniyetle geri bildirim almayı içerir.

Geri bildirimde bulunurken büyümeye ilham veren yapıcı bir mesaja odaklanmak çok önemlidir. Geri bildirimi olumlu bir şekilde kabul etmek, kariyer gelişiminin normal bir parçasıdır. Olumsuz geri bildirimler üzerinde durmak yerine eyleme geçirilebilir öğelere odaklan.

Kaynak: 1