yünsaGünümüzde şirketlerin stajyerlere verdikleri önem gitgide artıyor. Yünsa’da bu konudaki çalışmalarıyla güzel bir örnek. Yünsa’ya okulları tarafından staj yapma zorunluluğu olan lise, meslek yüksekokulu ve üniversite öğrenciler stajyer olarak alınıyor. Ayrıca yürütülmekte olan veya planlanan projelerde görev almak üzere staj süresi projeye bağlı olmakla beraber en az iki ay süreyle çalışan proje stajyerleri uygulaması bulunuyor. Yünsa’da stajyerler Üretim, Bakım, Ürün Geliştirme ve Tasarım, İkmal, İK, Pazarlama ve Mali İşler bölümlerinde staj yapma olanağına sahip. Yünsa İK Müdürü Tamer Tok’tan Yünsa’nın staj süreci, stajyerlerden de stajları hakkında bilgi aldık

Staj süreleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Okulları tarafından staj yapma zorunluluğu olan öğrenciler için, okul tarafından belirlenen staj süreleri uygulanıyor. Proje stajyerleri ise en az iki ay süre ile çalışıyor.

Stajyerlerinizde hangi özellikleri arıyorsunuz?
Öğrenim gördüğü bölümün şirket iş süreçleri ile ilgili olmasının yanı sıra enerjik, gelişime açık, şirket kültürüne uyumlu çalışabilecek başarılı öğrenciler tercih ediliyor. Proje stajyerleri dışındaki stajyerlerimizde staj zorunluluğu arıyoruz. Proje stajyerlerimizin temininde İŞKUR’un sağlamış olduğu staj olanaklarından faydalanıyoruz.

Stajyer seçiminizi nasıl yapılıyorsunuz, stajyer adaylarınız hangi aşamalardan geçiyor?
Mesleki eğitim stajyerleri ve yaz dönemi stajyerlerinin seçiminde, başvuru yapan ve okulların yönlendirmiş olduğu öğrencilerle mülakatlar İnsan Kaynakları tarafından yapılıyor. Proje stajyerleri ise İnsan Kaynakları mülakatları ardından ilgili Bölüm Yöneticileri ile görüştürülüyor. Mülakatlarda olumlu olarak değerlendirilen öğrenciler, staj programına kabul ediliyor. Staj yapacağı bölüm ve verilecek sorumluluklar gereği, ihtiyaç duyulması durumunda öğrenciler İngilizce Sınavı’na da tabi tutulabiliyorlar.

Yünsa, staj programlarıyla neler hedefliyor?
Lise ve üniversite öğrencilerine sağlanan staj olanakları ile öğrencilerin okulda aldıkları teorik bilgilerin uygulamalarını görmelerine yardımcı olmak ve gelişimlerine destek verip iş hayatına hazırlanmalarına yardımcı olmak hedefleniyor. Bunun yanı sıra Şirketimizin gelecekteki potansiyel insan kaynağının belirlenmesine destek olan staj süreci, öğrencilerin mezuniyet sonrası işe alım süreçlerimizde öncelikli olarak değerlendirilmeleri için potansiyellerini gösterebilecekleri önemli bir fırsat olarak görülüyor.

2009 yılı stajyer sayısı: 60 kişi, 2010 yılı stajyer sayısı: 51 kişi

Yünsa stajyerlerinin görüşleri

Burcu Durdu- Galatasaray Üniversitesi-İşletme Bölümü 3.Sınıf
Staj Yaptığı Bölüm: Pazarlama & Finansman
Staj deneyimlerimden yola çıkarak, Yünsa’da stajyer olmak gerçekten çok farklı. Yanında çalıştığım herkesin bana bir stajyer gibi değil de, Yünsa’da devamlı çalışacak biri gibi davranması, tecrübelerini paylaşması, işi itinayla öğretmesi beni gerçekten motive etti.  Gelecekte çalışanlarını düşünen insan kaynakları politikaları uygulayan bir firma da çalışmak bana gurur verir. Umarım bu da Sabancı Holding bünyesindeki Yünsa olur.

Gökçe Güleç – İstanbul Teknik Üniversitesi-Tekstil Mühendisliği Bölümü 3.Sınıf
İşletme Stajı
Staj başvurularından önce etrafımda sürekli duyduğum kurumsal bir firmada staj yapmanın önemini Yünsa’da yaptığım staj sonrası çok daha iyi anladım. Çünkü günümüz Türkiye’sinde eğitimsiz insanların yönetiminde bulunan tekstil fabrikalarının maliyetleri düşürme adına kalite politikasından uzaklaşmış olması ne kadar insanın içini acıtıyorsa Yünsa gibi kalite politikasından ödün vermeyen ve bu önemi üretimde çalıştırdığı birçok mühendis ile gösterip başlara oynaması ise bir o kadar ders niteliğindedir. Yünsa bir fabrika olmasına karşın karşılaştığım mükemmele yakın düzen ve çevre görüntüsüyle ise bir o kadar şaşırtıcı, günümüzün şartlarını yerine getirir şekildedir. Yünsa’nın Kaliteye ne kadar önem verdiği de buradan anlaşılmaktadır.

Hanife Aybike Kalem – Uludağ Üniversitesi, Tekstil Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi
Staj Yaptığı Bölüm: İplik, Dokuma

Yünsa’nın alanında en iyi olmasını;  işini iyi yapan genç, dinamik, güler yüzlü personele ve her zaman bilgilerin ve tecrübelerin açık çek olarak sunulduğu ortama borçlu olduğunu yerinde görmüş olmanın ayrıcalığını yaşadım. Geçirdiğim staj dönemi süresince başarıların sadece bilgi ile değil; deneyim, paylaşım ve sinerji ile elde edileceğini öğrendim. Yünsa’da edindiğim en önemli tecrübe, eğitimimin eksik olan parçasını tamamlamada bana vizyon kazandırması oldu. Stajyer kavramını gelip geçici çalışan mantığında düşünmeyip, gerek mesleki gerekse sosyal anlamda bilgi ve deneyimlerini paylaşarak kariyerime yön vermeme yardımcı oldu.

Didem Bahçıvanoğlu – İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi
Staj Yapılan Bölüm: İşletme stajı

Yünsa’da yaptığım stajın, kariyerime olacak büyük katkısının bilincindeyim. Derslerimde öğrenmiş olduğum teorik bilgilerin pratiğini Yünsa’da görerek, bilgilerimi pekiştirmiş ve pratiğe geçirmiş bulunmaktayım. Değişen rekabet ve kalite koşulları, karmaşıklık, stratejik hata maliyetinin artması kısaca küreselleşmeden dolayı önemi artan üretim planlamaya Yünsa’da büyük yer verilmektedir. Yünsa, örgüt iklimi olarak açık ve anlaşılır iletişime, çalışana destek verici, astlara güven duyulan bir ortama sahiptir. Günümüzde şirketlerde bulunması gereken esnek, yaygın, katılımlı yönetim anlayışı Yünsa’da hakim bulunmaktadır. Bunun yanında 5S, Mükemmellik modeli, kalite çemberleri uygulama olarak benimsenmiştir. Sonuç olarak genişleyen bir bakış açısı, takım ruhu ve kazandığım deneyim Yünsa bünyesinde yaptığım stajın bana olan kazançlarıdır.