CrtugKısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?

1975 Adana doğumluyum. 1994’te Tarsus Amerikan Lisesi’ni bitirdim.Üniversite eğitimimi ise 1999’da Eckerd College, Florida’da Ekonomi ve İşletme üzerine tamamladım.

2.5 senedir evliyim ve de 1 aylık babayım. 2002 Nisan ayında radikal bir kararla eşimle birlikte İstanbul’dan Çeşme Alaçatı’ya taşındık. Taşınmamızın ana nedeni 2004 Nisan ayında Çeşme’de yapılacak olan Dünya Şampiyonası ve Ağustos ayındaki Atina Olimpiyatları’ydı. Böylece hazırlıklarımı daha iyi yapabilecektim.

Sörfe ne zaman başladınız? Merakınız nasıl doğdu?

10-11 yaşlarımda babamın teşvikiyle başladım. Kendisinin de bu spora çok ilgisi vardı Babam bana o dönemde boyuma uygun özel bir yelken bile diktirdi. Ondan çok destek gördüm. O dönemde Türkiye’de faal olarak sörf yapan birçok yaşıtım vardı. Ben de bu spora duyduğum büyük ilgi ve sevgi sayesinde ilerledim ve ilk başarımı 16 yaşımda Türkiye Gençler Şampiyonu olarak aldım. Bir daha da hiç bırakmak istemedim.

Sporla üniversite eğitiminizi nasıl bir arada yürüttünüz?

Liseyi bitirdikten sonra o dönemde tanıştığım Amerikalı bir sörf antrenörünün bana referans olması sayesinde Florida’da bir üniversiteden burs kazandım. Yurt dışındaki eğitimimi sörfe borçluyum diyebilirim. Eckerd College Amerika’nın en iyi windsurf takımına sahipti. Amerika’da okuduğum süre boyunca 3 kez Amerika Şampiyonu unvanını aldım. Sporun aslında eğitim hayatıma çok faydası oldu. Aktif olarak spor yapan herkesin bunu anlayacağından eminim.

Sörfte şimdiye kadar kazandığın başarıları anlatabilir misin?

2003 senesi dahil olmak üzere 7 kez resmi Türkiye Windsurf Şampiyonluğum var. Ülkemizi 2000 Sydney Olimpiyatlarında ve 2 kez Akdeniz oyunlarında temsil ettim. 2001 Akdeniz oyunlarında 4., 2003 Avrupa şampiyonasında 104 kişi içinden 16., Meksika’da yapılan Raceboard Dünya Şampiyonası’nda 6. oldum. Son olarak Eylül ayında yapılan Dünya Şampiyonasında 2004 Atina Olimpiyatlarına ülkem adına katılma hakkını kazandım.

Amerika’da ekonomi okumuşsunuz, iş yaşamında çok başarılı olabilirdiniz. Hiç normal bir kariyer düşünmediniz mi?

Hep başarılı ve dünyada adı olan bir sporcu olmak dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda kürsüye çıkarak ülkemi temsil etmek istedim. Ama bunu iyi bir eğitim almadan yapamayacağımı da çok iyi biliyordum. İş hayatına atılmak bana göre kolay yolu seçmek olurdu ve mutlu olamayacağımı çok iyi biliyordum. Önemli olan spordu, hala da öyle. Büyük hayallerim vardı ve ben de seçimimi bu hayalleri gerçekleştirmek yönünde yaptım. Ben tüm seçimlerimi bilinçli olarak yaptım. Şu andaki konumuma planlı bir şekilde geldim. Bu nedenle yaptıklarımı bir projenin değişik basamakları olarak görüyorum. Spora devam edebilmek için mutlaka bazı fedakarlıklarda bulunmak gerekiyor ama bedel ödemeden, emek vermeden herhangi bir başarı elde etmek mümkün değil. Aslında spora devam edebildiğim için kendimi şanslı görüyorum. Ülkemizi olimpiyatlarda temsil etmek benim için büyük bir onur.

Türkiye’de profesyonel sörfçü olmanın zorlukları neler?

