Linux Sistem Uzmanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Linux Sistem Uzmanı Ne Demek? 2. Linux Sistem Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Linux Sistem Uzmanı Olmak İçin Gerekenler 4. Linux Sistem Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?Linux Sistem Uzmanı Ne Demek?
Linux sistemi uzmanı çalıştığı kurumda, Linux adlı sistemin kurulması, yapılandırılması ve izlenmesi işini yapan kişidir. Sistemde hata tespit edilmesi halinde, bu hataların giderilmesinden sorumludur. Aynı zamanda, gerekli durumlarda şirkette yer alan diğer birimlere de destek olur.
Linux Sistem Uzmanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Linux sistem uzmanının yapması gereken işler arasında sistemi kurmanın dışında, sistemi yapılandırmak ve geliştirmek de yer alır. Sistemin sürekli ve hatasız hizmet vermesi için çalışan Linux sistem uzmanının, görevleri arasında şunlar yer alır;
- Linux sisteminin altyapısındaki rutin işleri yapmak,
- Sitemin kesintisiz olarak hizmet vermesini sağlamak,
- Gerekli olan yazılım yükseltmelerini yapmak,
- İş istasyonlarını ve sunucuları yönetmek,
- İşletim sistemini ve sistem yönetim araçlarını test etmek,
- Sistemleri yönetme konusunda üst düzey uygulamaları sürdürmek,
- Belirli aralıklarla yedekleme faaliyetleri yapmak,
- Gerekli olan prosedür belgelerini hazırlamak,
- Sistemin göstermiş olduğu performansı izlemek,
- Bir sorun oluştuğunda sorunun tespitini yapmak,
- Çalıştığı ekip ile birlikte analizleri sağlamak.
Linux Sistem Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Linux sistem uzmanı olmak için ilgili bölümlerden lisans mezunu olmak gerekir. Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler, Linux sistem uzmanı olarak çalışabilir. Ayrıca, mühendislik bölümü öğrencileri ve mezunları için Linux sertifika programları düzenlenir.
Linux Sistem Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Linux sistem uzmanı olmak isteyenlere, Scientific ve Centos Linux dağıtımlarına dair eğitimler verilir. Dersler arasında; komut satırına giriş, disk yönetimi, proses yönetimi, sistem logları incelenmesi, dosya yönetimi ve güvenlik duvarları erişimi gibi eğitimler de yer alır. Bunların yanı sıra, Linux dosya sistemleri erişimi de verilen eğitimler arasındadır.