Nedir?
İçindekiler
Fakülte sekreteri kimdir diye merak edenler, bu kişilerin görevlerini ve sorumluluklarını da öğrenmek ister. Bu kişiler fakültelerdeki bir çok idari işten sorumludur. Fakülte sekreterlerinin sorumlulukları fazladır olan ve çalışma temposu yüksektir. Fakülte sekreterinin görevleri ve sorumlulukları aynı zamanda fakülte sekreteri kime denir sorusunu da yanıtlamak için maddeler halinde şu şekilde belirtilebilir:
Fakülte sekteri ne iş yapar diye sorulduğunda genel olarak bu maddeler sayılabilir. Bazı kurumlarda sekreterlerin görevleri belirli ölçüde farklılık gösterir.
Fakülte sekreteri, üniversitelerin fakültelerinde görev alan ve fakültenin idari işleri ile ilgilenen personele verilen isimdir. Fakülte sekreteri temel olarak fakültelerde yer alan idari yapının yönetilmesinde görev alır. Fakülte sekreteri nedir diye merak eden ve bu mesleği icra etmek isteyenler için bu kişilerin genellikle idari işlerin yürütülmesinde ve denetlenmesinde görev aldığını belirtmek gerekir. Fakültenin bütçesini belirleyerek kadro ihtiyaçlarının planlamasını fakülte dekanlığının kontrolünde sağlar. Direkt olarak dekan ve dekan yardımcılarından talimat alır. Birçok birim ve bölüm ile iletişim halinde kalmalıdır.
Fakülte sekreteri olmak için çalışanın en az lisans mezunu olması gerekir. Fakülte sekreteri olmak için ne yapmalı sorusunun yanıtı bu alanda kariyer inşa etmek isteyenler tarafından merak edilir. Bunun için öncelikle adayın en az 5 yıl görev yapmış olması ve lisans mezunu olması gerekir. Fakülte sekreteri olmak için hangi okulu okumak gerekli sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Çünkü lisans mezunu olan birisi herhangi bağlı bulunduğu fakültede sekreter olabilir. Bunun için fakültede iş tecrübesi gereklidir. Aynı zamanda akademik kariyer sırasında da fakülte sekreteri olarak çalışanlar mevcuttur.
Fakülte sekreteri olmak için gerekli bazı şartlar vardır. Öncelikle ilk şart lisans mezunu olmaktır. Fakülte sekreterleri genellikle alakalı oldukları bölümlerden seçilir. Bir diğer önemli şart, lisans eğitimi sonlandıktan sonra kişinin 5 yıl görev süresini doldurmuş olmasıdır. Fakülte sekreteri eğitimi kuruma göreve başladıktan sonra kurum içi eğitimler ile verilir. Rotasyon sürecinden sonra kişi göreve başlayabilir. Kurum içi yükselme sınavlarında başarılı olan idari personel, zamanla fakülte sekreteri olabilecek deneyime sahip olabilir. Rektörlükler tarafından görevlendirmeleri yapılan fakülte sekreterleri, dekanlığa bağlı olarak o fakültenin idari işlerini yönetme yetkisine sahiptir.
Fakülte sekreteri maaş konusunda idareci konumunda olduğu için maaş düzenlemesi de bu pozisyona, kıdem ve dereceye göre değişiklik gösterir. Fakülte sekreterliği, üniversite yapılanması içerisinde oldukça yoğun ve tempolu çalışmayı gerektiren bir konumdur. Bu sebeple de bu görevi icra edecek kişilerin birçok niteliği taşıması gerekir. Öncelikle üniversitede en az 5 yıl tecrübe sahibi olunmalıdır. Buna ek olarak lisans öğreniminin tamamlanmış olması şarttır. Bu şartları yerine getiren adaylar kurum politikalarına bağlı olarak fakülte sekreteri iş ilanı seçeneklerini değerlendirebilir. Fakülte sekreteri nasıl olunur sorusunun cevabı kısaca bu şekilde verilebilir. Dekanlardan ve dekan yardımcılarından talimat alan sekreterler aynı zamanda onların onay vermesi durumunda gerekli idari kadroyu oluşturur. Fakülte sekreteri kime denir sorusunun cevabı da bu şekilde özetlenir. Devlet ve vakıf üniversitelerinin fakültelerinde görev alabilecek adaylar, Kariyer.net üzerinden iş ilanlarına başvuru yapabilirler. Türkiye'nin farklı illerindeki üniversiteler için fakülte sekreteri iş ilanları Kariyer.net sitesi aracılığıyla takip edilebilir.
Fakülte Sekreteri Mülakatları