Çocuk Gelişimi Öğretmeni Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Çocuk Gelişimi Öğretmeni Ne Demek? 2. Çocuk Gelişimi Öğretmeni Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Çocuk Gelişimi Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler 4. Çocuk Gelişimi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?Çocuk Gelişimi Öğretmeni Ne Demek?
Çocukların, bebeklik döneminden ergenlik dönemlerine kadar olan gelişim süreçlerini, zihinsel ve fiziksel davranışlarını takip eden ve bu bağlamda çeşitli çalışmalar yürüten kişilerdir. Bebeklik döneminden itibaren hızla gelişen çocukların büyüme evrelerini yakından takip ederler.
Çocuk gelişimi öğretmeni, bebeklik ile ergenlik arasındaki çocukluk dönemini en verimli hale getirip çocuğun belli kazanımlar elde etmesi için çeşitli çalışmaları yürütür. Diğer yandan bu süreçte çocuğun devamlı olarak takibini sağlar. Çocukların; öz güvenli, düşüncelerini açık şekilde aktarabilen, insanlarla iyi iletişim kurabilen, yaşına göre fiziksel ve zihinsel gelişimlerini tamamlamış ve gelişime açık bireyler olması adına gerekli eğitimi verirler.
Çocuk Gelişimi Öğretmeni Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Çocuk gelişimi öğretmeni temel olarak, çocukların gündelik yaşamlarında kazanmaları gereken el becerilerini geliştirecek ve zihinsel gelişimlerini arttıracak eğitim metotlarını uygulamaktan sorumludur. Çocuk gelişimi öğretmenlerinin diğer görevleri ise şunlardır:
- Çocukların el becerilerinin gelişmesine katkı sağlamak,
- Çocuklara oyuncakları tanıtmak ve onların nasıl kullanılacağını öğretmek,
- Giyinme, çatal-bıçak ve kalem kullanımı gibi temel motor gelişimlerine katkı sağlamak,
- Sosyal davranışların gelişimi için çeşitli faaliyetler düzenlemek,
- Masal, hikaye, şarkı ya da bilmecelerden faydalanarak çocukların dil becerilerini geliştirmek,
- Çocuğun hijyen ve temizlik kurallarını benimsemesini sağlamak,
- Çocukların günlük yemek ve uyku programlarını hazırlamak ve düzenlemek,
- İlkokul seviyesine gelene kadar çocuklarla okuma ve yazma pratikleri yapmak.
Çocuk Gelişimi Öğretmeni Olmak İçin Gerekenler
Çocuk gelişimi öğretmeni olmak için ilk şart, üniversitelerin 2 yıllık ya da 4 yıllık eğitim veren eğitim bilimleri fakültesinde yer alan çocuk gelişimi bölümünden mezun olmaktır. Çocuk gelişimi bölümünden mezun olduktan sonra çocuk gelişimi uzmanı unvanı olan kişiler, öğretmenlik yapmak için 1 yıl süresince formasyon eğitimine tabi olmak zorundadır.
Çocuk Gelişimi Öğretmeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Çocuk gelişimi öğretmeni olarak kariyer sahibi olmak istiyorsanız, üniversitelerin çocuk gelişimi bölümünde ön lisans ya da lisans eğitiminizi tamamladıktan sonra pedagojik formasyon eğitimine başvurmalısınız.
Çocuk gelişimi öğretmeni lisans ve ön lisans programlarında yer alan başlıca dersler; çocuk dili, çocuk ruh sağlığı, anne çocuk sağlığı, üstün zekalı çocukların eğitimi, zihinsel engelli çocukların eğitimi, fiziksel engelli çocukların gelişimi ve eğitimi, oyun teknikleri, oyun materyalleri, fiziksel ve motor gelişimdir.