Spora devam etmek için mutlaka şahsi fedakarlıklar gerekiyor. Türkiye Yelken Federasyonu tüm imkanlarını bizlerin daha iyi seviyelere gelebilmesi için kullanıyor fakat sponsor desteği olmadan hedeflenen başarılara ulaşmak oldukça zor. Çünkü rakipler çok farklı şartlarda bu işe devam ediyor. Ülkemizde bu tip spor dallarına ve sporculara destek ne yazık ki çok az. Benim özellikle son senelerdeki yükselen başarı grafiğimin altında bana ve hayallerime inanan sponsorum Danone şirketinin büyük katkısı var. Böyle bilinçli sponsorlar ve medyanın desteği arttıkça başarılar da artacaktır. Ben de sponsorumun desteğini arkamda hissettiğim için şimdi kendimi daha rahat ve güvende hissedebiliyorum. Çalışmalarıma daha fazla konsantre olabiliyorum.

Mutlaka her işin kendine göre zorlukları var. Hayatta hiçbir başarı kolay elde edilmiyor. Bende başarılı olabilmek için günde en az 5 saat antrenman yapmak zorunda, kiloma, yediklerime ve yaşantıma dikkat etmek zorundayım. Daha öncede bahsettiğim gibi diğer ülkelerde sporculara verilen destek ve imkanları onların kendilerini tamamen yaptıkları spor dalına kenetliyor ve konsantre olabiliyorlar. Yaşam standartları ve gelecekleri ile ilgili herhangi bir tereddüt yaşamayacak şartlara sahipler. Yarışlara hazırlanırken ve yarışlar sırasında kendileri ile birlikte çalışan antrenörleri, masörleri hatta psikologları var. Windsurf her ne kadar bireysel spor olarak görünse de, aslında bir takım çalışmasının sonucunda başarı geliyor. Ben şimdiye kadar birçok yarışa katıldım, tüm hayatımı bu spor üzerine kurdum. Amacıma yavaş ve doğru adımlarla ilerliyorum. Bundan sonra da hedeflediğim yere geleceğimden eminim. Aktif spor hayatımı bitirdikten sonra gene sporla ilgili bir iş yapmayı, belki bir okul açmayı planlıyorum.

Bir sporcu olarak düzenli aile yaşamının kariyerinize katkısı nedir?

Benim eşim de windsurf’çü. O da yıllarca bayanlar kategorisinde birincilikler aldı, ülkemizi olimpiyatlarda temsil eden önemli bir sporcu. İlknur da benim hedefime inanıyor. Bu sebeple İstanbul’daki hayatımızı bırakıp Alaçatı’ya yerleştik. Çeşme’de tamamen sporla geçen bir hayatımız var. O da bu sporun içinden geldiğinden beni anlaması bana destek olması kolaylaşıyor. Başarılı olabilmek için düzenli bir aile yaşantısı şart. Her gün ağır antrenman yaptığım için belli saatlerde diyetime uygun yemek yemem lazım. Gece geç yatamayız, örneğin. Aslında bu yaşantı ikimizin de spor yapmasak da tercih edeceğimiz bir yaşantı. Biz daha çok evde vakit geçirmeyi, arkadaşlarımızla birlikte olmayı seviyoruz. Gece hayatını ikimiz de çok sevmiyoruz.

Şu an önünüzdeki hedef ne?

Ben tüm yaşamımı bu işe adamış durumdayım. 2002 yılından beri sırf düzenli antrenmanlar yapmak ve kendimi en iyi şekilde geliştirmek için Alaçatı’da yaşıyorum ve dünya şampiyonasının yapılacağı parkurda her gün antrenman yapıyorum. Kesinlikle iddialıyım ve ülkemi en iyi şekilde temsil ederek en iyi dereceleri alacağıma inanıyorum.Hedefim 2004 Nisan ayında Çeşme’de yapılacak olan Dünya Şampiyonasında birinci olabilmek ve 2004 Atina Olimpiyatlarında dereceye girebilmek. Hayatımı buna göre programladım. Bu hayallerimi gerçekleştirmek için tüm gücümle çalışıyorum.