Nedir?
İçindekiler
Kurumsal firmalar, devlet daireleri ve daha birçok büyük işletme satın alma gibi faaliyetlerini ihaleler üzerinden yapar. İhale alan veya büyük satın almalara giren firmaların iş bitiminde karşılık olarak alacakları para için hakediş terimi kullanılır. Hakediş özellikle devlet destekli projelerde veya kamu ihalelerinde yer alır. Hakediş sorumlusu ise ihale veya proje boyunca hakediş dönemlerinde gerekli olan ödemeyi alabilmek için şartların yerine getirildiğinde dair işleri ve evrakları takip eden kişiye verilen unvandır. Bu kişiler yüklenici firmalarda çalıştıkları gibi aynı zamanda işveren firma ya da kurumlarda da iş bulabilir.
Hakediş sorumlusu ne iş yapar diye merak edenler olabilir. Bu mesleği icra eden kişiler genellikle hakediş dönemlerine kadar ihalede veya proje sözleşmesinde istenilen işlerin tamamlanmasında ve gerekli evrakların sağlanmasında görev alır. Böylelikle dönem geldiğinde kurum ihtiyacı olan ödemeyi alarak iş yapmaya devam edebilir. Aynı zamanda hakediş dönemlerinde ilgili yüklenici firmanın gereklilikleri yerine getirip getirmediği, hakediş ödemesini hak edip etmediği konusunda ilgili denetlemeyi yapan kişilerdir. Hakediş sorumlusunun görevleri projeye veya işe göre değişiklik gösterse de genel olarak aşağıdaki maddeleri içerir;
Hakediş sorumlusu nedir diye sorulduğunda görev tanımlarına bakmak yeterlidir. Bu şekilde bu mesleği icra eden kişiler hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bu kişiler düzenli ve disiplinli çalışan kişiler olmalıdır. Zira hakediş dönemlerinde ilgili iş tamamlanmamış olursa veya evraklar eksik olarak iletilirse işveren firma tarafından yaptırım uygulanabilir.
Hakediş sorumlusu nasıl olunur diye merak edenler için bu mesleği icra edenlerin mezuniyet durumlarına bakmak gerekebilir. Hakediş sorumlusu olarak çalışan kişiler genellikle çalıştıkları sektörle alakalı bir önlisans veya lisans programından mezun tekniker ya da mühendis kişilerdir. Bu kişiler tekstilden makine sanayine, inşaattan gıda sanayisine kadar çok farklı sektörlerde görev alabilmektedir. İnşaat projelerinde çalışmayı düşünen adaylarda inşaat mühendisliği lisans diploması aranır. Başvuru yapılacak olan firmanın çalıştığı sektör, mühendislik alanı için en önemli kriterdir.
Hakediş sorumlusu görev tanımı gereği belli şartları sağlaması gereken mesleklerden birisidir. Kanunen herhangi bir mesleki diploma zorunluluğu bulunmamasına rağmen çalıştığı sektörle alakalı lisans veya önlisans programlarından mezun olması tercih edilir. Buna ek olarak bu kişilerin proje okuyabilme ve teknik şartnameleri okuyarak özetleyebilme becerisine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca ölçü birimleri konusunda bilgili ve birim fiyat hesaplama konusunda deneyimli olması gerekmektedir.
Hakediş sorumlusu olarak çalışan kişilerden firmalar belli şartları sağlamasını talep eder. Bu kişiler yüklenici firmaların ödeme almasını sağlarken, işveren firmaların ise hem gereksiz maliyetlerden kaçınmasını hem de yüklenici firmalara iş bitiminde ödeme yapılmasını sağlar. Bu sebeple de hem nakit akışında hem de karlılık üzerinde önemli görevler üstlenmektedir. Hakediş sorumlusunun görevleri çalıştığı sektöre, yüklenici veya işveren olarak çalışmasına bağlı farklı maddeleri içerebilir. Bu maddeler özetle aşağıda ki gibidir:
Hakediş sorumlusu hem işveren hem de yüklenici konumunda önemli görevler üstlenir. Hem iş sürecinin takibi hem de ödeme planı bu kişilerin sorumluluğundadır. Hakediş sorumlusu maaşları; çalışılan firmaya, hakediş yapılacak projeye ve işin bulunduğu şehre göre değişebilir. Adayın nitelikleri de işin özellikleri kadar maaş konusunda belirleyici olabilir. Hakediş sorumlusu olarak çalışmak ve kariyerini bu şekilde ilerletmek isteyen kişiler Kariyer.net sitesi aracılığıyla farklı iş ilanları seçeneklerine ulaşabilir. Adaylar; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere özel olarak yayınlanan hakediş sorumlusu iş ilanları seçeneklerine filtreleme özelliğinden faydalanarak hızlı bir şekilde göz atabilir.
Hakediş Sorumlusu Mülakatları