Alacak Takip Uzmanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Alacak Takip Uzmanı Ne Demek? 2. Alacak Takip Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Alacak Takip Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Alacak Takip Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Alacak Takip Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Alacak Takip Uzmanı Ne Demek?
Alacak takip uzmanı nedir sorusuna kısaca; tahsil edilmesi gereken ödemelerin kayıtlarını tutan meslek grubu çalışanıdır, cevabı verilebilir. Alacak takip elemanları ekip halinde çalışır. Uzman, sorumluluğunda olan çalışanlara görevlerini verir. Onlara liderlik eder. Elemanlar tarafından kaydedilen makbuzları kontrol eder. Kayıtların tutulmasında ve düzenlenmesinde de rol oynar. Alacak takip uzmanı görev tanımı genel olarak organize ve düzenli bir muhasebe sistemi olmasını sağlamaktır. Yaklaşan ödemeler konusunda gerektiğinde yöneticilerle iletişim kurar. Yasal hakkı olunan ödemelerin tahsilatı için gerekli işlemleri yönetici onayıyla birlikte başlatır.
Alacak Takip Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Alacak takip uzmanı ne iş yapar sorusuna kısaca; kurumun maddi alacaklarıyla ilgilenir, cevabı verilebilir. Alacak takip uzmanı sorumlulukları genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Kurumların mali defterlerini tutan çalışanlara destek olur,
- Faturalar ve faturalarla ilgili tüm iletişimleri gerçekleştirir,
- Kurumun mali kayıtlarını dengelemek için borç hesap uzmanları ile birlikte çalışabilir,
- Genelde aylık olmak üzere zamanında ve doğru müşteri faturaları oluşturur,
- Müşteri sözleşmelerinin saklanmasını sağlar,
- Banka mevduatlarını hazırlar,
- Müşteriler ile iletişime geçebilir,
- Yöneticilerden gelen onay doğrultusunda faturaların zamanında tahsil edilmesini sağlar,
- Aylık olarak alacak mutabakatı yapar,
- Aylık şekilde gelir raporlarının yanı sıra alacak hesaplarıyla ilgili çeşitli raporların oluşturulmasını sağlar. Bu raporlardan elde edilen verileri toparlar,
- Verileri yöneticilerle ve muhasebe ekibiyle paylaşır,
- Ekibe yeni katılacak kişilerin seçim aşamasında da görev alabilir,
- İşe yeni başlayan kişilerin oryantasyon sürecinde rol oynar ve bu kişilere gerektiği zaman eğitim verir,
- MS Office ve muhasebe programlarını kullanarak gerekli işlemleri yapar,
- Şirketin yasal sahibi olduğu alacakların tahsilatı sırasında müşterilerle anlaşarak uygun ödeme planları sunar.
Alacak Takip Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Alacak takip uzmanı nasıl olunur sorusuna, öncelikle ilgili alanlardan üniversite mezuniyeti gerekir, cevabı verilebilir. Çoğu kurum iş ilanında belli bölümlerden mezun olmayı şart koşar. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü, Bankacılık Bölümü ve Hukuk Bölümü bu alanda çalışmak isteyen kişilerin tercih edebileceği alanlar arasında yer alır. Uzman olunduğu için bazı şirketler tarafından sektörle ilgili lisansüstü mezuniyeti de istenen eğitimler arasında yer alabilir. Bunun dışında şart olmasa da kurslara katılım gösterilebilir. Özellikle MS Office ve muhasebe programları bu pozisyon için önemlidir. Uzman seviyesinde bu programları kullanabilmek için yetenekleri geliştirmek adına ilgili programların eğitimlerinin verildiği kurslara katılmak avantaj sağlar.
Alacak Takip Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Alacak takip uzmanı olmak için gereken şartların başında eğitim gelir. Bazı kurumlar tarafından lise mezunu olmak yeterli görülse de genelde ön lisans veya lisans diplomasına sahip olmak gerekir. Sektöre yönelik 4 yıllık bir üniversite bölümünden diploma almak bu alanda iş bulma imkanını artırır. Akabinde birçok firma adayların deneyim sahibi olmasını talep eder. MS Office ve çeşitli muhasebe programlarına hakim olmak da önemlidir. Eğitim ve deneyim dışında başarılı bir alacak takip uzmanı olabilmek için gerekli bazı beceriler ve yetenekler bulunur. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Analitik düşünebilmek,
- Faturalarla ilgileneceği için sayısal anlamda hızlı düşünebilmek,
- Müşteri hizmetleri ve iletişimi konusunda uzman olmak,
- Problemlere karşı yaratıcı çözüm önerileri sunabilmek,
- Sorumluluğunda olan kişilere iyi liderlik edebilmek, sorunlarını ve isteklerini dikkatle dinleyip cevap verebilmek,
- Takibin düzgün yapılabilmesi için planlı olabilmek,
- Tahsilat konusunda önemli olan müzakere becerisine sahip olmak,
- Takım çalışmasına yatkın olmak,
- Yoğun iş temposuna uyum gösterebilmek,
- İlgili bilgisayar programlarına hakim olmak.
Alacak Takip Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Alacak takip uzmanı olarak; hukuk birimleri, varlık yönetim şirketleri ve banka gibi çeşitli kurumlarda çalışma imkanı bulunur. Uzman olarak çalışmak için öncelikle alacak takip elemanı olarak görev alınır. Daha sonra tecrübe kazanarak uzmanlığa terfi edilebilir. Kurumların adaylarda aradığı şartlar, sektör ve iş tanımı farklılığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu farklılığın en çok yansıdığı alan eğitimdir. Bankalarda genellikle sayısal bölümler istenir. İşlem takibi gibi sektörler için ise Hukuk Bölümü mezunu olmak gerekir. Deneyim de alacak takip uzmanı işe alım şartlarının başında gelir. Belli bir süre, özellikle ilgili sektöre yönelik deneyim sahibi olmak pek çok iş ilanında belirtilen kriterler arasında yer alır. İşe alım süreci, genellikle sözlü mülakat içerir. Bazı kurumlar, sayısal bilgiyi ölçmek için yazılı sınav aşaması da oluşturabilir. Alacak takip uzmanı maaşı ise deneyim süresi, görev tanımı gibi detaylara göre değişiklik gösterir. Zamanla ve deneyim kazanıldıkça gelirin de artması muhtemeldir. Alacak takibi alanında kariyer yapmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden alacak takip uzmanı iş ilanları seçeneklerine ulaşabilirler. Ayrıca ilanları il ve ilçe filtrelemesi yaparak listelemek mümkündür. Bu sayede adaylar, ikamet ettiği veya çalışmak istediği bölgedeki iş ilanlarını görüntüleyebilir.