Gişe Asistanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Gişe Asistanı Ne Demek? 2. Gişe Asistanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Gişe Asistanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Gişe Asistanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Gişe Asistanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Gişe Asistanı Ne Demek?
Gişe asistanı nedir sorusu, banka organizasyonunun başlangıç kademesinde görev yapan ve müşteri ile direkt iletişim halinde olup bankanın temsil yüzü olan çalışandır şeklinde yanıtlanabilir. Banko görevlisi olarak da adlandırılan gişe asistanı, bankanın politika ve prosedürlerine uygun bir çalışma sergileyip müşteri isteklerini eksiksiz ve zamanında gerçekleştiren kişidir. Servis içinde yürütülen işlemleri gerçekleştirmenin yanı sıra müşteri ihtiyacı doğrultusunda ürün ve hizmet satışını da sağlar. Göreve başladıkları şubeye atanmak için yaklaşık 2 haftalık eğitim alan gişe asistanı, temel bankacılık işlemlerini gerçekleştirmeye başlar. Gişe asistanı ne iş yapar sorusuna daha detaylı yanıt vermek için bu pozisyonda çalışan kişilerin görev ve sorumluluklarını incelemek gerekir.
Gişe Asistanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kamu bankalarında ve özel bankalarda istihdam edilmek üzere gişe asistanı personeline her zaman ihtiyaç duyulur. Bankanın bünyesinde operasyon ile ilgili işlemleri gerçekleştiren gişe asistanı görev tanımı şu şekilde belirtilebilir:
- Müşteri bilgilerinin teyidini sağlamak,
- Para yatırma, para çekme, EFT ve havale işlemlerini gerçekleştirmek,
- Müşteriye hesap açma veya hesap kapatma işlemleri esnasında gerekli olan sözleşmeleri imzalatmak, müşteri imzalarını kontrol etmek,
- Müşteri talebi doğrultusunda çek ve senet işlemlerini yapmak,
- Banka şubesinde mevduat kredi hesaplarına nakit veya çek ile para yatırma, para çekme işlemlerini sağlamak,
- Satış birimi tarafından gerçekleştirilen bankacılık işlemleri için nakit tahsilatı yapmak,
- Müşteriye ödeme yapılması gereken durumlarda kimlik tespitinin kontrolünü sağlamak,
- Müşterilere ürün ve hizmet tanıtımı yapmak ve müşteri onayı halinde satış işlemini gerçekleştirmek,
Belirtilen bu görevlere ek olarak yöneticisinin kendisine verdiği sorumlulukları yerine getirmek gişe asistanı görevleri arasında yer alır.
Gişe Asistanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Gişe asistanı nasıl olunur sorusunu cevaplamak için ilk olarak eğitim şartlarını incelemek gerekir. Bankaların belirli zamanlarda yayınladığı iş ilanlarına başvuru yapıp ilgili bankanın sınavından geçerli puanı alarak gişe asistanı olmak için ilk adım atılmış olur. Gişe asistanı adayları bu sınav sonrasında mülakat sürecine davet edilir. Gişe asistanı mülakat sorularını da başarılı bir şekilde yanıtlayan adaylara iş teklifi yapılır ve işe giriş işlemleri başlatılır. Gişe asistanı olmak için üniversitelerin İktisat, İşletme, Maliye, Bankacılık gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra bankacılık kariyerine gişe asistanı olarak başlamak isteyen kişiler; BES lisans, SPK, finansal yönetim, mali tablo analizi ve Ms Office üzerine çeşitli eğitimler alabilir. Ayrıca etkili iletişim, diksiyon ve zaman yönetimi gibi pek çok konuda eğitim almak da iş bulma şansını yükseltebilir.
Gişe Asistanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kariyerlerine bankacılık alanında devam etmek isteyen adaylar, ilk etapta gişe asistanı olarak tecrübe edinirler. Temel bankacılık işlemlerinin yer aldığı gişe operasyonlarında istihdam edilen gişe asistanı adaylarında aranan şartlar şunlardır:
- Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun olmak,
- Bankacılık sektörüne ilgi duymak,
- Ms Office programlarını iyi derecede kullanabilmek,
- BES ve SPK gibi lisanslara sahip olmak,
- Banka terimleri ve ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak,
- Pazarlama ve satış kabiliyeti gelişmiş olmak,
- Etkili iletişim kurabilmek, insan ilişkileri kuvvetleri ve ikna kabiliyeti yüksek olmak,
- Matematik ve ekonomi konularına ilgi duymak,
- Dikkatli, disiplinli ve sabırlı olmak,
- Ekip çalışmasına yatkın olmak,
- Esnek çalışma saatlerine ayak uydurabilmek.
Gişe Asistanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Gişe asistanı bankanın temel bankacılık faaliyetlerini gerçekleştirir. Söz konusu faaliyetler arasında hesap açma, hesap kapatma, ödeme ve para transferleri, ürün ve hizmet satışı gibi önemli görevler yer alır. Bu görevleri gerçekleştirebilmesi için de gişe asistanı adayında bazı yetkinliklerin bulunması gerekir. Adayların bankacılık sektörüne ilgi duyması, mesleki deneyime sahip olması ve bankacılığa dair bilinmesi gereken önemli işlemler konusunda bilgi sahibi olması önemli bazı kriterlerdir. Bunların yanı sıra analitik düşünme kabiliyeti, dikkatli ve titiz bir çalışma alışkanlığı bu meslek grubu için önem arz eder. Şubelere gelen müşterilerle iletişime geçen ilk kişi olan gişe asistanı, güler yüzlü ve müşteri memnuniyetine önem veren bir yapıda olmalıdır. Aynı zamanda müşteri istek ve şikayetlerine anında çözüm üretebilen ve sonuç odaklı çalışabilen kişiler, gişe asistanı pozisyonu için uygun adaylar olacaktır. Müşterilerle ve diğer birim çalışanları ile etkili iletişim kurabilmek, birimler arası koordinasyonu sağlayabilmek ve hizmet satışını gerçekleştirebilmek için yüksek ikna kabiliyetine sahip olması gerekir. Bankalarda zaman zaman iş yoğunluğu oldukça fazla olabilmektedir. Böyle zamanlarda gişe asistanları yoğun çalışma temposuna uyum sağlayabilecek yapıda olmalıdır. Gişe asistanı kamu bankalarında ve özel bankalarda meslek sahibi olabilmektedir. Gişe asistanı maaşları ise bankadan bankaya farklılık gösterir. Her bankanın çalışanı için belirlediği ücret politikası farklıdır. Bununla birlikte adayların mezuniyet derecesi, yabancı dil bilgisi ve sahip olduğu deneyim süresi maaşını belirleyen unsurlardır. Gişe asistanı iş ilanları, farklı kurumlar tarafından Kariyer.net sitesinde yayınlanır. Bankalarda gişe asistanı olarak görev yapmak isteyen kişiler, çalışmak istedikleri şehir veya banka seçeneklerini değerlendirerek Kariyer.net adresi üzerinden iş başvurusunu yapabilir.