Adayların işe girdikten sonra hızlıca yükselme beklentilerinin başladığını anlatan Şapka Koçluk, Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Müge Çevik, terfi alabilmek için ipuçlarını anlatıyor.

Çevik, öncelikle işe giriş sürecinin ardından başlayan yükselme arzusunun birçok çalışanın hayali olduğuna dikkat çekiyor. İşlerinde yükselenlerin ise kendilerinden beklenen performansı nasıl karşılayacağı konusunda ciddi stres yaşadığını vurgulayan Çevik, “Peki nasıl oluyor da bazıları diğer çalışanlar arasından sıyrılırken bazıları bunu başaramıyor? Şirketler aynı profesyonel beceriye sahip çalışanlar arasından kimi terfi edeceğine nasıl karar veriyor?” sorularının cevaplarını üç başlık altında topluyor.

 

Kişi kendini tanımalı

İlk olarak,“Profesyonel iş yaşamında, kişi öncelikle kendini tanımalı” diyen Çevik, kişinin sadece güçlü yönlerini değil, en zayıf yönlerini de bilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çevik’e göre, öncelikle cevaplanması gereken soruların başında şunlar bulunuyor: Kişi hangi durumlar karşısında öfkeleniyor? Öfke nöbetine girdiğinde ne yapıyor? Stresin hangi düzeyiyle baş edebiliyor? Stres hangi seviyeden sonra kişi için motive edici olmaktan çıkıp yıkıcı oluyor? Şirket içinde iyi anlaştığı ve anlaşamadığı kişilerin davranış modellerine ne tepki veriyor?

Çevik, özellikle özgüveni gereğinden yüksek, müzakere konusunda en iyi olduğunu düşünen kişilerin bu yöntemi öğrenmesi gerektiğini ifade ediyor. Kendini tanımanın ikinci adımının kariyerinde nereye gideceğini bilmekten geçtiğini söyleyen Çevik, kişinin hedefini belirlemesi ve bu hedefi gerçekleştirmek için neler yapabileceğini, hangi kazanım için hangi bedeli ödemeyi göze alabildiğini bilmesinin de çok önemli olduğunu vurguluyor.

 

İyi ve bakımlı görünmeli

Bir kişinin hayatın her alanında iyi ve bakımlı görünmesi gerektiğini kaydeden Çevik, iş yaşamı için de aynı kuralın geçerli olduğunu dile getiriyor. Çevik, artık sadece performansa dayalı değerlendirmelerin yapılmadığı bir iş dünyasında olunduğunu, bu nedenle çalışanların yaptıkları işi nasıl anlattıklarının ve nasıl yansıttıklarının da günümüz dünyasında önemli olduğunu söylüyor. Çevik ayrıca, dış görüntüsüyle iş disiplinini ve kendisine saygısını ortaya koymayan biri olmanın, fark yaratmanın önündeki en büyük engel olduğunu savunuyor.

 

Dünyasını ve hayata bakışını genişletmeli

Çevik’in başarı için üçüncü ipucu ise iş hayatında ayrışmanın yollarını anlatıyor. Çevik, “İş yaşamında ayrışmanın adımları; kişinin kendisini ve hayatını nasıl geliştirdiği ve yönettiğiyle gerçekleşir. Profesyonel beceriler, müzakere teknikleri, yönetim becerileri, satış ve pazarlama gibi alanlarda bilgi ve becerileri artırmak yükselmenin ve takdir almanın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.  Kişi profesyonel anlamdaki becerileri konusunda yetkinliğini geliştirirken, mutlaka kendi içine de odaklanmayı öğrenmeli. Bir işi yapmanın tek bir doğru yolu yoktur, bu nedenle pek çok farklı alternatifin olduğunun da bilinmesi gerekiyor” diye konuşuyor.