Bar Şefi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Bar Şefi Ne Demek? 2. Bar Şefi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Bar Şefi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Bar Şefi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Bar Şefi İşe Alım Şartları Nelerdir?Bar Şefi Ne Demek?
Bar şefi nedir sorusuna kısaca, barın genel işleyişinden sorumlu kişidir cevabı verilebilir. Vardiya ve çalışma saatlerinin programlarını hazırlar. Bar şefi ne demek sorusu, bar yönetiminden sorumlu çalışan şeklinde cevaplanabilir. Yönetim konusunda bar müdürüne yardımcı olur. Sunulacak içecek ve yiyeceklerin temin aşamalarını kontrol eder. Barların her zaman servise hazır olmasını sağlar. Yiyecek ve içeceklerle ilgilenen yetkili tarafından onaylanmış satın alma formlarını işleme koyar. Bar şefi, konuklardan gelen şikâyetleri değerlendirir.
Bar Şefi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Bar şefi ne yapar sorusuna genel olarak, barın servisinden personel yönetimine kadar idari süreçlerde görev alır cevabı verilebilir. Bar personellerini düzenli aralıklarla içki hazırlama ve servisi konusunda eğitir. İş yoğunluğuna veya özel gün programlarına göre bar personellerinin günlük çizelgelerini hazırlar ve değiştirir. Personel ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Bar şefi görevleri arasında gerektiği zaman konukları karşılamak ve yer göstermek de yer alır. Yoğun zamanlarda servis de yapabilir. Bar şefi, personel performanslarının değerlendirmelerini yapar. Zarar ve kâr raporlarını oluşturur. Otel gibi mekânlarda bölüm içi yazışmaları düzenler. Depoda yeterli malzemenin olduğuna emin olur. Bar şefi, siparişlerin konuklara zamanında ulaştırılmasını sağlar. Personel değişiklikleri konusunda bar müdürüne yardımcı olur.
Bar Şefi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Bar şefi nasıl olunur sorusuna genel olarak, kendini bu alanda geliştirmiş olmak ve tecrübeli olmak gereklidir cevabı verilebilir. Genellikle lise mezunu olmak yeterli görülür. Ancak ilgili bölümlerden lisans veya ön lisans seviyesinde mezun olmak kişiyi adaylar arasında öne çıkarır. Turizm Meslek Liseleri bu alanda öne çıkar. Ön lisans eğitimi olarak Turizm Meslek Yüksekokulu tercih edilebilir. Meslek Lisesinden MYO’ya ek puan aracılığıyla geçiş yapılabilir. Normal liselerden mezun olan kişiler de gerekli bar eğitimlerini alabilirler. Bar şefi olmak için öncelikle bar garsonu veya barmen/barmaid gibi pozisyonlarda görev almış olmak gerekir. Bunun için de Profesyonel Bar Garsonluğu veya Barmenlik/Barmaidlik eğitimleri ile mesleğe adım atılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı kurslar ile sertifika elde edilebilir.
Bar Şefi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Bar şefi olmak için gereken şartların başında bu alana ilgili ve gelişime açık olmak gelir. Genellikle çoğu kurum tarafından istenen şartlar arasında en az lise mezunu olmak yer alır. Turizmle ilgili bölümlerden mezun olmak bazen şart olarak yer almasa da kişiyi adaylar arasında öne çıkarır. İçecek ve yiyecek sektöründe daha önce görev almış olmak da bar şefi olmak için gereken şartlar arasında yer alır. Yabancı müşterilerle karşılaşılabileceği için iyi seviyede İngilizce bilmek genelde her kurum tarafından istenir. Eğitim ve deneyimin yanı sıra başarılı bir bar şefi olmak için bazı beceri ve yeteneklere sahip olmak gerekir. Bu gereklilikler şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışma saatleri genellikle akşam ve gecedir. Bu sebeple esnek çalışma saatlerine uyum sağlamak gerekir.
- Müşterilerle ve personelle birebir etkileşimde olacağı için güçlü iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
- Hem müşteri hem de personelin ihtiyaç ve isteklerini doğru anlamalıdır. Onlara en kısa sürede cevap verebilmelidir.
- Personel yönetiminden sorumlu olduğu için onlara iyi liderlik edebilmelidir. Takım çalışmasına yatkın olmalıdır.
- Yeterli düzeyde teorik ve pratik bilgiye sahip olmalıdır.
- Analitik düşünebilmelidir.
- Çıkabilecek sorunlara karşı hızlı ve etkili çözümler üretebilmelidir.
- Dış görünümüne ve kişisel bakımına önem vermelidir.
- Kurum politikalarına uygun davranmalı ve sorumlu olduğu personelleri de bu doğrultuda yönlendirebilmelidir.
Bar Şefi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Bar şefi olarak, otel, bar, eğlence mekânı, tatil beldesi, kafe, restoran gibi farklı yerlerde çalışılabilir. Bar şefi işe alım şartlarının başında genellikle en az lise mezunu olmak gelir. İlgili liselerden veya Meslek Yüksek Okullarından mezun olan kişiler, diğer adaylar arasında avantaja sahip olabilirler. Normal liselerden mezun olanlar da bu pozisyonda çalışmak istiyorlarsa çeşitli eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler. Kurumun ihtiyacı ve isteğine bağlı olarak barlarda çeşitli pozisyonlarda çalışmış olma şartı istenebilir. İstenen eğitim ve deneyim gibi şartlar, bar şefi görev tanımı kapsamında değişiklik gösterebilir. İşe alım süreci genellikle sözlü sınav ile gerçekleşir. Bu sınavda kişilerarası iletişim becerileri, sorun-çatışma çözme gibi yetenekler ölçülür. Sözlü sınav sırasında kurum tarafından istenen şartlar ve yetenekler ön plana çıkarılmalıdır. Eğer daha önce bar ve benzeri mekânlarda çalışıldıysa yapılan görevler detaylıca aktarılmalıdır. Yiyecek ve içecek sektörü konusunda alınan eğitimler belirtilmelidir. Bar şefi olarak çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net’te yer alan bar şefi iş ilanlarına göz atabilirler. Kişiler, burada yer alan ilanları değerlendirip kendilerine uygun gördükleri ilanlara kolayca başvurabilirler. Bar şefi maaşları; deneyim süresi, alınan eğitimler, yabancı dil seviyesi, görev tanımı, çalışma saatleri, başvuru yapılan kurumun şartları gibi özelliklere göre değişiklik gösterir. Zamanla deneyim kazanıldıkça bar müdürü gibi pozisyonlara terfi alınabilir. Terfi ve deneyimle birlikte maaş miktarı da artar. Siz de kariyerinize bar şefi olarak devam etmek istiyorsanız Kariyer.net üzerinden yayınlanan iş ilanlarına başvuruda bulunabilirsiniz.